Tehdy v Plumelecu šlo o premiérový ročník, v dalších letech se stali mistry Evropy takové persony, jako Kristoff, Trentin, Vivivani a Nizzolo. Kromě Sagana už potvrdili účast na letošním šampionátu i Tadej Pogačar, Remco Evenepoel, Sonny Colbrelli, Filippo Ganna i obhájce prvenství Giacomo Nizzolo. 

Peter se musel po zranění kolena, které ho donutilo odstoupit z Tour, podrobit chirurgickém zákroku, ale v současné době je vše na dobré cestě: „Intenzivně trénuji, abych se dostal zpět na nejlepší možnou úroveň.“  

Závod mužů kategorie Elite se jede v neděli 12. září od 12:30 hod. Měří 179 km a svým profilem by měl Peterovi vyhovovat. K tomu Peter poznamenal: "V závodě, jako je silniční mistrovství Evropy, existuje velké množství faktorů, které mohou závod ovlivnit, a téměř všechny jsou mimo vaši kontrolu. Takže je skutečně obtížné předvídat, jak to bude vypadat a jak to dopadne. Jediné, čím jsem si jistý, je, že do závodu dám všechno a budu se snažit dosáhnout co nejlepšího výsledku.“ 

Po evropském titulu v roce 2016 získal o měsíc později i svůj druhý titul světového šampiona a pro další rok přestoupil do Bora – hansgrohe. Před mistrovstvím Evropy má v plánu od 30. srpna Benelux Tour, po evropském šampionátu pak Okolo Slovenska, mistrovství světa a Paris – Roubaix. Tím bude končit jeho angažmá v německém týmu, jelikož jak víme, od příštího roku bude nosit dres francouzského TotalEnergies, kde podepsal na dva roky.    

"Silniční mistrovství Evropy pořádané Evropskou cyklistickou unií rok od roku získává na významu. Nevím, do jaké míry k tomu přispělo moje vítězství při premiérovém ročníku, ale těší mě, že jsem k tomu svou troškou také přispěl. Pokud jde o letošní ročník, jsem si jistý, že startovní pole bude mít nejvyšší možnou úroveň, která zaručí vzrušující závod,“ řekl Peter Sagan.

Jedním z cyklistů patřících do užšího okruhu favoritů je Sonny Colbrelli, aktuální italský šampion, který je velmi podobným typem závodníka jako Peter Sagan a jenž se pokusí rozšířit tříleté kralování italských cyklistů na evropském trůn.