Petře, Roman Kreuziger Cycling Academy pořádá ve dnech 13. – 14. července 8. a 9. díl českého poháru mládeže a žen, který letos nese oficiální název Techniserv Cup 2019. Přibližte nám detaily chystaných závodů.

V sobotu se jede kritérium v areálu SK Rapid Na Lopatárně. Klasicky každý třetí okruh je bodovaný, závěrečný pak dvojnásobně. Startují všechny kategorie vyjma U23 a Elite, tzn. od mladších žákyň, které jedou 6 okruhů, přes další mládežnické kategorie až po ženy a juniory, kteří si dají největší porci: 39 okruhů, což je nějakých 43 km. První kategorie startuje v 11 hod., junioři pak těsně po 17. hodině. Před samotnými závody českého poháru se uskuteční i závody pro děti do 10 let včetně odrážedel.

V neděli se jede silniční závod na východ od Plzně na zhruba 12 km dlouhém zvlněném okruhu Kyšice - Červený Hrádek – Chrást - Dýšina – Kyšice, přičemž nejnižší místo na trati je ve výšce 345 metrů nad mořem a nejvyšší zhruba 415 metrů. Za jeden okruh závodníci nastoupají přibližně 180 výškových metrů. První startují kadeti v 9 hodin, ženy odstartují ve 13 hodin a poslední potom junioři v 15:40. Ženy a kadeti si dají po 6 a junioři 9 okruhů, tzn. necelých 110 km.

Přihlášky ještě nejsou kompletní, ale odhadujeme, že každý víkendový den se na start postaví kolem 250 závodníků. Měla by přijet i většina juniorů, kteří před pár týdny tak úspěšně reprezentovali na N´cupu v Německu v čele s čerstvými mistry republiky z Trnavy jak z časovky, tak silničního závodu, tzn. s Jakubem Ťoupalíkem a Pavlem Bittnerem.

Je pravda, že bude bezprostředně po Mistrovství České republiky mládeže a žen v Jeseníku, které se koná v termínu 3. až 7. července, takže je možné, že někteří závodníci dají přednost jiné formě přípravy, ale startovní listiny by se to nemělo nijak zásadně dotknout. Oslovili jsme i zahraniční kluby a mělo by dorazit několik rakouských závodníků.

Když jste zmínil N´Cup juniorů, 32. LVM Saarland Trofeo, RK Cycling Academy zajišťovala tento veleúspěšný výjezd juniorů. Jak vůbec dojde k takové dohodě se Svazem. Je to trošku něco za něco?

Patříme k několika málo týmům v České republice, které jsou schopny technicky a materiálně takový výjezd zajistit. Dobře komunikujeme se svazovým trenérem Tomášem Konečným, a protože on byl vytížen na Evropských hrách v Bělorusku, tak jsme se dohodli na této spolupráci. Dostali jsme nabídku nominovat jednoho cyklistu z našeho týmu, čehož jsme rádi využili. Zvažovali jsme mezi vícero lidmi, ale protože řada našich závodníků měla v té době akce na dráze, vzali jsme Martina Volfa. Výkonnostně zatím nedosahuje úrovně svých reprezentačních kolegů, ale je v kategorii prvním rokem, svou práci v rámci pomoci kolegům odvedl a to i podle v RKCA zdůrazňované týmové disciplíny, vzájemné pomoci, protože bez ní není v cyklistice úspěchu jednotlivců. Ale hlavně pro něj, stejně jako pro všechny ostatní jsou k nezaplacení zkušenosti, které na závodech v zahraničí získávají, a které zatím na domácích závodech získat úplně nemohou, protože úroveň je samozřejmě výrazně vyšší. Tenhle národní pohár v podobě pětietapového podniku se nám opravdu mimořádně vydařil. Kluci ve složení Bittner, Vacek, Ťoupalík, Hník, Řeha a Volf dosáhli skvělých výsledků. V tomto směru excelovali hlavně Vacek s Bittnerem. V etapách jsme získali 2x 1. místo, jednou 2. a jednou 5. místo, skončili jsme druzí v týmové časovce, která významně ovlivnila i konečné pořadí jednotlivců, v bodovací soutěži 2. a 7. místo, ve vrchařské 10., v „mladících“ 2. a 4. místo a v celkovém pořadí pak tři naši kluci do desítky: 5. Vacek, 7. Bittner a 10. Ťoupalík! A to bylo na startu 19 národních výběrů a z cyklisticky nejvyspělejších zemí chyběli jen Francouzi, Španělé a Američané. Jinak kompletní světová špička této věkové kategorie.

