Pátá etapa Okolo Polska byla z hlediska profilového skóre stejně náročná jako předešlá, tzn. že patřila k nějtěžším v letošním ročníku, i když kopce byly rozloženy trochu odlišně. Na 173 km z Chocholówa do Bielsko-Biale se nacházely tři vrchařské jedničky a po té poslední bylo nutno na okruhu ještě 4x překonat středně náročné 2,5 km stoupání, přičemž v posledním případě zde byl umístěn cíl.

15 km po startu se vytvořil únik šestice jezdců: Fedorov (Astana), Arroyave (EF), Power (Qhubeka), Liepinš (Trek), Rickaert (Alpecin) a chybět nemohl ani držitel dresu nejlepšího vrchaře Owsian (Polsko). Na vrchařských prémiích se totiž dnes rozdávalo za první místo 10 bodů a Owsian jich dosud posbíral 16. Situaci se mu ovšem rozhodl komplikovat Liepinš, který vyhrál první dvě, Owsian bral vždy druhé místo, takže měl před Liepinšem stále 10 bodů k dobru.

Při stoupání na druhou VP odpadl Power a zanedlouho po něm ve sjezdu i Fedorov, který se ale v dalším kopci dokázal dotáhnout zpět.

Na třetí a dnes poslední VP však dokázal Owsian odpojit Liepinše a osamostatnit se na čele pouze s Rickaertem a prémie byla jeho. A poněvadž zítra je časovka a pozítří rovinatá etapa s jednou vrchařskou trojkou, Owsian už teď mohl slavit zisk titulu nejlepšího vrchaře v letošním ročníku Okolo Polska.

Pro Owsiana tím práce skončila, Rickaert to zkusil sólově. Toho si ještě před nájezdem na cílový okruh 30 km před cílem dojeli Warbasse (AG2R), Marczynski (Lotto) a Bennett (Qhubeka), ovšem ti už příliš velký prostor nedostali. A to hlavně zásluhou cyklistů Ineosu, kteří stále doufali v posun nebo alespoň etapové prvenství Michala Kwiatkowského.

Při nájezdu do posledního okruhu bylo všechno pohromadě a bylo to velmi početné startovní pole. Nezmar Rickaert to sice těsně předtím, než je peloton pohltil, ještě jednou zkusil, ale byla to už jen labutí píseň.

I kvůli početnosti startovního pole, které najelo do cílového kopce, byl závěr dost nervózní, alespoň třikrát to spadlo a to i těsně kolem favoritů. K selekci tedy skutečně došlo jak kvůli profilu, tak zmiňovaným pádům, takže na pásku se společně tlačilo pouze kolem dvacítky jezdců.

Vyhrál Nikias Arndt z DSM v těsném dojezdu před opět druhým Matejem Mohoričem. Joao Almeida na 4. místě neztratil ani vteřinu, díky bonifikaci se však jeho náskok na druhého Mohoriče snížil před zítřejší časovkou na pouhé 2 sekundy.