Florian Sénéchal, 27letý Francouz, dnešní lídr týmu Deceuninck-QuickStep a vítěz Le Samyn z roku 2019 před startem řekl: „Jdeme do závodu s jedinou ambicí: získat pro náš tým vítězství.“ A na adresu asi největšího konkurenta pronesl: Klobouk dolů před tím, co Mathieu van der Poel udělal při Kuurne-Bruselu-Kuurne. Je jedním z nejlepších jezdců na světě. Ale Alpecin-Fenix ​​má pouze Mathieua, my máme v ruce několik karet.“ 

Jeho slova svědčí o sebevědomí tohoto špičkového belgického celku, který k závodu nastoupil ve speciálním dresu, který propagoval výrobky sponzora pivovaru Maes heslem „Nepij, když řídíš“.

Jenže jejich soupeři byli trochu jiného názoru: „Chceme být dnes ve finále s několika muži. Že se budu muset držet zpátky? To může být dnešní plán,“ mlžil před startem Mathieu van der Poel. A když se na jeho záměry zeptali kolegy Jaspera Philipsena, který dnes oslavil 23. narozeniny, odpověděl: „Kdy dnes Mathieu odjede? Měli byste se ho na to zeptat, ale nemyslím si, že vám to řekne.“ 

Krom toho nemohli jsme si myslet, že půjde výlučně o souboj těchto dvou belgických sestav. Sep Vanmarcke (Israel) zahájil letošní sezónu ve skvostné formě a před dnešním závodem poznamenal: „Včera jsem si trasu projel. Jsem tu poprvé a myslím, že je to škoda. Protože tahle trať doslova vybízí k aktivnímu závodění.“ 

A tuhle trať bylo možno rozdělit na dvě odlišné poloviny. První relativně nepříliš náročnou a druhou, jíž tvořily čtyři okruhy po trase plné technických úseků, zatáček, úzkých silniček, hrubé dlažby, nepříjemných zvedáků a otevřených úseků mezi poli. Naštěstí počasí bylo tentokrát milosrdné, na cyklisty vykukovalo i sluníčko a vítr příliš neřádil. 

V té první části se po zhruba 1,5 hodině zformoval čtyřčlenný únik outsiderů. A to i za situace, že za první hodinu urazili cyklisté téměř 45 km. Jejich náskok peloton s přehledem kontroloval a dal jim jen tolik, aby měl jistotu, že je včas sjede. Což se také stalo, jakmile se najelo do druhé, obtížnější části závodu. 

Ovšem tak jednoduché to nebylo. Ve chvíli, kdy byli uprchlíci dojížděni, oddělila se z pelotonu poměrně početná skupina s řadou cyklistů, kteří mohli myslet i na celkový úspěch. Většina favorizovaných týmů zde měla své lidi, ovšem ne vždy lídry. Nebyl tu ani Van der Poel, ani Sénéchal. Takže Mark Cavendish narušoval tempo skupiny a Tim Merlier jel pasivně a pouze hlídal nástupy.  

Naopak tu byli borci, kteří měli zájem jet. Nejaktivnější mezi nimi byli Victor Campenaerts a Sep Vanmarcke. Druhý jmenovaný ve chvíli, kdy se druhá skupina především díky aktivitě Van der Poela přiblížila na dohled, zaútočil a vzal s sebou Campenaertse. A to bylo pro soupeře docela nebezpečné. Takže se na čele skupiny, která se mezitím za vedoucí dvojicí rozrostla na počet kolem 50 lidí, srovnalo šest borců Deceuninck-QuickStep a bylo jejich zásluhou, že i oni byli dojeti.

Sep Vanmarcke

Jakmile se tak stalo, vzal za to znovu Campenaerts a řadu kilometrů se v maximálním vypětí skvělého časovkáře větral před pronásledovateli, kterým to nedal vůbec zadarmo. A ani touhle akcí neskončil! Když ho dojeli, stačil ještě pokrýt několik dalších útoků a mj. tak připravil půdu pro týmového kolegu Lukasze Wisniowského, který se pustil do sólového pokusu a znovu tak letos naznačil, že po hluchých letech tahle kdysi mimořádná naděje světové cyklistiky se možná vrací tam, kde ji odborníci v minulosti očekávali. 

Mezitím se situace měnila, přelévala, žádná nuda a status quo. Útok střídal útok, nástup byl střídán jiným nástupem. Mimořádně aktivního Sepa Vanmarcka postihl 15 km před cílem defekt a běžný smrtelník by řekl, že tím skončil. Jenže Sep není běžný smrtelník, za pár kilometrů už byl na chvostu čelní skupiny, aby ho bylo možno o chvíli později spatřit na jejím čele! 

Florian Sénéchal v závěsu s Mathieu van der Poelem.

Wisniowski jel jako o život, a tak za to 4 km před cílem na posledním dlažebním úseku vzal Van der Poel a na zadním kole se Sénéchalem, k nimž se přidal i Vanmarcke a Danny Van Poppel (Intermarché), Poláka docvakli.  To byl impuls pro Sénéchala, který vsadil těžkou pilu s cílem buď odjet nebo minimálně přijet s touto malou skupinou do posledních stovek metrů. Jenže nikdo mu nechtěl vystřídat včetně Van der Poela!

A když byli dojeti početnou skupinou, vlezl si na její čelo Van der Poel a pracoval pro své kolegy Merliera a Philipsena! Pár set metrů před cílem však měl mechanický problém a vyvěsil. Takže ten, kdo na něj v průběhu etapy pilně pracoval, se nakonec stal oslavencem: Tim Merlier.

Za zmínku určitě stojí výkon borců norského Pro týmu Uno-X. Kromě úvodního úniku měli v čelní skupině vždy několik lidí, jeli aktivně, nešetřili se, byl to Markus Hoelgaard, kdo sólově sjížděl Wisniowského, především díky nim byli dojeti Sénéchal s Van der Poelem, aby nakonec poslali do spurtu Rasmuse Tillera. Ten v obrovském úsilí a bolesti směřoval na čele k životnímu úspěchu, o nějž ho na posledních metrech připravil Tim Merlier.

Češi dnes na Le Samyn nestartovali.

Dámskou verzi ovládla se spurtu 24členné skupiny sprinterka Liv Racing Lotte Kopecky.

Sestřih závodu.