Pro Vingegaarda to byla hodně emotivní Tour de France. Na startu doufal, že se během pár týdnů intenzivního tréninku dokázal dostat do dobré formy a dařilo se mu stínovat Tadeje Pogačara. Nejvíce nadějí si dělal po vítězství v 11. etapě, během které dokázal zlikvidovat Pogačarův útok a ve spurtu ho těsně porazil, což se stalo poprvé v historii jejich vzájemné rivality.

"Od té chvíle jsem věřil, že bych mohl Tour opravdu vyhrát," řekl v Nice. "Věřil jsem i předtím, protože jsem věděl, že mám dobrou formu. Na Plateau de Beille jsem předvedl nejlepší výkon v historii. Bylo to čtyřicetiminutové stoupání a pohled na moje watty byl dost neuvěřitelný."

Jenže v závěru Tour se naplno ukázalo, že Pogačar je v životní formě a Vingegaard mu nestačí. "Tadej byl silnější, takže si zasloužil vyhrát. Je opravdu působivé, jak jel tuto Tour de France," složil Pogačarovi poklonu. Vingegaard dokázal ubránit druhé místo před dotírajícím Remcem Evenepoelem a ukázal světu, že v dalších letech bude nepochybně konkurenceschopný a bude vyrovnaným soupeřem slovinského fenoména. Pokud se mu podaří perfektní příprava na Tour, nebude to mít Pogačar vůbec snadné.  

20240721TDF1147-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

"Za normálních okolností bych byl ze své Tour de France zklamaný," přiznal Vingegaard po dojezdu poslední etapy. "Ale po tom všem, čím jsem si prošel, nemohu být zklamaný. Neměl jsem před závodem dobrou přípravu, přesto se mi podařilo dostat se do dobré kondice. Rád bych dojel ještě o něco dál, ale je to tak, jak to je. Rád bych se na Tour de France vrátil a znovu ji vyhrál." 

"Myslím, že s ohledem na všechno je to možná ještě větší výsledek než vítězství na Tour, když všechno vyšlo perfektně," pokračoval později. 

Tým Visma-Lease a Bike bude muset hodně zabrat a vymyslet, jak si s Pogačarem poradit, protože to, co dříve fungovalo, už letos nemělo předpokládaný efekt. Slovinec je momentálně nejlepší ve všem, ale Vingegaard nepochybně udělá vše pro to, aby se na nejvyšší stupínek vrátil. Nic jiného ho v dalším roce zajímat nebude, žádné jiné závody, nic, jen Tour de France.

"Tour de France je závod, který mám nejraději, který je nejkrásnější - má prostě něco do sebe. Žlutý dres je podle mě nejkrásnější dres v silniční cyklistice. I když jsem hrdý na to, čeho jsme letos dosáhli, těším se, až se sem vrátíme," dodal dánský vrchař bojovně.