Startovalo tu 31 týmů po 5 lidech. Z toho bylo 19 kontinentálních, zbytek tvořily klubové celky. Mezi 22 národnostmi hráli v počtu 70 prim pochopitelně domácí Italové, dále tu bylo 14 Slovinců, 10 Rakušanů, 8 Belgičanů a Nizozemců atd. Také dva Češi. V týmu Felbermayr-Simplon Wels Michael Kukrle a v týmu Colpack Ballan CSB Pavel Novák.

Nejvýše postaveným ve světovém žebříčku a s číslem 1 na dresu nastoupil čerstvý mistr světa v kategorii U23 a v žebříčku UCI jednička mezi jezdci evropských kontinentálních týmů Axel Laurence z Alpecin-Deceuninck DT.

Úvodní etapa byla doslova placka. Na 161 km pouhých 176 výškových metrů. Měla skončit hromadnou koncovkou. Jenže po první hodině jízdy s průměrnou rychlostí překračující 50 km/h se podařilo odjet pětici cyklistů. Peloton únik nebyl schopen kontrolovat, nechal jim náskok blížící se šesti minutám a pak už jen marně bycha honil.

Etapu získal v souboji jeden na jednoho Matteo Baseggio (UC Trevigiani-Energiapura Marchio) před Kevinem Pezzo Rosolou (General Store-Essegibi-F.lli Curia), synem Paoly Pezzo, olympijské vítězky v MTB v Atlantě 1996 a Sydney 2000. Náskok před početným hlavním polem činil +1:11 min.

"Věděli jsme, že nás je málo, ale podařilo se nám získat dobrý náskok a pak jsme začali věřit, že by to mohlo vyjít. V posledních 40 kilometrech jsme do toho dali všechno a podařilo se nám dojet až do cíle. Měl jsem křeče, ale ve sprintu jsem do toho dal všechno a jsem šťastný, že jsem dokázal vyhrát," řekl vítěz etapy.

Druhá etapa z Rivoli di Osoppo do Colloredo di Monte Albano měřila 156 kilometrů a její profil připomínal pilový list. Nahoru a dolů v krátkých stoupáních. Začalo se ve velkém tempu a s mnoha pokusy o únik.

Po 30 km se peloton rozdělil na dvě části, vpředu zůstalo přibližně 80 jezdců. Po dalších 30 km se podařilo odjet devíti lidem. Zástupce tu mělo devět týmů, mj. Alpecin, Jumbo-Visma DT a Q36.5 Continental. Byl tu i Michael Kukrle, který má v druhé polovině sezóny výbornou formu, což dokázal mj. před 14 dny dvěma vítěznými jednorázovkami v Polsku.

Necelých 5 km před cílem využil Michael zkušeně situace, kdy si lidi potřebovali orazit po sérii nástupů, a ze skupiny sólově odjel.Svou akci pak dokázal s náskokem 21 sekund dotáhnout až na cílovou čáru. Peloton dorazil se ztrátou 12 minut!

"Byl to opravdu velmi těžký den jak pro teplo, tak i charakter trasy, která dokonale vyhovovala mým přednostem, a proto jsem věděl, že dnešek by pro mě mohl být dobrým dnem. Podařilo se mi dostat do vedoucí skupiny, dobře jsme spolupracovali a podařilo se nám získat důležitý náskok. Ve finále jsem si věřil, byl jsem nejsilnější mezi uprchlíky, snažil jsem se předvídat, protože jsem se cítil dobře a věděl jsem, že ve sprintu by to byla sázka do loterie. Dopadlo to dobře a jsem velmi šťastný," řekl Michael po skončení etapy, po které mu kromě žlutého patří i dres nejlepšího v bodovací soutěži.

Třetí etapa byla určena především vrchařům. Na 150 km z Cordenons do Sauris di Sopra 2750 výškových metrů, které byly z velké části koncentrovány do posledních 25 km. Na jezdce tu čekalo nejprve 8 km s 9 % a po 4km sjezdu 6,5 km se 6,3 %!

