Černý den týmu Jumbo - Visma začal odstoupením zraněného Primože Rogliče ze 109. ročníku Tour de France a pokračoval velmi tvrdým pádem Stevena Kruijswijka v průběhu 15. etapy. Kruijswijk byl odvezen do nemocnice a Jumbo - Viosma během jediného dne přišlo o dva členy týmu. Do stejného pádu se zapletl také Wout van Aert, ale nezranil se a vrátil se do pelotonu. Ale ani tím veškerá smůla týmu neskončila, protože na zemi poprvé skončil také lídr závodu Jonas Vingegaard. naštěstí ani on se nezranil a nakonec neztratil jedinou sekundu.

202,5 kilometru dlouhá etapa z Rodezu do Carcassonne byla jednou z posledních sprinterských příležitostí před koncem Tour de France a proto bylo pro týmy nejrychlejších mužů důležité udržet uprchlíky nadosah. Ze začátku etapy byl překvapivě aktivní Wout van Aert. Belgičan unikl společně s německým mistrem Nilsem Polittem (BORA hansgrohe) a Mikkelem Honorém (Quick-Step Alpha Vinyl), ovšem později byl svým týmem stažen zpět do hlavního pole, aby plnil povinnosti domestika pro Jonase Vingegaarda.  

Vpředu tak zbyli jen Politt s Honorém, jenže jejich snaha byla zcela marná. Peloton držel odstup okolo dvou minut a tempo určovaly týmy Alpecin - Deceuninck, Trek - Segafredo a BikeExchange - Jayco. 64 kilometry před cílem došlo k pádu v hlavním poli a se zlomeninou klíční kosti či zápěstí zůstal na zemi Steven Kruijswijk. A nervozita uvnitř týmu Jumbo - Visma ještě vystoupala 58 kilometrů před cílem. Tentokrát spadli Vingegaard a Tiesj Benoot. Vingegaard se rychle vrátil do pelotonu, ale rozhodně si představoval lepší poslední etapu druhého týdne Tour de France.

Politt a Honoré byli dostiženi ještě před závěrečnou vrchařskou prémií Cote des Cammazes s vrcholem 48 kilometrů před cílem. Ostré tempo v tomto 5,5 kilometru dlouhém stoupání nasadil Trek - Segafredo a postupně z pelotonu utrhl Fabia Jakobsena (Quick-Step Alpha Vinyl), Caleba Ewana (Lotto Soudal) a Dylana Groenewegena (BikeExchange - Jayco). Cílem bylo oslabit soupeře Madse Pedersena před případným spurtem. 

Tak daleko před cílem však nebylo možné uhlídat další uprchlíky. Do druhého dlouhého úniku dne se vydali Francouzi Benjamin Thomas (Cofidis) a Alexis Gougeard (B&B Hotels - KTM). Domácí duo nedostalo moc prostoru. Balík přitom nejel příliš rychle a 26 kilometrů před cílem se sem vrátil Groenewegen. To nebyla pro vedoucí dvojici dobrá zpráva, protože do stíhání se mohl zapojit i australský celek.

Thomas byl silnější než Gougeard a 4,6 kilometry před cílem krajana utrhl a pokračoval sám. Jeho náskok byl pouze 7 sekund a i když bojoval do posledních stovek metrů, proti rozjetému pelotonu neměl naději. Dostižen byl 450 metrů před cílem. Trek - Segafredo rozjížděl spurt pro Pedersena a za Dánem číhal zelený Van Aert. Philipsen neměl nejlepší pozici do spurtu a musel se v poslední levotočivé zatáčce vmáčknout mezi Pedersena a Van Aerta. Jasper Stuyven rozjel spurt pro Pedersena a odstoupil. V tu chvíli začali spurtovat všichni tři nejlepší jezdci etapy. Pedersen vedoucí pozici dlouho neudržel, zprava se před něj dostal Van Aert a zleva ještě rychlejší Philipsen. Čtvrtý Peter Sagan (TotalEnergies) měl už velký odstup od nejrychlejší trojice.

"Zkoušel jsem to tolikrát... Dnes to vyšlo. Před závěrečnou zatáčkou jsem se nechal trochu zavřít. Z loňska jsem věděl, že cílová rovinka není za poslední zatáčkou moc dlouhá. Je dobře, že jsem stihl předjet Madse," řekl v cíli Philipsen, kterého následně přemohly emoce. "Byla to dlouhá cesta za vítězstvím na Tour de France. Jsem hrdý, že se nám to s týmem konečně podařilo. Všichni dál věřili, že je to možné. Věděl jsem, že mám dobré nohy. Museli jsme jen čekat na správný okamžik a správnou příležitost, a dnes byl ten správný den."

Vingegaard vede před třetím volným dnem s náskokem 2:22 před Tadejem Pogačarem (UAE Emirates). Nic se nezměnil ani v dalších soutěžích. Van Aert suverénně vede bodovací soutěž, Pogačar je lídrem hodnocení jezdců do 25 let a Simon Geschke (Cofidis) pokračuje v trikotu nejlepšího vrchaře.