Dnes už třicetiletý Romain Bardet nejvíce zazářil v letech 2015, 2016 a 2017. V roce 2015 vyhrál svou první etapu na Tour de France, o rok později skončil celkově druhý za Chrisem Froomem a další rok třetí za Froomem a Rigobertem Uránem. Francouzům vrátil naději, že se po více než třiceti letech dočkají dalšího vátězství na Tour de France. Jenže tlak všech fanoušků cyklistiky Bardetovi neprospěl. 

V roce 2018 vyhrál pouze malý jednrázový závod francouzského poháru. V letech 2019 a 2020 nevyhrál žádný závod. Stal se sice nejlepším vrchařem Tour de France, ale spokojený nebyl. Bardet se to rozhodl změnit radikálně. Po devíti letech odešel z AG2R La Mondiale do týmu se zcela odlišným přístupem k cyklistice, do DSM. 

Ani začátek v DSM nebyl pro Bardeta snadný. Konečně dostal příležitost na Giro d´Italia a bylo z toho 7. místo v celkovém pořadí. To nebylo zlé, ale jako lídr týmu WorldTour s jeho výsledky má větší ambice. Po více než dvouměsíční pauze od závodů se vrátil na Okolo Burgosu a vyhrál náročnou horskou etapu a vrchařskou soutěž.

 

Zpět byla naděje na pódiové umístění na třítýdenním závodě. Pád na začátku Vuelty ale opět vše zhatil. Bardet se nevzdal a útočil v dalších etapách. A ve 14. etapě to vyšlo. "Už je to dlouho od mého posledního vítězství na Grand Tour. Ale na to jsem dnes nemyslel. Jen jsem se soustředil, abych do toho dal vše. Od startu to šlo dobře, věděl jsem, že budu mít dres vrchaře, i kdybych nevyhrál," řekl v cíli Bardet. 

"Upřímně jsem to bral krok za krokem. Na konci nechtěl nikdo spolupracovat, takže to hodně bolelo, když jsem sjížděl Nicolase Prodhommea. Ale zahráli jsme to s Mattem Wilsonem, mým sportovním ředitelem, chytře. Řekl mi, kde přesně zaútočit, v nejtěžší části. Vzal jsem za to, jako kdyby to bylo 200 metrů před cílem. Za mnou se udělala díra, tak jsem pokračoval až do cíle," dodává Bardet. 

Jeho dalším cílem bude vítězství ve vrchařské soutěži. Má 50 bodů, druhý Damiano Caruso 31 bodů. Ale do konce Vuelty zbývají ještě čtyři horské etapy a Bardet musí ještě bojovat. "Všichni už jsou hodně unavení, ale právě teď je v týmu skvělá nálada. Máme tři etapová vítězství a několik pódiových umístění díky Albertu Dainesemu a jsem rád, že jsem součástí této skupiny."