Očekávala se velmi dramatická etapa, ale realita nakonec všechna očekávání předčila. Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) se nedokázal smířit s prohrou ve 4. etapě Tour of the Alps, když ho po dlouhém úniku dostihl a předjel Miguel Angel Lopez. Pinot se v cíli rozbrečel a nadával. O vítězství stálo tak moc, že se do dlouhého úniku vydal i v poslední den. V deštivé etapě se startem a cílem v tyrolském Lienzi se dostal do velkého úniku společně s dalšími třinácti závodníky. 

Ale v krátké etapě se nechtěl zdržovat a brzo zaútočil i z této skupiny. A nejdříve se ho udrželi jen David de la Cruz (Astana Qazaqstan), Torstein Traaen (Uno-X), Lennard Kämna (BORA - hansgrohe) a Igor Arrieta (Kern Pharma).

To už bylo docela jasné, že o vítězi etapy se rozhodne opět v úniku, protože tým Bahrain Victorious neměl žádný zájem uprchlíky stahovat. Vlastně to pro celek Pella Bilbaa byla výhodná situace. Uprchlíci posbírali bonifikace na rychlostní prémii a v cíli a to bylo pro Bilbaa důležité, protože průběžně druhý Romain Bardet (DSM) na něj ztrácel pouze 2 sekundy a ty mohl snadno stáhnout díky bonifikacím.

Ale ani Bardetův tým DSM se do stíhání nezapojil. Na čele pomalu šlapal Bahrain Victorious a Bardet schován v mokrém pelotonu plánoval zcela jiný útok.

Traaen si na první vrchařské prémii Bannberg dojel pro maximum bodů a posunul se do čela vrchařské soutěže, kterou nakonec i vyhrál. Ale se dvěma nejlepšími vrchaři úniku nedokázal zůstat, Pinot a De la Cruz se na čele závodu osamostatnili a na nic nečekali. Společně dorazili pod druhý výjezd na Bannberg z jiné strany. De La Cruz ve sjezdu z Bannbergu Pinota utrhl, ale Francouz se dokázal ke katalánskému cyklistovi vrátit. Ztráta pelotonu vyšplhala nad 12 minut, ale nikdo nepanikařil, v závěru se očekávalo snížení rozdílu.  

Útok na Stronachu

Pinot a De la Cruz začali společně stoupat na poslední výjezd celého závodu, tříkilometrový kopec Stronach s průměrem 11,8%! Pro Pinota to byla příležitost zaútočit. Pod kopcem musel řešit problémy s řazením, ale mechanik týmu Groupama - FDJ se vyklonil z doprovodného auta a problém vyřešil. Pinot ve strmém výjezdu několikrát nastoupil a nakonec De la Cruze utrhl a na vrcholu měl náskok kolem 20 sekund. Jenže mu to nestačilo. Technicky vyspělejší Španěl Pinota ve sjezdu dostihl a dvojice opět spolupracovala až do začátku krátkého cílového dojezdu v Lienzi.

Pinot nechtěl podruhé za sebou prohrát se závodníkem týmu Astana Qazaqstan a naštěstí byl v posledních stovkách metrů výbušnější a získal své první vítězství od triumfu na Tourmaletu na Tour de France 2019. De la Cruz dojel druhý a se ztrátou 1:46 dorazil Kämna. 

Bilbao přišel o vše v posledním kopci 

Stronach byl rozhodující pro celkové pořadí závodu. S velkou ztrátou sem dorazil peloton a Richie Porte (INEOS Grenadiers) zde nasadil tak vysoké tempo, že z čela odpadl lídr závodu Pello Bilbao, ale také Pavel Sivakov, lídr týmu INEOS Grenadiers. To vyhovovalo Bardetovi, který v nejtěžších pasážích vzal iniciativu do svých rukou a pomalu se Bilbaovi vzdaloval. Bardetovo tempo zvládli pouze Michael Storer (Groupama - FDJ) a Thymen Arensman (DSM).

Mladý Nizozemec se Bardetovi hodil na rovině před cílem. Pomohl Francouzovi v posledních kilometrech a navíc sám útočil na konečné pódium, protože Bilbao za Stronachem ztrácel 25 sekund. 

Storer a Bardet dojeli společně, 2 sekundy před Arensmanem. Bilbao dorazil do cíle s Attilou Valterem (Groupama - FDJ) a Felixem Gallem (AG2R Citroen) se ztrátou 39 sekund na Bardeta a v celkovém pořadí se propadl až na čtvrtou příčku. Storer a Arensman doprovodili vítěze závodu na pódium. Arensman se navíc stal nejlepším mladým závodníkem. 

Karel Vacek (Tirol KTM) se v závěrečné etapě bohužel nevešel do časového limitu. Ztratil 25:54 a stejně jako dalších 22 jezdců, včetně Chrise Frooma (Israel - Premier Tech), nebyl klasifikován kvůli překročení přísného limitu.