Dlouho nebylo jasné, jak etapa dopadla. Rozhodčí předčasně ukončili 19. etapu s dojezdem v Tignes, protože se počasí prudce zhoršilo, na silnici napadl led a sníh, ale největší překážkou byl sesuv půdy, který úplně přehradil silnici před dojezdem. 

Spekulovalo se o dvou možnostech ukončení etapy. První počítala s tím, že se bude brát čas z vrcholu stoupání Iseran, nejvyššího bodu Tour de France. Druhou variantou je úplná neutralizace etapy. Zatímco v prvním případě by se do žlutého dresu oblékl Egan Bernal (Ineos), v druhém případě by dres udržel Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step).  

Rozhodčí totiž nemají na vrcholu Iseranu oficiální časomíru a tak se jen složitě dají určit přesné rozdíly. Přesto časy určeny byly. Ale dají se očekávat protesty. 

Závodníci byli zastaveni v průběhu sjezdu z Iseranu, v tu chvíli vedli Egan Bernal a Simon Yates (Mitchelton - Scott), který se jako jediný z uprchlíků udržel útočícího Kolumbijce. Bernal na vrchol Iseranu dojel s náskokem jedné minuty před skupinou soupeřů. Zde jeli Steven Kruijswijk (Jumbo - Visma) a Geraint Thomas (Ineos). Závodníci zde ale nejeli naplno, tempo udržoval Laurens De Plus (Jumbo - Visma) a v dojezdu do Tignes se mělo ještě hodně závodit. Jezdce v této skupině ukončení etapy mírně znevýhodnilo.

Pro Juliana Alaphilippa bylo ukončení etapy vysvobozením. Na Iseranu na nejlepší nestačil, ale stále bojoval a na vrcholu ztrácel přes dvě minuty. Ve sjezdu si dojel některé soupeře, ale k Bernalovi se nepřibližoval a v cílovém výjezdu by nejspíš ztratil ještě více času.

Pinot musel vzdát

Naprosto jisté je, že hned začátku etapy vzdal Thibaut Pinot (Groupama - FDJ). Francouzský cyklista si poranil levou nohu už ve čtvrteční etapě, když se praštil o řídítka a nedokázal se zraněním pokračovat. V slzách nasedl do doprovodného auta a Tour pro něj skončila z pátého místa celkového pořadí. 

Bernal nejlepším vrchařem Tour 

Etapa byla krátká, podle plánu měla měřit 126 kilometrů a proto se závodilo naplno od startu. Do úniku se snažili dostat jezdci usilující o etapu, o puntíkovaný dres i jezdci na celkové pořadí, například Rigoberto Uran (EF Education First). Tomu se podařilo a nakonec i vyplatilo. 

Favorité začali závodit na Iseranu. Jako první, 6 kilometrů pod vrcholem, zaútočil Geraint Thomas, ale stáhli ho jezdci týmu BORA - hansgrohe. Gregor Mühlberger pracoval pro Emanuela Buchmanna a pomohl Thomase dostihnout. Mezitím odpadl Julian Alaphilippe, kterého chvíli hlídal Egan Bernal, ale následně i on Francouzovi odjel a hned se dotáhl na zbylé soupeře. Jeden nástup vyzkoušel i Steven Kruijswijk, ale bez úspěchu.

Bernal na nic nečekal a ujel všem vážným soupeřům. Dojel uprchlíky, dokud s ním vydržel jen Simon Yates, ale i on odpadl. Za jeho zády se ke Kruijswijkově skupině vrátil z úniku Laurens De Plus a určoval tempo.

Na vrchol Iseranu skupina dojela se ztrátou 1:03. Další minutu ztratil Julian Alaphilippe. V celkovém pořadí se tedy do čela dostal Egan Bernal a poprvé v životě oblékne žlutý dres. Rozhodčí rozestupy v celkovém pořadí opakovaně mění, ale druhé místo drží Alaphilippe, třetí je Thomas, čtvrtý Kruijswijk a pátý Buchmann. V první desítce jsou také Mikel Landa (Movistar), Rigoberto Uran, Nairo Quintana (Movistar), který po včerejším heroickém výkonu nestačil a spadl o příčku níže, Alejandro Valverde (Movistar) a Richie Porte (Trek - Segafredo). 

Etapa je oficiálně bez vítěze, nikdo nebyl vyhlášen a nebyl určen ani nejbojovnější závodník. Ostatní dresy udrželi Egan Bernal, Peter Sagan (BORA - hansgrohe) a Romain Bardet (AG2R La Mondiale). 

Foto Sirotti