V Den dobytí Bastily, na francouzský státní svátek, se očekával frontální útok domácích vrchařů na etapové vítězství, ale nakonec se stejně jako před čtyřmi lety radoval britský cyklista v barvách britského týmu. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) předvedl, proč je považován za jednoho z nejtalentovanějších cyklistů světa. Olympijský vítěz na horských kolech a světový šampion v cyklokrosu nebyl členem původního úniku, který vznikl v počátečním výjezdu na Galibier, zaútočil až ve sjezdu, po cestě nabral Chrise Frooma (Israel - Premier Tech) a po úžasném představení si dojel do vedoucí skupiny. 

Početná vedoucí skupina se v téměř 30 kilometrů dlouhém Col de la Croix de Fer zmenšila na pět jezdců, kromě Pidcocka a Frooma se vpředu udrželi Louis Meintjes (Intermarché - Wanty Gobert), Neilson Powless (EF Education - EasyPost) a Giulio Ciccone (Trek - Segafredo). Peloton vedený týmem Jumbo - Visma neměl o etapu zájem a nechal uprchlíkům dost času. Na žlutého Jonase Vingegaarda v průběhu etapy nikdo neútočil, všichni ve velmi horké a těžké etapě čekali na závěrečný, 14 kilometrů dlouhý výjezd na Alpe d'Huez. 

Jumbo - Visma šetřilo své horské domestiky co nejdéle to šlo. Většinu etapy pracovali Christophe Laporte a Nathan Van Hooydonck, před vrcholem Croix de Fer to převzali Tiesj Benoot a Wout van Aert. Tempo v hlavní skupině nebylo příliš vysoké, Vingegaard chtěl pouze udržet svůj současný náskok, neměl v plánu útočit. 

Pětice nespolupracovala zrovna vzorně, ale stále držela solidní náskok. Do Alpe d'Huez najela společně, ale už 10,6 kilometru před cílem zaútočil Pidcock a okamžitě skupinu roztrhal. Jako první odpadl Ciccone, problémy měl i Powless, ale Meintjes a Froome si udržovali jen malý odstup. Jihoafričan Meintjes jel dlouho pouze několik sekund za Pidcockem, který však nepovolil a nakonec udolal i lídra belgické sestavy. Ve stoupání obklopeném desítkami tisíc fanoušků ze všech koutů světa jel skvěle a do cíle se dostal s náskokem 48 sekund před Meintjesem a 2 minuty před Froomem. A nezpomalil až do pásky, protože kromě etapy mu šlo také o celkové pořadí. Posunul se o tři místa výš, na 8. pozici. 

"Myslím, že vyhrát etapu na Alpe d'Huez na mé první Tour de France není špatné," smál se Pidcock v cíli královské etapy. "Chtěl jsem se dostat do úniku, včera jsem ztratil dost času a získal jsem trochu volnosti. Po Galibieru jsem ve sjezdu ujel, protože jsem věděl, že nikdo nebude riskovat, aby se měl udržel. Chris Froome riskoval," překvapilo 22letého rodáka z Leedsu. "Bylo pěkné dojet si s ním dopředu. Spolupracovali jsme dobře. Je to legenda! Možná už není tak rychlý jako dřív, ale pořád je to Chris Froome. Únik s ním fungoval perfektně. Tohle vítězství je určitě jeden z mých nejlepších momentů v kariéře. Všichni ti lidé s vlajkami... To nemůžete zažít nikde jinde než na Alpe d'Huez," dodal Pidcock, který byl také vyhlášen nejaktivnějším mužem dne. 

Pogačar útočil, ale Vingegaard neměl žádný problém 

Tým Jumbo - Visma kontroloval čelo pelotonu i po zbytek etapy. Van Aert tahal první kilometry stoupání, následně to převzal Steven Kruijswijk a na chvíli také Primož Roglič. Poprvé se v roli špičkového horského domestika ukázal Sepp Kuss, jehož tempo bylo příliš na mnohé favority. Brzo odpadl Nairo Quintana (Arkea Samsic), po něm David Gaudu (Groupama - FDJ) a překvapivě taky Romain Bardet (DSM).

Za Kussem jel Vingegaard, za ním Pogačar, Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), Enric Mas (Movistar) a na gumě visel Adam Yates (INEOS Grenadiers). Více než 4 kilometry před cílem se poprvé zvedl Pogačar a ostře zaútočil. Udržel se pouze Vingegaard. Pogačar proto zvolnil a dopředu se vrátili Thomas, Mas i Kuss, který opět najel na čelo a udržoval tempo. Problém s tím měl Mas, ale bojoval o každou sekundu. Druhý Pogačarův útok byl ještě dynamičtější, jenže ani tentokrát nijak Vingegaarda neohrozil.

Skupina se proto opět sjela a udržel se až na pásku. Pogačar spurtoval na pátém místě s Vingegaardem a Thomasem těsně za sebou. 3 sekundy za nimi dojeli Mas a Kuss. Bardet dokázal omezit ztráty na minimum. Po dlouhé sólo jízdě zaostal o pouhých 19 sekund. Přišel o průběžné pódium, na čtvrtém místě ztrácí 13 sekund na druhého Pogačara a 9 sekund na Thomase. Yates se posunul o jednu příčku před Quintanu. Ztrácí však už 1:22 na Pogačara.

Vingegaard zůstává jasným lídrem Tour de France s náskokem 2:22. Jumbo - Visma vévodí díky Van Aertovi také bodovací soutěži. A změny nenastaly ani ve vrchařské soutěži, navzdory tomu, že se Simon Geschke (Cofidis) ve velmi důležité etapě nedostal do úniku. Jeho náskok se výrazně snížil, se 43 body má pouze 4 body náskoku před Meintjesem.