Vypálila rybník největším favoritkám závodu a využila bitvy největších týmů v pelotonu. Tým AG Insurance-Soudal tak díky ní může slavit první etapové vítězství na Tour de France Femmes. Onou hrdinkou belgické sestavy je osmadvacetiletá závodnice Justine Ghekiere, která dnes předvedla, v čem je její největší síla, a dokázala opanovat nejdelší etapu letošního ročníku ženské verze „staré dámy“. 

„Nemám slov. Mám pocit, že sním. Je to bláznivé. Chtěla bych poděkovat svému týmu, protože na začátku mě kolegyně na čele chránily opravdu skvěle. Následně jsem se s Julii dostala do úniku, a jí především vděčím za tohle vítězství, protože pro mě tvrdě pracovala až pod závěrečné stoupání. Pořád ale nemůžu uvěřit tomu, že jsem vyhrála,“ radovala se z triumfu Justine, která se do světové cyklistiky dostala teprve před třemi lety.

20240817TDFFAZ0112-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

Od roku 2023 pak rodačka z Izegemu nosí barvy týmu AG Insurance-Soudal, kterému se v letošní sezóně odvděčuje skvělými výkony. „Jsem na ni pyšná. Justine je jako pittbul, má v hlavě cíl, kterého chce dosáhnout a jde si nekompromisně za ním,“ chválila svoji svěřenkyni sportovní ředitelka týmu Jolien D’Hoore a s radostným výrazem v obličeji dodala: „Náš tým nevyhrává zase tak často, ale když už vyhrajeme, stojí to za to.“

Společně s Justine Ghekiere se do úniku dne vydalo sedmaosmdesát kilometrů před cílem dalších pět závodnic. Jak už zmínila belgická cyklistka, na čele závodu ji celou etapu doplňovala týmová kolegyně Julia van de Velde, která si svou prací vysloužila zelené číslo pro největší bojovnici dne. Dále se vepředu potily Ruth Edwards, Sarah Roy, Sara Martín a Marianne Vos, která měla za cíl upevnit si zelený dres pro lídryni bodovací soutěže. Díky poctivé spolupráci si tato šestice vybudovala na čele náskok až pěti minut.

20240817TDFFAZ1084-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

„Myslím, že nikdo nečekal, že únik dostane tak velký prostor. Jako tým jsme museli v pelotonu etapu kontrolovat, protože Canyon se k tomu nikterak neměl,“ shrnula problémy při práci v pelotonu členka týmu SD Worx-Protime Niamh Fisher-Black. Kolegyně nizozemské hvězdy Demi Vollering se střídala v udávání tempa také v cílovém výjezdu do lyžařského střediska v Le Grand-Bornand.

V osmikilometrovém stoupání s názvem Montee du Chinaillon se totiž měla rozehrát bitva o celkové pořadí. Žádná ze závodnic ale nepředvedla tak razantní útok, aby si vybojovala větší odstup od hlavní skupiny, a ten následně udržela až do cíle.

„První dojem ze stoupání byl, že to bude nekonečné. Jak jsme ale pokračovaly, začala jsem se cítit mnohem lépe a to, že se moje nohy cítí dobře, je před zítřkem skvělé znamení. Celý den jsem musela dávat pozor na spoustu závodnic, protože peloton je plný skvělých a talentovaných vrchařek. Demi se za mnou jen vezla, párkrát zkusila zmást peloton několika nástupy, ale jinak byla jako mým stínem,“ přiblížila situaci v boji o žlutý dres jeho držitelka Katarzyna Niewiadoma.

20240817TDFFAZ0108-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

Nebýt Demi Vollering, skupina vedoucí závodnice by dojela pohromadě ve velkém počtu. Nizozemskou obhájkyni prvenství ale hnaly do cíle čtyři bonifikační sekundy za třetí místo v etapě. Minuty se dnes opravdu nerozdávaly, ale každá ztracená sekunda může v zítřejším konečném zúčtování hrát roli.

„Je pravda, že jsem chvílemi zapomínala na to, že jsem v celkovém pořadí a víc jsem se soustředila na etapové vítězství. Hledala jsem momenty k útoku až do posledních kilometrů, ale došlo mi, že to asi dnes nebude dobrý nápad. Jsem ráda, že jsem zůstala vysoko v celkové klasifikaci. Zítra to bude těžký den, je to naše poslední etapa, takže se pojede na sto procent,“ hodnotila sedmou etapu Cédrine Kerbaol, která dojela do cíle se ztrátou jednadvaceti sekund na dvojici Demi Vollering a Katarzyna Niewiadoma. I přes svou ztrátu ale Francouzka drží třetí příčku celkově.

20240817TDFFAZ0044-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

Mezi nejlepšími se naopak až do cílové pásky držela skvěle jedoucí vítězka čtvrté etapy Puck Pieterse, která ukazuje, že kromě jednorázových závodů má talent i na ty etapové. V dobrém světle se ve stoupání ukazovala také Italka v barvách týmu Lidl-Trek Gaia Realini. Naopak těžší den si dnes vybrala domácí hvězda Juliette Labous. „Byla to zajímavá etapa na koukání. Dnes jsem měla bohužel horší den, ale nedala jsem nic zadarmo, a byl to pěkný boj,“ sdělila po dojetí Francouzka, která pro dobro místních fanoušků na nejlepší neztratila téměř nic.

Bude to tak, přesně podle předpokladů, poslední etapa, která rozhodne o vítězce třetího ročníku Tour de France Femmes. Závodnice, které zbyly v pelotonu, se mohou těšit na tři klasifikovaná stoupání. Strach ale nahánějí především dvě. Col du Glandon a Alpe d’Huez.