Vše podstatné se událo v závěrečných 700 metrech etapy z Rondy do Montilly. Dlouhý únik tentokrát neměl naději na úspěch, rovinatou etapu chtěly využít týmy sprinterů a tříčlenný únik s Juliem van den Bergem (EF Education - EasyPost), Joanem Bouem (Euskaltel Euskadi) a Anderem Okamikou (Burgos - BH) si nevypracoval moc velký náskok. Pro peloton nebyl problém uprchlíky 10 kilometrů před cílem dostihnout. 

Poté se do čela tlačily týmy sprinterů i jezdců na celkové pořadí. V silném protivětru se nejelo moc rychle, peloton byl roztažený přes celou šířku silnice a o vítězi rozhodlo až cílové stoupání. To mělo pouze 700 metrů. Ryan Mullen (Bora - Hansgrohe) rozjížděl tempo pro Dannyho van Poppela (Bora - Hansgrohe), který však neměl dobrou pozici a musel si v kopci dojíždět dopředu. Za Mullenem číhal Mads Pedersen (Trek - Segafredo), byl to však na třetí pozici jedoucí Pascal Ackermann (UAE Emirates), který ještě před poslední zatáčkou nastoupil jako první a ujel skoro všem soupeřům.

S výjimkou Pedersena, který své pozice v háku za Ackermannem dokonale využil, unaveného Němce snadno objel a s velkým náskokem si dojel pro své první vítězství na Vueltě a první profesionální vítězství na španělské půdě. Mistr světa z roku 2019 si navíc pojistil zelený dres pro lídra bodovací soutěže. Druhý skončil Bryan Coquard (Cofidis), který dnes Vueltu opouští, aby mohl startovat na menších závodech a měl větší šanci bodovat a zachránit Cofidis ve WorldTour. Třetí dojel Ackermann a stejný čas zaznamenali všichni závodníci důležití pro celkové pořadí.

"Rozhodně to byl vysněný scénář. Věděli jsme, že tohle finále je docela dobré. Kluci si dnes vedli opravdu dobře a všichni byli celý den soustředění. Jsem rád, že se mi konečně podařilo získat vítězství a vrátit klukům všechnu práci, kterou doposud odvedli," říká Pedersen, který kvůli etapovému vítězství a zelenému dresu obětuje účast na světovém šampionátu. "Je to pro nás všechny opravdu příjemné. Alex Kirsch mě vysadil v poslední zatáčce a do cíle zbývalo ještě 800 metrů. Takže bylo perfektní, že se jelo tvrdě. Pascal Ackermann nastoupil brzy, já jsem si ho doskočil a byl to hodně dlouhý sprint. Za Ackermannem jsem musel spurtovat, takže dnes to byl sprint na 350 metrů."

Pro Pedersena sezóna skončí po Vueltě, už bude mít za sebou 81 závodních dní a chce si odpočinout po náročné sezóně: "Přijeli jsme si sem pro etapové vítězství a vyhráli jsme. Budu bojovat dál, abych získal ještě jedno. Je super, že máme pohodlný náskok v bodovací soutěži, ale bylo by hezké, kdyby Sam Bennett bojoval o dres. Budeme dál bojovat o etapová vítězství a uvidíme, jak to půjde."

Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) před náročným víkendem se dvěma horskými dojezdy vede průběžné pořadí s velkým náskokem 2:41 před Primožem Rogličem (Jumbo - Visma). Pedersen má v bodovací soutěži už obrovský náskok, posbíral 247 bodů, zatímco druhý Marc Soler (UAE Emirates) pouze 96 bodů. Ani v ostatních soutěžích se nic nezměnilo, nejlepším vrchařem zůstává Jay Vine (Alpecin - Deceuninck) a nejlepším mladým jezdcem je Evenepoel.