"Jsem 100% připravený," hlásí z Belgie Mathieu van der Poel a nahání hrůzu všem svým soupeřům. Vítěz ročníku 2019 je největším favoritem Dwars door Vlaanderen. Je to jeho první start v Belgii v letošním roce. Cyklokrosovou sezónu vynechal kvůli zranění zad, ale nyní si dlouhý odpočinek pochvaluje: "Díky tomu delšímu odpočinku jsem se mohl lépe připravit. Se svou formou jsem velmi spokojen."

"Co se týče čísel z tréninků a závodů, jsem na tom super. Ale to není žádná záruka úspěchu na flanderských klasikách," vysvětluje vítěz Kolem Flander z roku 2020. Tak brzký návrat k závodění a do nejlepší kondice se ještě v únoru neočekával. Už start na Milán - Sanremo byl velmi překvapivý. Ale Van der Poel je výjimečný sportovec a stačí mu minimum tréninku ke špičkové kondici. Na Coppi e Bartali v Itálii vyhrál jednu etapu a na Dwars door Vlaanderen se chce rozjet před nedělním vrcholem. "Jsem dost dobrý na to, abych vyhrál. Určitě jsem se dostal do stejné formy jako před třemi lety. Před velkými klasikami si věřím a cítím se stoprocentně." 

Dwars door Vlaanderen 2022

"Také se těším na další závody, zejména před belgickými diváky. Nedělní Flandry jsou poctivý závod. Nejsilnější jezdci jsou vždy vpředu." Van der Poel nerozebíral šance soupeřů a největší konkurenty, pouze zmínil, že si všiml dominance Jumbo - Visma a dodal, že Tadej Pogačar dokáže cokoliv.

Pogačar cítí respekt 

Právě Pogačar si nechvalně známé flanderské kostky poprvé vyzkouší pouze pár dní před startem na velkém Ronde. Dwars door Vlaanderen nneí pro něj důležitý závod z hlediska výsledků, ale chce se něco naučit a zvyknout si na specifický způsob závodění. A má velký respekt: "Do Flander jsem se těšil, historie belgické cyklistiky a vášeň pro ni je tu unikátní a nemůžu se dočkat. Mám dobrou formu a snad budeme vpředu, ale o kostkách si nedělám žádné iluze. Vím, že je to jiný způsob závodění. Největší obavy mám z poziční jízdy, abych byl vždy vpředu před kostkami a stoupáními."

Pogačar je v současnosti dominantním vrchařem a je také skvělým klasikářem v kopcích, ale dlážděné klasiky jsou jiné, řadit ho mezi favority Kolem Flander není rozumné. Zkušenosti jsou potřeba. Ale mnohem více budeme vědět až po středečním závodě.

"Nemáme žádná opravdu výrazná očekávání. Chtěl jet jak Dwars door Vlaanderen, tak i Kolem Flander. Nenutili jsme ho," vysvětluje Fabio Baldato, italský sportovní ředitel UAE Emirates. "Velmi rád se učí nové věci a přijímat nové výzvy. Letos v zimě jsme byli lyžovat a on chtěl být nejlepší i v tom. A když s ním vyrazíte na motokáry, zase chce vyhrát. Tuto mentalitu má prostě v genech."

"V Matteovi Trentinovi máme ideálního závodníka, který ho může doprovázet na cestách, která nezná, stejně jako Rui Oliveira a Oliviero Troia. Necháváme Tadejovi volnou ruku," dodává Baldato.