Téměř 40 závodníků se udrželo pohromadě ve 3. etapě Závodu míru s cílem v Jeseníku. Ve spurtu zvítězil Sam Watson, který jen o malý kousek porazil Pavla Bittnera, českého reprezentanta. Bittner si tak ze Závodu míru odváží dvě druhá místa v etapách a jeden žlutý dres pro lídra závodu po 1. etapě. Pro Bittnera byl konec Závodu mítu trochu hořký, prootže si nejdřív myslel, že etapu vyhrál. „Nebyl jsem si jistý, protože někdo říkal, že jsem první, pak zase druhý, ale tak to prostě je,“ řekl v rozhovoru s pořadateli.

„Takže zklamaný určitě nejsem, dnes jsem přejel vrchařské prémie a ještě dokázal takhle dobře zaspurtovat. Bylo to těsně, ale to se stává. Věřil jsem si, jen se to o kousek nepodařilo. O moc lepší to celé moc být nemohlo, kdyby včera Maty ještě vyjel o trochu lépe na Dlouhé stráně, mohlo to být lepší. Ale nechal tam život, celý tým jel čtyři dny super. Já jsem moc spokojený,“ dodal Bittner. 

Lennert Van Eetvelt projel cílem na 12. místě v čase vítěze a mohl slavit největší vítězství své krátké kariéry. Dvacetiletý Belgičan je celkovým vítězem, druhý skončil Australan Rudy Porter a třetí Mathias Vacek z České republiky. V první desítce dokončil také jeho bratr Karel, na 7. místě ztratil 42 sekund. Mathias Vacek byl vyhlášen nejlepším mladým závodníkem, druhého Francouze Louise Roulanda porazil o 51 sekund.  

Pro českou cyklistiku se jedná o velký úspěch v jendom z nejprestižnějších etapových závodů kategorie U23 na světě. Vacek byl spokojený, ačkoliv myslel na vítězství: „Mohlo to být vítězství, ale člověk se pořád může zlepšovat a do budoucna ještě snad nějaká vítězství přijdou. Jsem s tím spokojený, dneska už by mi nepomohlo nic, kluci si to uhlídali, byli výborní, nešlo tam toho už moc dneska vymyslet. Těch kopců nebylo tolik a tak těžký, nešlo udělat větší rozdíl. Na konci se jelo rychle, z toho se ujet nedalo.“