Průběh 21. etapy s cílem v Paříži byl zcela stejný jako v jiných letech. Oslavy, pomalá jízda, legrácky a focení na začátku krátké etapy a zběsilé kroužení po Paříži s mnoha útoky v závěru. Přesto jsme viděli něco, co se často neděje. Druhý muž celkového pořadí, Tadej Pogačar (UAE Emirates) zaútočil v posledním okruhu, 6 kilometrů před cílem a na druhé straně silnice se o to samé pokusil třetí muž celkového pořadí Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) s týmovým kolegou Filippem Gannou. 

"To bylo vtipné! V jednu chvíli jsme sprintovali proti sobě, INEOS Grenadiers na pravé straně silnice a já na levé. Vlastně jsem pár kilometrů předtím mluvil s ostatními, abych zjistil, jestli někdo nechce se mnou zaútočit. Byla to zvláštní náhoda, že jsme nakonec nastoupili ve stejnou chvíli z různých stran silnice," řekl Pogačar v cíli závodu. Jejich útok měl jen krátké trvání, následně se vše připravovalo na závěrečný spurt. A byly to opět mimořádně hektické závěrečné kilometry. Čelo pelotonu se v poslední zatáčce a při nájezdu do dlouhé cílové rovinky roztrhalo a někteří favorité spurtu přišli o výhodné pozice do závěru. Spurt rozjel Luka Mezgec (BikeExchange - Jayco) pro Dylana Groenewegena, jenže odstoupil příliš brzo. Groenewegen nasadil z donucení k dlouhému spurtu, zatímco se za ním vyvezl Jasper Philipsen (Alpecin- Fenix).  

Belgičanovi vyšlo vše naprosto dokonale a když začal sám spurtovat, získal několik délek náskoku a suverééně zvítězil před Groenewegenem a Alexandrem Kristoffem (TotalEnergies). Caleb Ewan (Lotto Soudal) neuspěl ani v poslední etapě, v cílové rovince prohrál souboj o pozice s Kristoffem a dojel na 8. místě. Do spurtu se vůbec nezapojil Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl), 300 metrů před cílem mu spadl řetěz a skončil na 13. pozici.

"Nemohu tomu uvěřit. Je to splněný dětský sen. Bude chvíli trvat, než si to uvědomím," říká Philipsen po svém největším vítězství. O rok dříve se na stejném místě zklamáním rozplakal, letos byl dojatý z úspěchu. "Jsem na svůj tým nesmírně hrdý. Je úžasné takhle dokončit Tour. Sprint mi vyšel ideálně. Byl jsem na skvělé pozici. Dylan Groenewegen začal hodně brzo. Mohl jsem zůstat v jeho háku a začít sprintovat, jak jsem chtěl. Je fantastické vyhrát na krásné Champs-Élysées. Na začátku Tour jsme byli zklamaní, nešlo to podle našich představ. Ale vyhrát 16. etapu a teď 21. etapu, nejkrásnější pro sprintera, to je neuvěřitelné."

Wout van Aert se do spurtu nepouštěl, cílem projel se svými týmovými kolegy z Jumbo - Visma a celkovým vítězem Jonasem Vingegaardem. Dán v konečném pořadí porazil Tadeje Pogačara a Gerainta Thomase. Vyhrál také vrchařskou soutěž. Van Aert si poprvé v kariéře došel pro zelený trikot pro vítěze bodovací soutěže. Pogačar potřetí za sebou ovládl soutěž do 25 let. Nejaktivnějším závodníkem celé Tour de France byl vyhlášen Wout van Aert. Červenou lucernu pro posledního závodníka konečného pořadí před etapou obdržel 135. Caleb Ewan. 

"Konečně jsem vyhrál Tour. Už se nemůže nic pokazit," ulevil si nový vítěz Tour de France. "Sedím tu se svou dcerou, na největším závodě roku a já ho vyhrál! Nikdo mi to nemůže vzít. Vždycky jsem měl pocit, že bych mohl alespoň bojovat o vítězství, ale až na Hautacamu jsem si řekl, že vyhraju, pokud se něco nepokazí. Přijelo sem tolik Dánů, aby mě viděli jet ve žlutém dresu. Moc si toho vážím. Fandili mi celé tři týdny."

Vingegaard také oznámil své nejbližší plány: "Pojedu do Holandska slavit. Ve středu budu v Kodani, ve čtvrtek ve městě, kde bydlím, a v pátek budu na gauči. Z vítězství mám samozřejmě radost. Chci slavit a odpočívat, ale zároveň chci na Tour de France dokázat ještě víc."