Takže Petře, povedlo se mistrovství tak, jak jste si představovali?

Soudě podle ohlasů účastníků ze všech koutů republiky, tak ano. Myslím, že se podařilo zorganizovat Mistrovství České republiky mládeže na takové úrovni, jakou jsme chtěli docílit. Všechno fungovalo bezchybně včetně například perfektního zajištění tratí. Punc jedinečnosti potom celé akci dodal přímý přenos.

Měli jste to štěstí a vyhnuly se vám i nečekané komplikace?

Samozřejmě nás komplikace potkaly, ať už se týkaly dopravy, pádů, vypadla nám elektřina, ale všechno jsme nakonec zvládli. I proto, že se snažíme při organizaci takových akcí být vždycky o krok napřed, přemýšlet o možných komplikacích a připravit se tak, abychom je eliminovali na minimum. Pořadatelskému týmu se vše podařilo zvládnout.

Dlouhodobý partner Roman Kreuziger Cycling Academy i partner Mistrovství České republiky mládeže 2020.

Kolik lidí jste nakonec potřebovali na zajištění realizace mistrovství?

Denně to bylo kolem 50-60 lidí. Speciální poděkování patří lidem na křižovatkách. Ve čtvrtek se jela časovka na zcela uzavřené trati a to je hodně složité. Naši lidi si vyslechli spoustu vulgárních nadávek od řidičů, ale zvládli to, nepovolili.

Možnost sledovat závod v přímém přenosu velmi chválil i reprezentační trenér Tomáš Konečný. Krom toho byl nadšen ze způsobu závodění, speciálně juniorů. Jak vy vnímáte sportovní úroveň mistrovství?

Aktivnímu závodění hodně napomohl charakter trati. Členitá, s přiměřeným převýšením v kratších i delších stoupáních, technická, místy otevřená na větru, širší i úzké silnice. Svou roli sehrál i fakt, že junioři už dlouho nejeli tak dlouhý závod, konkrétně 133 km, a navíc v takovém horku, jaké v den závodu panovalo. Dokonce se objevily návrhy závod zkrátit, ale já byl zásadně proti. V cíli pak bylo na závodnících vidět, jak moc je cyklistika náročná, jak moc si hrábli. Jenže tudy vede cesta k tomu, aby byli konkurenceschopní v mezinárodním měřítku. Venku se závody juniorů v této kilometráži jezdí standardně.

Pro pořádající tým to sice necinklo, ale několik umístění do desítky je dobrým předpokladem pro další práci.

Oba závody kategorie juniorů, časovky i hromaďák, ovládli Vacek s Bittnerem. Je v jejich výkonnosti a výkonnosti ostatních českých juniorů opravdu tak propastný rozdíl?

Nelze říci, že rozdíl je propastný. V každém případě oba jsou to velcí závodníci a byli favority obou závodů. Oba to také mají v hlavě srovnané, vědí, co chtějí, jsou připraveni přejít bez problémů do chlapů a patřit mezi nejlepší. Loni jsem měl možnost sledovat je přímo na jednom z N´Cupů v Německu, a musím říct, že jsou to opravdu velcí závoďáci.

Peníze nelze vynechat. Vejdete se do rozpočtu?

Nemáme to ještě uzavřené, odhaduju, že možná rozpočet malinko překročíme, ale nic, co by nás ohrozilo. Když poměřím finance a to, jak se celé mistrovství povedlo, jak velký to byl zážitek, tak to nejsou promarněné peníze. Měli jsme tam i politiky, všem se to moc líbilo a já doufám, že tohle mistrovství všem, kteří to mohou ovlivnit, trošku otevře oči a že všichni budou vnímat, že peníze vložené do mládeže jsou těmi nejlépe investovanými.

V posledních okruzích závodu juniorů se včele vykrystalizovala 13-ti členná skupina, z níž vzešli medailisté.

Kolik se nakonec objevilo na startovní čáře ve všech kategoriích účastníků?

Přesná čísla nemám v hlavě, odhaduji, že časovku absolvovalo asi 320 lidí. Ale řeknu to jinak. Líbilo by se mi, kdyby na závody jezdilo víc mladých cyklistů, jelikož většina kategorií s výjimkou kadetů neměla počet účastníků převyšující stovku. 63 juniorů mi přijde málo. Na mistrovství by mělo být ve všech kategoriích alespoň kolem stovky závodníků. Ti, co tu měli být, myslím ti nejlepší ve svých kategoriích, tady ale byli.

Jak si vedli vaši svěřenci z RKCA?

Bohužel nedosáhli jsme na to, co bylo naším cílem, a to bylo pódiové umístění. Měli jsme několik umístění do desítky. Nebylo to špatné. Máme na čem stavět. Připravovali jsme se poctivě. Není prostě vždycky posvícení. Medaile by i té naší organizátorské práci dodala korunku, ale je to sport a pracujeme dál.

Stupně vítězů juniorské kategorie: Mathias Vacek, Pavel Bittner, Jakub Havrlant

Pomohl vám hlavní mediální partner RoadCycling.CZ?

Pomohl nám velmi. Všeobecných ovací se dočkal už zmiňovaný přímý přenos. Na RoadCycling nedám dopustit, protože i v rámci propagace mistrovství nám mimořádně pomohl. Podařilo se nám procpat mládež snad všemi mediálními kanály. Za takovouto spolupráci jsem moc rád a určitě palec nahoru!

Děkujeme za rozhovor, ještě více za uspořádání tak skvělého mládežnického šampionátu a budeme se těšit na další obdobné počiny z vaší organizátorské dílny.

Petr Kubias

loading...

Kompletní výsledky najdete na SportSoft