Zájem o pobyt v denním úniku měli mnozí. Velmi aktivní byl v tomto ohledu i Michal Schuran, vezoucí zelený dres nejlepšího vrchaře. Což by byla cesta, jak si ho případně udržet i do další etapy. Ale nepodařilo se.

Ujelo pět lidí bez české účasti. Mezi uprchlíky byli dva jezdci polského Voster ATS Kostaňski a Rudyk, Weber z německého Maloja Pushbikers, Australan Hopkins ze slovinského Ljubljana Gusto Santic a bohužel pro české barvy i Rakušan Marvin Hammerschmid z rakouského Hrinkow Advarics.

Bohužel proto, že byl v úniku i včera, první ze dvou vrchařských prémií vyhrál, za což si připsal tři body do soutěže o nejlepšího vrchaře. A dnes byly v průběhu etapy vypsány čtyři vrchařské prémie, z toho dvě tam, kde se dalo předpokládat, že únik bude ještě před pelotonem.

Což se také stalo a Marvin si tuto příležitost nenechal ujít. Ziskem 9 bodů se dorovnal na Michala Schurana a zítra ponese zelený dres on.

30 km před cílem byli uprchlíci pohlceni početným pelotonem, o což se po většinu dne starali jezdci Ineos Grenadiers, jmenovitě desítky a desítky kilometrů jediný muž, jímž byl australský šampion Luke Plapp.

Rozhodnutí mělo přijít v posledních 12 km, kde se do cesty postavilo dvakrát 400 metrů ke 14 %. Z druhého z nich už do cíle mnoho nezbývalo. 

Čelo pelotonu tady opanovaly World týmy společně s jezdci Uno-X. Dost lidí při prvním výjezdu odpadlo včetně třeba včerejšího vítěze Leitaa (Caja Rural).

V úseku mezi oběma stojkami odjela sólově domácí nastupující hvězda Fran Miholjevič (Bahrain Victorious) a první, kdo ho sjížděl, byl Elia Viviani. Čímž dal on i jeho tým Ineos najevo, co si myslí o dnešní sprinterské koncovce. Také před nájezdem do posledního stoupání vyvěsil. 

Tady se také oddělila 27členná skupina, z níž posléze vzešel vítěz etapy, jímž byl italský cyklista Nicoló Parisini (Q36.5), který ve svých 23 letech letos poprvé vstoupil do úrovně vyšší než kontinentální a tímto zaznamenal své premiérové vítězství v závodech úrovně jedna a vyšší.

V první skupině byli i dva čeští závodníci. 

Pro Pavla Bittnera (dsm-firmenich) to byla příhodná koncovka a společně s Tobiasem Lundem Andresenem ji dokázali přetavit ve 2. a 4. místo, přičemž ještě 100 metrů před cílem byl Pavel Bittner na první pozici. Pro dánského cyklistu, který tady byl v úvodních etapách 2. a 6., znamenalo dnešní 2. místo posun do čela průběžné klasifikace. Pavel Bittner je 10.

Druhým českým zástupcem byl Jakub Otruba, pro nějž bylo nejdůležitější v profilu, který mu není šit úplně na míru, nic neztratit, jelikož naopak zítra by to měl být jeho den. 

"Rozhodovalo se v závěru přes dva kratší, strmé výjezdy. Poslední kilometr byl v prudším sjezdu. Důležité bylo tedy mít dobrou pozici, což se mi podařilo tak napůl, a dobré nohy a ty jsem měl," sdělil po etapě Jakub.

 

Před zítřejší královskou etapou dlouhou 191 km s 3600 výškovými metry je rozdíl mezi prvním a dvacátým sedmým mužem průběžného pořadí pouhých 12 sekund. Zítra tomu bude jistojistě jinak.

Jak vidí své šance Jakub Otruba? "Zítra by mi to mělo vyhovovat víc než dneska. Dlouhá etapa, hodně kopců, řada lidí, kteří dneska dojeli v první skupině, by tam zítra být neměla. Úplný závěr je do kratšího stoupání po kostkách, které známe z jarního Istrian Spring Trophy. Bude to o vteřinách. Dostat se do top deset se jeví reálné."