Když jsme u RKCA, ono to vypadá, že jste se nedávno vynořili jakoby z čisté vody bez dlouhých příprav a hned fungujete na plný plyn.

Plzeňská cyklistika byla v minulosti v éře RH Plzeň, za níž jezdil i můj otec, společně s brněnskou Duklou mekkou české cyklistiky. Postupně ale tato sláva uvadla. Když před zhruba třemi lety přišel za mnou pan Václav Novák, který tady v Plzni vede mládež, s nápadem pozvednout cyklistiku v Plzni na kvalitativně jinou úroveň a třeba i navázat na minulou slávu, dali jsme se dohromady s Romanem Kreuzigerem, jeho ženou Míšou a dalšími lidmi a zhruba rok a půl jsme připravovali tento projekt. Prakticky fungujeme už druhým rokem a z pohledu výsledků se můžeme počínaje loňským rokem až do této chvíle pochlubit 40 medailemi z MČR, z toho 20 tituly mistrů republiky. Přičemž nepovažujeme závodní výsledky za jediný a možná i hlavní cíl: za stejně důležité považujeme zdravý životní styl, studium a dát příležitost talentovaným rozvíjet své nadání. K tomu potřebují přiměřenou podporu, zázemí, vedení i vzory. A Roman Kreuziger takovým cyklistickým vzorem zcela jistě je. Sami vidíme, že projekt má pořád spoustu rezerv, takže na konci tohoto roku hodláme udělat pořádnou bilanci a říci si, jak se dál posouvat v kvalitě naší činnosti.

Jen jste se objevili na scéně, už jste dostali pořádání jednoho z pohárových závodů a hned na to samotné Mistrovství České republiky.

Pořádání závodů je samozřejmě součástí našeho snažení. Otec tady v Plzni v minulosti závody pořádal, my na tuto tradici chceme navazovat a i jeho zkušenosti jsou pro nás cenné. Před dvěma lety jsme organizovali pohárový závod pro všechny kategorie včetně mužů a to jako generálku na loňské MČR, které se z pohledu diváckého zájmu i ohlasu závodníků velmi vydařilo. V pořádání závodů chceme pokračovat. Letos jde o zmíněný pohár mládeže a žen, ono se totiž první rok ukázalo, že koncentrovat na jedno místo všechny kategorie včetně Elite není úplně to pravé ořechové. Ale hlavně máme v hlavě, a už na tom i prakticky pracujeme, uspořádat etapový závod pro muže s mezinárodní účastí a vše nasvědčuje tomu, že už v roce 2020 dojde k jeho realizaci. Postupně bychom chtěli takový závod rozvíjet a posunovat do vyšších pater.

V Čechách není vždy snadné se domluvit s úřady ohledně omezení dopravy apod. Vám se to nejspíš daří?

Není to vždy jednoduché a je dobré vidět věci i z pozice druhé strany. Naštěstí my se setkáváme s pochopením, hodně nám v tomto směru pomohlo loňské mistrovství republiky, které i pro Plzeň, potažmo Západočeský kraj, bylo vnímáno jako akce roku, a i proto si zasloužilo potřebnou podporu. My jsme zároveň ukázali, že jsme schopni odpovídajícím způsobem závody organizovat. Plánový etapový závod by se měl konat v okolí Plzně, do budoucna bychom rádi cyklistiku přivedli do měst, blíž lidem.

Petře, děkuji za rozhovor a budeme fandit, aby váš projekt podporoval českou cyklistickou mládež i českou cyklistiku jako celek. A speciálně se těšíme na nový etapový závod!