Etapa

Včerejší etapa byla v její druhé části velmi zajímavá aktivním závoděním, které pro některé cyklisty, kteří se měli papírově ucházet o dobrý výsledek v etapě, jakož i ty, kteří byli považováni za kandidáty minimálně top deset v konečném hodnocení, přineslo časové ztráty. Z těch druhých jmenovaných to byl především Enric Mas (Movistar), který si připsal v cíli ztrátu 21 sekund.

Dnešní etapa byla celá zvlněná a zvláště v její poslední čtvrtině museli cyklisté překonat tři středně náročné kopce. Nejdůležitější pro konečný výsledek mělo být závěrečné stoupání na cílovou čáru, které bylo dlouhé necelé 3 km o průměrném sklonu 3,8%, přičemž v prvním kilometru bylo prudší. Po včerejšku se stali rázem horkým favoritem i této etapy cyklisté Deceuninck-QuickStep.

Dnes se závodilo při teplotách i pod 10 stupňů, na mokru a často i za deště. Takže tvrdá cyklistická rachota.

Únik

Po 20 minutách od ostrého startu odjela pětice outsiderů převážně z domácích týmů: kontinentálních St Michel a Roubaix, Pro týmů Total Direct a Delko a také z belgického Lotto. Nejznámější a nejlépe po včerejšku postaveným v celkové klasifikaci (+0:48) byl Rumun Eduard Grosu z Delka. Na špici pelotonu se usadil kompletní tým Deceuninck-QuickStep, přičemž černou práci odváděli pouze Yves Lampaert a Rémi Cavagna. Uprchlíkům nedali víc jak 3:30.

Začal závod a práce Zdeňka Štybara

Opravdový závod začal 40 km před cílem, kdy přišlo na řadu poprvé cílové stoupání, po němž ovšem silnice pokračovala ještě 4,5 km stále vzhůru. Na úpatí odjel z první skupiny Fillipo Conca (Lotto) a v pelotonu se čelo zbarvilo dresy vícero týmů, neboť všichni věděli, že začíná jít do tuhého. Vzrostla nervozita a jejím výsledkem byl mezi jiným pád ze zhruba 10. pozice, který ale nepostihl ani Balleriniho, ani Alaphilippa a ani Zdeňka Štybara, protože ti se pohybovali na samém čele stále velmi početného balíku.

V těchto fázích závodu začala hlavní práce Zdeňka Štybara, která skončila až v prvních stovkách metrů cílového stoupání! Byl to on, kdo byl po většinu závěrečných 40 km nejvíc vidět na špici, kterak pilotuje peloton a týmové lídry, aby jim vytvořil tu nejlepší možnou pozici do samotného finále závodu. Na tuhle práci ale nebyl úplně sám, zdařile mu sekundoval mladý Vansevenant, a pokud se nejelo do kopce, i Kasper Asgreen.

Původní únik byl zlikvidován 20 km před cílem. Conca s největším vypětím ještě dokázal odolat do poslední vrchařské prémie 15 km před cílem. V počtu bodů tak dostihl Liliana Calmejana, ale ani pro zítřejší den mu dres nejlepšího vrchaře nesebral.

10 km před cílem kruhový objezd, který peloton objížděl z obou stran, vynesl na čelo s malým náskokem Alaphilippa, ale ten neměl zájem sám pokračovat. Zato Florian Vermeersch (Lotto) a Matteo Jorgenson (Movistar) ano. Vydrželi odolávat Zdeňku Štybarovi, za jehož zády se vezla celá hlavní skupina, dalších 6 km. Zdeněk poté dovezl čelní skupinu až na začátek cílového stoupání.

Finále

Tady za to vzala frontálně Astana a Zdeňkova práce tím končila. Do stoupání rozjel vysoké tempo Tejada, jeho následně střídal Fraile a po něm přišel na řadu Lutsenko, který vezl na zadním kole kolegu Vlasova. Jenže v mírné levotočivé zatáčce kilometr před cílem podklouzlo Vlasovovi přední kolo a šel na zem. Alaphilippe se snažil vyhnout, seč mu síly a umění stačily, ale nakonec skončil na zemi také. Naštěstí oba vypadali, že si neodnesou žádné vážnější následky.

Závěr už byl na výkonnost a zbytek sil, které cyklistům v nohách ještě zbyly. Ballerini začal finišovat v mírném stoupání poměrně brzo, ostatní za ním ovšem trpěli minimálně jako on, ale pouze jeden z nich, Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), ho ohrožoval „na životě“. Ballerinimu při jeho úsilí ataku Itala odolat musely snad rupat svaly na nohou, ale radost po vítězném projetí cílové čáry překonala nesmírnou bolest, kterou si protrpěl.

Inventura

Julian Alaphilippe projel cílem v doprovodu Kaspera Asgreena a Zdeňka Štybara, s nímž rozprávěl s úsměvem na rtech.

Nejlepší z ambiciózní Astany byl nakonec na 3. místě Alex Aranburu.

Dnes to pro čistokrevné sprintery nebylo ani trochu. Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic) zaostal až v závěrečném stoupání a chytil jen necelé dvě minuty. Zato Arnaud Démare (Groupama-FDJ) víc jak deset.

Mezi favority celkového pořadí před zítřejší rozhodující etapou jsou i po dnešku jen nepatrné rozdíly. Pouze Enric Mas (Movistar) buď nemá formu, nebo smůlu a nebo jiné potíže. Včera chytil pár desítek vteřin, dnes ale 2,5 minuty.

Karel Vacek dokončil dnešní etapu jako nejhorší z týmu Qhubeka-Assos na 126. místě se ztrátou +9:37 minuty.