Na 177 km 2835 výškových metrů. Větší porci nastoupaných metrů tu závodníci letos už nezažijí. Čtyři vrchařské prémie, z toho dvě druhé kategorie. A i druhá rychlostní prémie na 165. km byla umístěna na vrcholu stoupání. Šance na jinou než hromadnou koncovku tedy existovala. Ale nedošla naplnění i přes snahu vybraných týmů, které se pokusily buď sprinterských specialistů zbavit nebo je alespoň do spurtu pořádně utahat.

GaJ-vpmWQAAb58n.jpg

Už 2 km po startu se od pelotonu odpoutala čtveřice Stan Dewulf (Decathlon AG2R La Mondiale Team), Stefan Bissegger (EF Education - EasyPost), Taco van der Hoorn (Intermarché - Wanty) a Pepijn Reinderink (Soudal Quick-Step). Vyjma časovkářského specialisty Bisseggera zbylí tři už se tady letos v úniku předvedli. Dewulf a Van der Hoorn dokonce dvakrát. Oba byli také nejnebezpečnější z hlediska průběžného pořadí, protože ztráceli na lídra Ethana Vernona (Israel - Premier Tech) 5, resp. 10 sekund.

Reinderink sice ztrácel mnohem víc, ale jeho zájem spočíval v něčem jiném. Včera v úniku sbíral druhá místa na vrchařských prémiích za Driesem De Bondtem (Decathlon AG2R La Mondiale), který tak na sobě vezl puntíkatý dres nejlepšího vrchaře, jenže dnes se do úniku nedostal a Reinderink tak měl velkou šanci mu dres sebrat. Což se mu také s velkým úspěchem všech čtyř vyhraných prémií dnešní etapy, při nichž mu nikdo ze souputníků v úniku nedělal problémy, podařilo.

GaJ4d8eWYAESCJ0.jpg

Při stoupání na poslední vrchařskou prémii 38 km před cílem vypadl z úniku Bissegger. A jelikož se tady už docela závodilo, pár lidí odpadlo i z pelotonu. Včetně několika těžších borců, mezi nimiž se ocitl např. i sprinter UAE Emirates a druhý muž průběžného pořadí Juan Sebastián Molano. 

Přestože se po vícero atacích v následujícím zvlněném úseku ocitla před pelotonem při stoupání na druhou rychlostní prémii v nadějné odskoku skupina jezdců, kde mělo po jednom zástupci osm World týmů, tak zbylí dva uprchlíci, které dobrovolně opustil Van der Hoorn, odolali až do prémie, kde si cenné bonifikační sekundy připsal podruhé v etapě De Wulf. 

Jelikož se odtud do cíle už spíše klesalo, všechno se nakonec zase pospojovalo do jednoho velkého celku, do něhož zezadu dorazili i odpadlíci včetně např. zmiňovaného Molana. Takže do cíle se řítila pospolu skoro stovka závodníků.

GaKAGjKW8AAxYuF.jpg

A v něm si nejlépe počínali jezdci Israel-Premier Tech, když Jake Stewart předvedl skvělý leadout pro Ethana Vernona a ten na rozdíl od včerejška, kdy vyhrál o centimetry, tentokrát zvítězil jasně. Ani Max Kanter (Astana Qazaqstan), ani Alberto Bruttomesso (Bahrain - Victorious) neměli přes veškerou snahu nárok.

Vypadalo to, že Vernon tím upevnil své vedení a Kanter přeskočil díky bonifikacím Molana na průběžné 2. místo. Jenže Vernon byl dodatečně zatížen 20 mínusovými sekundami za nedovolené počínání v průběhu etapy, takže se Max Kanter znovu oblékl do červeného dresu lídra závodu. Molano ale i tak zůstal třetí, protože díky nasbíraným bonifikacím na prémiích ho přeskočil De Wulf.

Podle rozhodčích se podařilo Vernonovi udržet v hlavním poli při posledním stoupání i díky tzv. lepkavé láhvi, tedy obecně používanému jevu, kdy jezdec přebírá občerstvení z auta a pár šlápnutí nejede jen za své. Záleží obvykle na tom, jak dlouho takový okamžik trvá a také v jaké situaci. Vyhraná etapa mu ale zůstala, pouze přišel o dres lídra.

GaKMuHtWMAAKR99.jpg

To vše jsou ovšem jen dílčí hrátky před zítřejší pátou etapou, která tu vždy rozhodne o konečném pořadí. Protože končí na víc jak čtyři kilometry dlouhém stoupání s místy 11 % přesahujícím sklonem a to rozhodně nebude nic pro sprintery.