Naprostá většina z 1680 výškových metrů, které čekaly na závodníky v průběhu 170 km dlouhé druhé etapy, se odbyla v úvodních 70 km. Pak už jich bylo minimum.

Odstartovalo se do deště. Takže bundy, pláštěnky, na tretry návleky proti mokru. Tohle nemusel řešit vítěz včerejší etap, sprinter Corratec-Vini Fantini Jakub Mareczko, jelikož na startu chyběl.

Do denního úniku se dostala pětice jezdců: Samuele Zoccarato (VF Group - Bardiani CSF - Faizanè), Anton Schiffer (Bike Aid), Ronan  O´Connor (Global 6 United), Konrad Czabok (Mazowsze Serce Polski) a Hermann Pernsteiner (Team Felt Felbermayr).

70 km před cílem měli náskok už jen několik stovek metrů. Na špici pelotonu dresy Burgosu a Caja Rural, na chvostu pohodička. Do cíle ještě dost daleko, tak proč sjíždět únik tak brzo? Mezera se opět začala natahovat.

30 km před cílem tak měla přeskupená trojice, kterou tvořili Zoccarato, Czabok a nově Felix Ritzinger (Felt-Felbermayr) k dobru 2 minuty. Ritzinger byl v úniku už včera, v prologu skončil 4. a před dnešní etapou ztrácel na Jakuba Otrubu (ATT Investments) pouhou vteřinku.

Když ani 20 km před cílem náskok nepolevil, na čelo pelotonu se nasunuli nejprve borci Novo Nordisk a posléze Corratec-Vini Fantini, kteří sice přišli o Mareczka, ale zbyl jim ještě Attilio Viviani. S blížícím se cílem se přidávaly i další týmy. Bylo to však trochu chaotické.

20240515_Tour_of_Hellas_S1b_160851_NT2_204246.jpg

Sice se v posledních kilometrech jelo jak k ohni, jenže už bylo pozdě bycha honiti. Trojice si to rozdala o etapu, vyhrál ten nejhřmotnější, tedy Ritzinger. Spurt balíku, který dorazil se čtvrtminutovou ztrátou, vyhrál Bartosz Rudyk (ATT Investments), když ho na dvoustovku dovezl na špici Dominik Neuman. O to větší škoda, že se uprchlíky nepodařilo dostihnout.

Osmé místo obsadil sprinter Elkov-Kasper Lukáš Kubiš, 12. byl Matyáš Kopecký (Novo Nordisk). Novým lídrem je Felix Ritzinger. Jakub Otruba klesl na 4. místo a Lukáš Kubiš na 9.

Bartosz Rudyk: "Kluci dnes odvedli skvělou práci, měl jsem perfektní leadout a jsem rád, že jsem vyhrál sprint pelotonu. Bohužel až za uprchlíky. Snad se v sobotu a v neděli naskytnou další příležitosti. Je to etapový závod a cokoli je možné."

Vojta Řepa: "Spoléhali jsme na to, že únik sjedou Pro týmy, což se nestalo. Neměli jsme zájem dnes plýtvat silami. Zítra je na programu nejtěžší a s největší pravděpodobností rozhodující etapa a my chceme uspět v celkovém pořadí. V závěru předvedl Bartosz excelentní výkon, škoda, že před ním byli tři lidi z úniku. Ale neděláme z toho nějaké drama, měl by mít další příležitosti. Teď se soustředíme na zítřek a já věřím, že Jakub s Mártonem uspějí."

20240515_Tour_of_Hellas_S1b_160653_NT2_204237.jpg

Petr Kaltofen: "Dnešek byl především o pošetření sil na zítřek. Pokud by se podařilo dojet únik, byl připraven Lukáš Kubiš. Ale není typický sprinter, takže jsme sjíždění úniku moc neřešili. Škoda, že nepřiložily ruku k dílu ty z týmů, které takové závodníky tady ve svém středu mají. Zhruba 15 km do cíle bylo jasné, že se únik nepodaří dojet, takže kluci dostali pokyn, ať se nikam netlačí a dojedou etapu hlavně bez pádu."

Po dvou sprinterský etapách to bude zítra úplně jiný kafe: na 160 km 4200 výškových metrů, dvě vrchařské dvojky, jedna jednotka a cíl na HC prémii po 12km stoupání o průměrném sklonu 8,7%!