Od srdcervoucího odstoupení Thibauta Pinota z Tour de France 2019 letos uplynou už tři roky. V ročníku, který neměl opravdu velkého favorita, patřil Pinot mezi nejlepší a myslel nejen na pařížské pódium, ale dokonce i na celkové vítězství. Jenže zraněné koleno ho zastavilo a francouzský vrchař chvíli zvažoval ukončit kariéru. Neskončil, ale mezi hlavní kandidáty na celkové vítězství už nepatří. Celková úroveň se od roku 2019 výrazně zvedla, Tadej Pogačar se zdá být neporazitelný. Přesto se Thibaut Pinot chce vrátit do boje o celkové pořadí.

Těžko říct, co si vlastně přeje sám Pinot, protože cíle určuje tým Groupama - FDJ s Marcem Madiotem v čele. Pinot by měl mnohem větší šanci na Giro d'Italia, kde na něj není vyvíjen velký tlak a skladba etap, stoupání a minimum časovek mu vyhovuje. Jenže pro sponzory týmu není Giro zajímavé. Francouzští sponzoři chtějí úspěch na Tour a proto Madiot rozhodl, že se Thibaut Pinot a David Gaudu pokusí dostat mezi top 3 v konečném pořadí.

"Chci znovu nabrat svou starou formu a vyhrávat závody. Chci se stát znovu tím jezdcem, kterým jsem byl před pádem na Tour de France 2020. Tour bude vrcholem mé sezóny. Máme společný cíl, dostat se na pódium na Champs Elysées," říká Pinot a jeho mladší týmový kolega David Gaudu souhlasí: "Chci přeměnit top 10 na top 5, top 5 na pódia a pódia na vítězství. Tour bude mým hlavním cílem, pojedu tam s cílem dosáhnout na stupně vítězů v celkové klasifikaci."

Madiot už také určil prvních pět jezdců, kteří mají jistotu účasti na Tour 2022, kromě Pinota a Gauduho je to všestranný Valentin Madouas, tempař a časovkář Stefan Küng a nová posila týmu, australský vrchař Michael Storer. Arnaud Démare šanci nedostane, vrátí se na Giro d'Italia, kde v roce 2020 vyhrál čtyři etapy. Jistotu startu na Giru má také Maďar Attila Valter, držitel růžového dresu v loňském ročníku. Valter bude hvězdou Grande Partenzy v Budapešti. 

Groupama - FDJ potřebuje výsledky, rok 2021 byl velmi nepovedený. "Nebyli jsme úspěšní, zejména v etapách Grand Tours. Musíme se vrátit k vyhrávání. Thibaut měl loni vážné zdravotní problémy a letošní rok je pro něj nový začátek. Arnaud nebyl tak dobrý jako dřív a David Gaudu se stále vyvíjí, i když už patří k nejlepším na světě. Musíme být připravení a myslím, že se nám zimní příprava podařila. Máme za sebou dobrá soustředění a jsme na tom celkově dobře," říká Marc Madiot.   

Pinot si v roce 2021 odpočinul od třítýdenních závodů a mimo pozornost novinářů a veřejnosti hledal ztracenou formu a radost z cyklistiky. Ve druhé polovině sezóny startoval většinou na malých etapových závodech a opět si užíval závodění a útočení. V letošní sezóně chce patřit k nejlepším vrchařům a v přípravě je napřed, proto se rozhodl začít závodit už na GP La Marseillaise. "Rozhodli jsme se uspíšit začátek sezóny, protože se cítím docela dobře," vysvětluje. "Moje poslední dva tréninkové kempy mi hodně pomohly. GP La Marseillaise je závod, který mám rád a přitom jsem ho od roku 2017 nejel. Těším se, až si připnu startovní číslo na dres."

Pinot zůstane ve Francii i v dalších týdnech. V plánu má etapové závody Etoile de Bességes a Tour des Alpes Maritimes et du Var. V březnu se vydá na Tirreno - Adriatico a v dubnu na Okolo Alp a Okolo Romandie. Finální přípravu před Tour de France zkombinuje se startem na Okolo Švýcarska.