Etapa svým profilem patřila k těm snadnějším. 167 km a 2300 výškových metrů. Podstatnější bylo, že většina stoupání se odehrála do 120. km a zbytek už byl - s výjimkou VP 4. kategorie (1,8 km, 5,1%) - profilově víc než přívětivý. Očekávala se hromadná koncovka s favoritem číslo jedna Madsem Pedersenem (Lidl-Trek). 

Jak už to chodívá, člověk míní, život mění. Až do oné poslední VP vše probíhalo podle očekávání. Brzo po startu odjel pro body na vrchařských prémiích nositel modrého trikotu s bílými puntíky Mathis Le Berre (Arkéa - B&B Hotels) a na jeho pouti za posílením postavení ve vrchařské soutěži ho doprovázal Tobias Bayer (Alpecin - Deceuninck).

GPZJgOyWUAAHgLU.jpg

O pár kilometrů dál si k nim dojel ještě Adne Holter (Uno-X Mobility). 78 km před cílem sice ve sjezdu lehnul, ale dokázal se poměrně rychle vrátit zpět. Kdyby to byl jediný pád etapy, nikdo by se nezlobil. Jenže nebyl. Na mokré kluzké vozovce se padalo hlavně ve sjezdech.

Problémy měli muži v úniku i v pelotonu. 38 km před cílem šlo k zemi zhruba deset lidí, mj. sedmý muž průběžného pořadí Neilson Powless (EF Education-EasyPost). Tady se ještě všichni zvedli a posadili zpátky na bicykly, i když Milan Menten (Lotto Dstny) o pár kilometrů dál závod vzdal.

Všechno to ale bohužel byla jen předehra. 21 km před cílem při sjezdu z poslední VP došlo na mokru k masívnímu pádu v pelotonu a tentokrát se ocitli na zemi i Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step), Primož Roglič (BORA-hansgrohe), Juan Ayuso (UAE Emirates) a spousta dalších, napočítat se jich dalo minimálně třicet.

447761116_806545934956043_8165708903230445891_n.jpg

Závod by přerušen. Steven Kruijswijk a Dylan van Baarle (oba Visma | Lease a Bike) putovali do nemocnice. Decimace nizozemského týmu na pokračování. Oba byli ve výběru na Tour de France.

Nakonec rozhodčí rozhodli, že zbylou část etapy jezdci dojedou volně, nebude vítěze a nebude se udílet žádný čas.

I nadále tedy vede Remco Evenepoel o 33 sekund před Primožem Rogličem a 1:04 před Matteo Jorgensonem (Visma | Lease a Bike).

Zítra odstartuje prodloužený víkendový triptych náročných dojezdů na kopec cílovým stoupáním do Le Collet d'Allevard: 11,2 km, 8,5%, max 10,8%. V časovce byl lepší Evenepoel, bude zítřek patřit Rogličovi?