Dnešní etapa Tour du Rwanda byla mimořádně obtížná. Měřila 153 km a v jejím průběhu se museli cyklisté vypořádat s třemi náročnými kopci, které byly oklasifikovány jako dvě vrchařské jedničky a jedna nejvyšší kategorie horse, na jejímž vrcholu byl zároveň cíl etapy. Měřila 5,7 km s průměrným sklonem 6,7%, jenže v posledním kilometru se silnice zvedla až k 15%!

Ještě před nájezdem do stoupání na první vrchařskou prémie (10km, 5%), jejíž vrchol se nacházel na 51. km ve výšce 2.188 metrů nad mořem, se od hlavního pole oddělila sedmička závodníků. A byla v ní i známá jména: Pierre Roland (B&B), Alexis Vuillermoz (Total Direct) a Norman Vahtra (Israel). S nimi nositel trikotu pro nejlepšího vrchaře Lennert Teugels (Tarteletto), a také Alessandro Bisolti (Androni), Artiz Roldan (Medellin) a Adne Van Engelen (Bike Aid).

Ve chvíli, kdy si nejvíc bodů na prémii připsal Teugels, činil náskok na hlavní pole jednu minutu.

Po prémii ve sjezdu zaútočil Pierre Rolland a postupně si vybudoval značný náskok až 2:30 minuty na kolegy z původního úniku, kde přestali stačit Vahtra a Roldan, a 7:30 minuty na peloton, který se ve stoupání na prémii rozdělil na tři části. Stále však nebyl pro lídry závodu nebezpečný, jelikož před etapou ztrácel 12:50. Při svém sólu stačil pobrat druhou rychlostní i vrchařskou prémii.

Osamoceně přijel tento zkušený Francouz i k úpatí cílového stoupání s odstupem 1:30, resp. 5:20 min. Ze skupiny pronásledovatelů se za ním sólově vydal Alexis Vuillermoz. Ale krajana už nedojel, v cíli mu na vítěze scházelo 50 sekund.

Alexis Vuillermoz

Pierre Rolland se po čtyřech letech opět dostal na nejvyšší stupínek! Bylo to také v květnu v roce 2017, kdy vyhrál svou čtvrtou etapu na některé Grand Tours, v tomto případě na Giro d´Italia.

Do čela průběžné klasifikace se dostal Cristián Rodríguez z Total Direct Energie, mj. proto, že dosavadní lídr Metkel Eyob (Terengganu) dnes propadl a dorazil s mankem přes 7 minut.

Rodríguez je 26letý Španěl, který letos přišel do týmu z Caja Rural. Dosud nemá na kontě žádné profesionální vítězství.

Dnes byl z mužů z předních příček průběžného pořadí nejlepší, společně s Piccolim (Israel), Boileauem (B&B) a Restrepem (Androni) přijeli do cíle o 3 minuty později za Rollandem, ale současně získali cenné vteřiny na ostatní, kteří dosud usilovali o místo na stupních vítězů.