Okolo Burgosu je i na kategorii 2.Pro velmi dobře obsazený etapák. Je tady 13 z 18 World týmů, dále všechny čtyři domácí Pro týmy a s nimi další tři ProTeams Tudor, Q36.5 a Polti-Kometa.

Skládá se z pěti etap, čtyř klasických a jedné rovinaté časovky na 18 km. Úvodní etapa byla profilově nejlehčí a také se to v cíli  potvrdilo, když čas vítěze získalo 127 ze 139 startujících. 

Druhá už bude obtížnější, jednak se při ní na zhruba stejném počtu kilometrů nastoupá o 700 metrů víc a navíc končí na vrcholku 1,3 km dlouhého výjezdu o 4,3% průměrném sklonu.

O konečném pořadí by se měla rozhodující měrou postarat etapa třetí v pořadí. Na 140 km 2400 výškových metrů, co je ale horší, většina je zkoncentrována do závěrečných zhruba 30 km. Tam bude nutno překonat dvě náročná stoupání (10 km, 4,7%, ale poslední 2 km 12%), přičemž to druhé k Lagunas de Neila bude cílové (11 km, 5,5%), a jeho poslední 2 km jsou mimořádně strmé ve sklonu od 10 do 12%.

Po časovce přijde na řadu etapa poslední, z pohledu profilu druhá nejsnadnější a protože má rovinatý dojezd, mohla by to být další šance pro Pavla Bittnera.

CORVOS_00036967-008-scaled.jpg

Hned na úvod dnešní 168 km dlouhé etapy odjela trojice méně známých jezdců z domácího Burgos BH (Rodrigo Álvarez), Euskaltel (Iker Mintegi) a Polti-Kometa (Diego Sevilla). Jakmile získali 2,5 minuty, začal je peloton kontrolovat a držet na kratší uzdě, přičemž aktivní v tomto směru byly zprvu týmy Jayco AlUla, Tudor a dsm-firmenich PostNL, přičemž posledně jmenovaný pracoval právě pro Pavla Bittnera.

V závěru se přidaly i další tak, aby byli uprchlíci včas dostiženi. Poslednímu z nich Sevillovi, který z úniku vytěžil dres nejlepšího vrchaře, se to stalo 14 km před cílem.

sprintcyclingagency_0838214_1_2000px.jpg

Pak nastal standardní boj o pozice do spurtu. Finální spurt načal na čtyřstovce Iván García Cortina (Movistar), přes něj šel nejprve Giacomo Nizzolo (Q36.5), jenže měl na zadním kole Pavla Bittnera, který ho na posledních 50 metrech předstihl!

Pavel Bittner pochopitelně vstoupí do zítřejší etapy z pozice průběžného lídra závodu a k tomu mu patří i dres vedoucího muže bodovací soutěže a nejlepšího mladíka!

Dnes to byla první sprinterská příležitost. Kluci a tým mi věřili, že bychom mohli vyhrát. Odvedli přitom v průběhu etapy výbornou práci. Úplný závěr jsem jel na intuici a nakonec se mi podařilo zvítězit, což je po tolika druhých místech úžasný pocit. Jsem opravdu šťastný a také tím splácím klukům jejich práci. Je to pro nás opravdu dobrý start do závodu," uvedl po etapě nadšený Pavel Bittner.

CORVOS_00036967-036-scaled.jpg

Jak říká Pavel, šlo o první sprinterskou příležitost. Koho tady ale můžeme počítat mezi kandidáty celkového prvenství, což by měli být vrchaři s dobrou časovkou. Nejlépe jako Primož Roglič, který tu v obdobném terénu vyhrál loňský ročník. Ten však letos na startu chybí.

Zato tu jsou např. Sepp Kuss a Cian Uijtdebroeks (Visma | Lease a Bike), Sergio Higuita (Red Bull - BORA - hansgrohe), Thymen Arensman (INEOS Grenadiers), Nairo Quintana (Movistar), Damiano Caruso a Antonio Tiberi (Bahrain-Victorious), Rafal Majka a Jay Vine (UAE Emirates), Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek), Lorenzo Fortunato (Astana), Rémy Rochas (Groupama-FDJ), Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R La Mondiale), Welay Berhe (Jayco AlUla) či Hugh Carthy, Simon Carr, Jefferson Alexander Cepeda a Esteban Chaves (EF Education - EasyPost).

CORVOS_00036967-037-scaled.jpg

A také lídr týmu Pavla Bittnera na celkové pořadí Max Poole, který se dal do práce už dnes, když poté, co byl dostižen poslední muž v úniku, si za pomoci týmového kolegy Julia Van den Berga dojel pro vítězství a 3 bonusové sekundy na jediné rychlostní prémii dne. 

Pořadím by ale měli míchat i borci z druhodivizních týmů, jako např. Marco Brenner a Michael Storer (Tudor), David De la Cruz (Q36.5) či Davide Piganzoli (Polti-Kometa).

Zítra je na programu 161 km dlouhá etapa s celkovým převýšením 2330 metrů, šesti vrchařskými prémiemi převážně 3. kategorie, přičemž poslední z nich - o délce 1,3 km a sklonu blížícímu se v úvodním kilometru k 6% - je zároveň cílem etapy.