Na 121 km 1270 výškových metrů by nebudilo přespřílišné obavy, kdyby se nejelo v členitém terénu na úzkých cestách plných kratších stoupání a sjezdů.

Jely se tři okruhy, každý zakončený 1,5 km stoupáním se sklonem přes 6%. Z jeho vrcholu to pak bylo do cíle ještě kilometr, sice stále směrem vzhůru, ale již ne tak prudce. Ve všech třech případech byla na tomto kopci umístěna vrchařská prémie.

IMG-20240524-WA0004 - kopie.jpg

A protože na všech uspěl Štěpán Zahálka, oblékl po etapě dres pro nejlepšího vrchaře.

"V prvním případě jsem prémií projel na druhém místě spíše "omylem", protože se to stalo v rámci práce pro tým a Pavlův žlutý dres. V závěru druhého kola jsme odjeli ve třech lidech a prémii jsem vyhrál. Na té poslední jsem přidal ještě jeden bod."

Štěpán se v úniku ocitl s Dánem Carstensenem a Francouzem Charretem, což je z před čtrnácti dny francouzský juniorský šampion. A jelikož oba soupeři jeli velmi dobře, tak přestože Štěpán z pochopitelných důvodů nestřídal, se jim podařilo uhájit zhruba čtvrtminutový náskok až do cíle. V něm Štěpán Charretovi podlehl a získal druhé místo.

IMG-20240524-WA0002.jpg

Navíc na třech ze čtyř rychlostních prémií bral Štěpán také body, přičemž tu třetí v pořadí vyhrál, takže mu v této soutěži patří druhé místo za Američanem Barrym.

V další třináctičlenné skupině, která dorazila 17 sekund za první trojicí, bohužel Pavel Šumpík, jedoucí ve žlutém dresu, chyběl a nabral menší ztrátu. To znamenalo sestup na průběžné 3. místo.

"Samozřejmě mě to mrzí. Ale ztráta není veliká. Navíc si myslím, že ve třetí etapě, která končí na vrcholu desetikilometrového kopce, nebude průběžný lídr tím největším nebezpečím. Uvidíme, jak se bude dařit, ale jdu do toho s odhodláním a sebedůvěrou," řekl Pavel Šumpík.

IMG-20240524-WA0003.jpg

"Cílem bylo udržet hlavní skupinu pohromadě, aby Pavel v etapě nenabral žádnou ztrátu. Všichni kluci tenhle úkol plnili velmi dobře. Přitom se Štěpán dostal do úniku, který ale oproti předpokladům vydržel až do cíle. V závěru měl Pavel mechanické potíže, a protože pořadatelé zrušili ochrannou zónu, nabral menší ztrátu. Neměla by být však rozhodující, protože závěr třetí etapy je mimořádně obtížný. Věříme v úspěch, i když jdeme do etapy oslabeni, protože v pádu několika lidí sto metrů před cílem dnešní etapy se ocitl i Matěj Piták, skončil na vyšetření v nemocnici a v závodě nepokračuje," sdělil k etapě a cílům do té královské Petr Kubias.

V týmech drží Češi průběžné 4. místo.