Giro Next Gen patří k nejprestižnějším etapovým závodům kategorie U23, řadí se hned za francouzský etapák Tour de l'Avenir. Mezi vítěze malého Gira patří hvězdy současného profesionálního pelotonu, například Juan Ayuso, Tom Pidcock, Aleksandr Vlasov a Pavel Sivakov, ale také hvězdy minulosti, jako jsou Francesco Moser, Marco Pantani a Gilberto Simoni. Nejlepší český výsledek zde udělal už v roce 1985 Luděk Štyks, který skončil celkově druhý.

V Itálii však, na rozdíl od Francie, nezávodí národní výběry, nýbrž kontinentální, regionální týmy a také jedna profesionální sestava VF Group-Bardiani. Letos se závodu účastní jediný Čech - Pavel Novák ze sestavy MBH Bank Colpack Ballan. 

Novák v úvodní individuální časovce na 8,8 kilometru ztratil na nejlepšího Švéda Jakoba Soderqvista (Lidl-Trek Future Racing) 54 sekund, ale v celkovém pořadí si výrazně polepšil ve třetí etapě, s dojezdem na vrcholu 19 kilometrů dlouhého stoupání. Na začátku výjezdu se držel v početné skupině s největšími favority. Z osmadvacetičlenné skupiny následně zaútočili Alessandro Pinarello (VF Group-Bardiani), Milan Donie (Lotto Dstny Development) a Tijmen Graat (Visma-Lease a Bike Development).

Za vedoucím triem pracoval na čele hlavní skupiny Fabian Weiss (Tudor U23) a udržel uprchlíky na dohled. Poté to zkusil Brit Will Smith z týmu Trinity, ke kterému se přidal Francouz Killian Verschuren  (Decathlon AG2R La Mondiale Development), ale ani jim se podařilo skupině pronásledovatelů odjet. Tudor pokračoval v práci na čele, dokud se tři kilometry před cílem nezvedl ze sedla Jarno Widar z týmu Lotto Dstny Development.

K Widarovi se na čele přidali Mathys Rondel (Tudor U23) a Wouter Toussaint (Wanty-ReUz-Technord) a s malou ztrátou za nimi jel Novák s týmovým kolegou Florianem Samuelem Kajaminim a dvěma Španěly - Pablem Torresem (UAE Emirates Gen Z) a Pauem Martím (Israel Premier Tech Academy). 

Widarovi se podařilo v závěru zbavit všech soupeřů a do cíle dojel sám s náskokem 21 sekund před Toussaintem a Rondelem. Novákova skupina projela cílem s odstupem 27 sekund. Etapa byla propadákem pro favorizovaný celek Visma-Lease a Bike Development a to zejména pro Jorgena Nordhagena. Norský cyklista ztratil 2:17 na Widara a v celkovém pořadí ztrácí už 2:42. 

Naopak Novák poskočil o 27 příček vzhůru a na Widara po třech etapách ztrácí 1:09. Vedoucího Belgičana zatím nejvíce ohrožuje Rondel, který ztrácí 34 sekund, třetí Torres má odstup 47 sekund. 

Do konce Giro Next Gen zbývá pět etap, z nichž dvě končí na vrcholu stoupání.