Horský dojezd 4. etapy Tour of the Alps v Kalsu am Grossglockner byl mimořádně napínavý a skončil velkým zklamáním pro Thibauta Pinota (Groupama - FDJ). Jedenatřicetiletý Francouz byl velice blízko prvnímu vítězství po téměř třech letech. Jenže to by na rakouských silnicích nesměl závodit také Miguel Angel Lopez (Astana Qazaqstan). 

Pinot byl členem velkého úniku 15 cyklistů. Trvalo dlouho, než se vytvořila stabilní skupina uprchlíků. Až po více než 60 kilometrech unikl Pinot společně s těmito jezdci: Sebastian Henao, Fabio Felline (oba Astana Qazaqstan), Andrej Amador, Ben Swift (oba INEOS Grenadiers), Nicolas Prodhomme (AG2R Citroen), Matteo Fabbro, Anton Palzer (oba BORA - hansgrohe), Jonathan Caicedo, Merhawi Kudus (oba EF Education - EasyPost), Omer Goldstein (Israel - Premier Tech), Abner Gonzalez (Movistar), Natnael Tesfazion (Drone Hopper - Androni Giocattoli), Igor Arrieta (Kern Pharma) a Unai Iribar (Euskaltel - Euskadi). 

20 kilometrů před cílem se peloton tažený týmem Bahrain Victorious přiblížil na rozdíl 1:47. Před nájezdem do cílového stoupání si závodníci v čelní skupině začali nastupovat. V prudkém začátku stoupání nejdříve odjeli Caicedo s Goldsteinem, ale 10 kilometrů před cílem zrychlil Pinot, dojel Goldsteina a pokračoval sám. V pelotonu utvářely tempo týmy DSM a INEOS Grenadiers.

Pinot dostižen těsně před cílem

Osamocený Pinot se v mírnějších částech cílového výjezdu musel hodně snažit, aby se udržel vpředu. Všichni ostatní uprchlíci byli dostiženi. 4 kilometry před cílem z hlavního pole nastoupil Lopez a závodníci usilující o celkové vítězství ho nechali, protože Kolumbijec má v průběžném pořadí velkou ztrátu. Pinot se držel, ale LOpez ztrátu postupně snižoval. Kilometr před cílem Francouze dojel a okamžitě mu nastoupil. 

Pinot se snažil zachytit a chvíli bojoval, ale neměl šanci. Lopez dorazil do cíle s náskokem 7 sekund před zlomeným Pinotem. Skupinu favoritů přivedl Romain Bardet (DSM) a získal 4 sekundy bonifikace. Díky tomu před závěrečnou etapou snížil ztrátu na Pella Bilbaa (Bahrain Victorious) na pouhé 2 sekundy.    

Pro Pinota to byla těžká chvíle a nedokázal se ubránit slzám: "Je to frustrující, protože vítězství by mi po dvou těžkých letech udělalo dobře. Ve své nejlepší formě bych dostižen nebyl, proto je to tak těžké. Rád bych jednou otočil list a znovu protnul cíl jako první. Jsem naštvaný a smutný. Doufám, že se jednoho dne budu moci znovu usmívat."

Pinot se od Tour de France 2019 snaží o návrat a snad se mu to pomalu daří. "To je pravda. Už se cítím mnohem lépe. Dnešek byl náročný, ale zítra nás čeká další etapa."

Karel Vacek (Tirol KTM) dokončil na 55. místě se ztrátou 5:12 a v celkovém pořadí je 45. s odstupem 20:45.