Pascalu Ackermannovi je 24 let a až do letošního dubna neměl na kontě jediné profesionální vítězství. Vždy byl velmi rychlý a talentovaný, v roce 2016 vyhrál německý titul v kategorii U23 a na Mistrovství světa si dojel pro stříbrnou medaili. Loni si teprve zvykal na život ve WorldTour a letos už dokázal svou rychlost prodat. Přesto je překvapivé, jak vynikající formu od jara má. 

V únoru, březnu a dubnu posbíral několik druhých a třetích míst a smůlu prolomil až v 5. etapě Kolem Romandie. Etapu vyhrál a získané sebevědomí proměnil v další úspěchy. Na Critérium du Dauphiné vyhrál 2. etapu a poté přidal elitní německý titul na silnici. Od té doby jenom vítězí. Po závodní pauze se vrátil triumfem na Prudential Ride London a navázal dvěma triumfy na Kolem Polska. 

V druhé etapě Kolem Polska zaujal agresivním sprintem a manévrem, kterým se protáhl kolem soupeřů a také maximální rychlostí 105 kilometrů v hodině. ,,Věděli jsme, že to bude velmi rychlý spurt, proto jsem použil velký převodník s 55 zuby. Musel jsem začít sprint zezadu, protože z přední pozice není možné vyhrát. Bylo to riskantní, jel jsem rychle a musel jsem se vyhýbat ostatním. Udělal jsem manévr doprava, který byl pro vítězství rozhodující, ale myslím, že to bylo OK a nikoho jsem neohrozil," řekl Ackermann v Katovicích. Už v první etapě byl jasně nejlepší a to jsou v Polsku velmi kvalitní sprinteři, například Álvaro Hodeg, André Greipel, Nacer Bouhanni, Matteo Trentin, Giacomo Nizzolo a další. 

Ackermann letos dokázal zatím vyhrát šest závodů, z nichž hned pět patří do kategorie WorldTour. Takto efektivní je celý tým BORA-hansgrohe. Německý celek zatím (do neděle 5. 8.) vyhrál 23 závody, ale 17 z nich bylo ve WorldTour. Pouze Quick-Step Floors vyhrál víc závodů WorldTour (26). BORA-hansgrohe je momentálně dokonce úspěšnější, než například tým Sky. 

Pěti zářezy WorldTour přispěl Pascal Ackermann a převzal žezlo nejlepšího německého sprintera. André Greipel má také šest vítězství, ale na závodech nižší kategorie, jen dvě vítězství jsou z WorldTour. Marcel Kittel zatím vyhrál dva závody a John Degenkolb tři závody. Přesto je Ackermann až třetím sprinterem v hierarchii týmu BORA-hansgrohe. Německý celek začíná mít poněkud přetlak vynikajících spurterů. Jasnou jedničkou je Peter Sagan, který přeskakuje mezi označením sprinter a klasikář a vyhrál letos už 8 závodů a z toho tři etapy na Tour a také zelený dres. Dvojkou je Sam Bennett, vítěz třech etap na Giro ďItalia. Ackermann je třetím sprinterem, který se zatím na žádný třítýdenní závod nedostal. Ale už brzo by mohl dostat příležitost. 

Trojice Sagan, Bennett a Ackermann letos přináší týmu BORA-hansgrohe samé úspěchy, ale v budoucnu by mohlo dojít ke střetu zájmů. Doposud byl Sam Bennett spokojený s pozicí spurtera pro Giro ďItalia. Až letos se konečně prosadil naplno, jenže dalším logickým cílem je Tour de France, kam se přes Petra Sagana nemůže dostat. Bennett má smlouvu i na příští rok, zatím se rozhodně přestoupit nechystá, ale pokud udrží formu i v příštím roce, byla by změna týmu rozumná. 

Pascal Ackermann má na podobné myšlenky ještě dost času. Zájem o něj nyní roste, ale nejdříve si musí vyzkoušet třítýdenní závod, který zatím žádný nejel. Nejdříve to bude v příštím roce, protože letos se na španělskou Vueltu nechystá. Po Kolem Polska má v kalendáři domácí jednorázovku Hamburg Cyclassics, kde se potká i s Petrem Saganem, dále obnovený etapák Deutschland Tour a další menší závody, včetně etapáku WorldTour Okolo Kuang-si v Číně. 

S vyhráváním letos Pascal Ackermann ještě neskončil. 

Foto Bettini/BORA-hansgrohe