171 km z Kvalsundu na Nordkapp, 2053 výškových metrů, tři vrchařské prémie, jedna brzo po startu, zbylé dvě v závěru etapy. To byla poslední porce Arctic Race of Norway 2023. Opět v chladu a dešti. Takže znovu došlo na dlouhé nohavice a prstové rukavice.

Teprve po 70 km se podařilo odjet patnácti lidem. Tři z nich, Colleoni z Jayca, Dversnes z Uno-X a Aasvold z Human ztráceli před etapou na průběžného lídra Williamse (Israel) +1:33 min. A Colleonimu se v průběhu etapy podařilo dostat do virtuálního vedení.

Na úniku vydělával mladý Hobbs (Groupama-FDJ DT), který se přes rychlostní prémie dostal do virtuálního čela bodovací soutěže, kde vystřídal Scaroniho (Astana).

25 km před cílem, v průběhu stoupání na druhou VP, se čelní skupina začala rozpadat. Až zůstalo vpředu pouze pět lidí. Z oněch tří nejnebezpečnějších pouze Dversnes, aktuální norský šampion. Na vrcholu měli na hlavní skupinu k dobru +1:15 min.

Při stoupání na poslední VP se rozpadla i zbylá pětice, jenže to už bylo zhruba 40hlavé hlavní pole na dohled. A v něm se začalo kilometr pod vrcholem a 7 km před cílem nastupovat.

Z uprchlíků se ještě vydal na samostatnou pouť Calzoni (Q36.5), všichni ostatní byli pohlceni. A protože ve skupině za ním se lehce taktizovalo, rostly jeho šance na etapový úspěch.

Stíhači se tak přes něj v kilometrovém cílovém výjezdu převalili až 200 metrů před cílem.

Tým Israele měl v první skupině tři zástupce včetně Williamse, ten vypadal, že výkon by měl až někam k pódiu, ale nedařilo se mu najít cestu. Takže byl nakonec klasifikován až na 10. místě. Poněvadž druhý v průběžném pořadí Scaroni dojel 6., a tudíž nebral bonifikační sekundy, stal se Williams o jedinou vteřinu vítězem norského etapáku.

Etapu vyhrál v těsném dojezdu Clément Champoussin z Arkéa Samsic, čímž přeskočil Hobbse a stal se tak vítězem bodovací soutěže.

Titul nejlepšího vrchaře si už v předešlých etapách zajistil Van Hemelen (Falnders-Baloise), nejlepším mladíkem se stal celkově 3. Kevin Vermaerke (dsm), který díky dnešním 2 bonifikačním sekundám přeskočil na součet pořadí dosud vedoucího Tobiase Johannessena (Uno-X).

Týmy ovládl Israel-Premier Tech, jelikož kromě Williamse se mohl opřít především i o celkově 5. Dylana Teunse.