Po 70 kilometrech odjela čtveřice závodníků. Získali až 5 minut. V předposledním stoupání se rozpoutal boj o vítězství. Do čela se dostali Edward Ravasi (Hrinkow Advarics) a Luca Vergallito (Alpecin – Deceuninck Development Team). Za nimi se vytvořila skupina 12 jezdců a mezi nimi i Pavel Novák. 3 km před cílem se Vergalito zbavil Ravasiho a cílovou čáru proťal s náskokem 39 sekund. Pavel Novák dojel na 8. místě s 2minutovou ztrátou.

Desátý Francesco Galimberti (Biesse-Carrera) se díky časové výhodě z 2. etapy posunul do čela průběžné klasifikace. Michael Kukrle klesl na 5. místo, zůstal mu však modrý dres nejlepšího v bodovací soutěži.

"Prvních 70 kilometrů bylo trochu nervózních s několika útoky. V předposledním stoupání zaútočil jako první Ravasiho a já se rozhodl ho následovat. Pár kilometrů před cílem zaútočil a mohl jsem začít slavit už daleko od cíle. Na dnešní etapu jsem se dobře připravil, deset dnů jsem tu trénoval," řekl Vargallito.

25letý Vergallito sice nemá ještě oficiálně podepsáno do prvního týmu, ale jako skvělý vrchař má k tomu našlápnuto velmi dobře. Letos vyhrál poslední etapu, a tím i celkově Oberösterreich Rundfahrt (2.2), kde byl na 9. místě klasifikován Jakub Otruba (ATT Investments), pak skončil 8. na Tour of Austria (2.1), kterou vyhrál Jhonatan Narváez z Ineosu, a poté vyhrál etapu i celkově belgickou Province Cycling Tour (NAT).

Poslední etapa se dala rozdělit na dvě odlišné poloviny. Prvních 80 km zcela rovinatých, druhá osmdesátka dost zvlněná. Což dalo 1200 výškových metrů. Výsledkem bylo, že za vítězným Mexičanem Carlosem Garciou (A.R Monex) o 2 sekundy později spurtovalo 30 lidí, další 25 lidí ztratilo 11 sekund atd.

Mimořádně aktivní byl Axel Laurence, který se hodně z 2. místa zlobil na promarněnou šanci. Posunul se sice v bodovací i vrchařské soutěži, ale na úplně čelní místa mu to už nestačilo.

Naopak Michael Kukrle (Felbermayr-Simplon Wels) přišel o modrý dres nejlepšího v bodovací soutěži, v konečné klasifikaci ale udržel velmi pěkné 5. místo. Druhý mezi mladíky byl klasifikován Pavel Novák.

Celkovým vítězem se stal Francesco Galimberti z Biesse-Carrera.

„První etapa byla sice placka, ale velmi členitá, a i tím, že se jelo jen v pěti, bylo těžké závod kontrolovat, proto byl únik úspěšný. Věděli jsme, že druhá etapa bude profilově pro mě velmi příhodná. Bylo mi jasné, že musím být v úniku, který měl velkou šanci dojet až do cíle. Podařilo se nakonec z úniku vyhrát etapu a to je skvělý úspěch. Před třetí etapou s těžkými kopci v závěru jsem začal přemýšlet, jestli bych nezkusil dres udržet, ale nakonec to pro mě bylo moc těžké, hlavně i proto, že jsem cítil velkou únavu z předešlého dne. Ve čtvrté etapě jsme měli v úniku kolegu Ritzingera, závěr byl hodně hektický. Musel bych skončit do deseti, abych udržel modrý dres, a to bylo málo pravděpodobné. Dresy jsou fajn, ale nejvíc si cením vítězné etapy,“ okomentoval Michael etapák ze svého pohledu.

Od čtvrtka startujeme na Okolo jižních Čech, trať by mi měla vyhovovat, tým budeme mít docela silný, uvidíme, jak si v silné konkurenci, která se na jih Čech chystá, povedeme,“ podíval se autor třech a jediných letošních vítězství týmu Felbermayr v závodech UCI na nejbližší program.