Prolog se jel na pobřežní komunikaci Soluně, měřil 6 km a technicky byl zcela nenáročný: rovnou za nosem tam a zase zpátky.

Vyhrál ho obhájce loňského prvenství Portugalec Iúri Leitao (Caja Rural-Seguros RGA) před vítězem loňského prologu Aaronem Gatem, který pro letošek přestoupil do Burgos-BH. Jakub Otruba (ATT Investments) zaostal za Leitaem o 8 vteřin, za Gatem 4. 

16 vteřin ztráty na 8. místě nabral Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper), do dvacítky se dostali ještě 12. Michael Boroš (Elkov-Kasper) a 14. Matyáš Kopecký (Novo Nordisk). V týmech byl ATT Investments 4. nejúspěšnější, hned za ním se umístil Elkov-Kasper.

441148588_466062509272303_5558059493073823439_n.jpg

Odpoledne se jelo na 92 km s převýšením 435 metrů povětšinou po širokých silnicích. Od startu začal tradiční souboj o únik, ve dvou pokusech bylo možno rozeznat dresy Elkov-Kasper. Úspěšný byl po zhruba 20 km únik čtveřice, z níž ale jezdec Parkhotel Valkenburg záhy vycouval, takže zbyli závodníci rakouského Felt-Felbermayr, kanadského Xspeed a filipínského Victoria Sports.

Kupodivu na sjíždění se podílelo více týmů, ale nikoli ten, jenž vlastnil modrý dres lídra závodu. Ani cyklisté obou českých týmů nebyli na čele k vidění, ovšem ani na chvostě. Bylo zřejmé, že kontrolují průběh, ale neplýtvají silami.

Uprchlíci byli dostiženi 3 km před cílem. Kolem dvou kilometrů srdce českého fanouška zaplesalo, na špici byly srovnány dva vlaky a oba tvořili jezdci obou českých týmů. Nezůstaly tam však trvale. Nastal chaos, při němž se situace neustále měnila.

V hromadné koncovce, kterou ani ne sto metrů před cílem narušil pád několika jezdců, se prosadil na první pozici zkušený sprinter Corratec-Vini Fantini Jakub Mareczko před také výborným sprinterem a v tomto případě i držitelem dresu lídra Leitaem.

441493743_1139481913754855_4232480457855493863_n.jpg

Z českých týmů dopadl nejlépe Bartosz Rudyk (ATT Investments) na 6., Matyáš Kopecký na 8. a Lukáš Kubiš na 14. místě. Do dvacítky (19.) se nakonec vešel i ten, kdo rozjížděl pro Rudyka spurt, tedy Dominik Neuman.

Etapa neměla na průběžné pořadí žádný vliv. Znamená to mj., že Jakub Otruba drží i nadále 3. místo.

Jakub Otruba: "Prolog byl poměrně jednoduchý. Jelo se mi dobře. Třetí místo je dobré, možná trochu škoda, že to nedalo na druhé místo. Odpolední etapa byla také docela snadná, v závěru jsme se snažili pomoci Bartoszovi do spurtu. Bylo z toho šesté místo. S prvním dnem můžeme být docela spokojeni. Zítra se budeme opět soustředit na Bartosze a umístění v předpokládaném hromadném spurtu."

Vojta Řepa: "Kuba podal dopoledne excelentní výkon. Navíc se podle jeho slov cítí velmi dobře, což je samozřejmě optimistické. Odpoledne jsme jeli v klidu, prvořadým cílem je celkové pořadí, neměli jsme zájem udávat tempo pelotonu. Šesté místo Bartosze, který delší dobu nezávodil, hodnotím z tohoto pohledu dobře a věřím, že to dokáže ještě vylepšit."

IMG-20240515-WA0005.jpg

Lukáš Kubiš: "Prolog jsem začal trošku s rezervou, nakonec to dalo na 8. místo. Odpoledne jsem byl na čtyřstovce pěkně za Borym, ale někdo mě zavřel a já jsem si přeložil. Vykopnul jsem nohu z pedálu a od pádu mě zachránil člověk, co byl vlevo ode mě a o kterého jsem se opřel. Takže dnes bez špurtu. Budou další příležitosti."

Zítra se sice startuje směrem vzhůru, přičemž se stoupání postupně utahuje a vrcholí na 35. km vrchařskou jedničkou, jenže pak se převážně sjíždí k druhé prémii, tentokrát 2. kategorie, a z ní je to do cíle sto kilometrů téměř stále po rovině. Jiná než hromadná koncovka by tedy byla překvapením.

Závod je možno sledovat prostřednictvím livestreamu na YouTube ΔΕΗ International Tour of Hellas 2024.