Náročná 3. etapa Okolo Slovinska se rozhodla ve stoupání Svetina. Trojice uprchlíků Alan Banaszek (HRE Mazowsze Serce Polski), Samuele Zoccarato (Bardiani - CSF Faizané) a Lucas De Rossi (China Glory) byla dostižena už 27 kilometrů před cílem díky práci týmu UAE Emirates a poté do útoku vyrazil Tadej Pogačar, největší favorit závodu.

Pogačarův útok zachytili jen Rafal Majka (UAE Emirates) a Domen Novak (Bahrain Victorious), ale Slovinec tentokrát nebyl dost silný a 22 kiloemtrů před cílem odpadl a nechal vpředu Pogačara s Majkou samotné. Novaka si dojel týmový kolega Matej Mohorič a ukázalo se, že dnes je slovinský šampion silnější než týmový kolega a vydal se sólově pronásledovat vedoucí duo.

Na vrcholu Svetiny ztrácel pouze několik sekund, ale dopředu už se nedostal a naopak byl dostižen skupinou pronásledovatelů, kde se držel také Vojtěch Řepa (Kern Pharma) jedoucí v bílém trikotu nejlepšího mladého závodníka. Řepa zahájil 5,6 kilometru dlouhé stoupání Svetina blízko čela a zůstal mezi nejlepšími pronásledovateli. V následujícím sjezdu měli mnozí závodníci problém udržet se na silnici, která byla místy mokrá po předcházející bouřce. Pogačar s Majkou proto jeli velmi opatrně.

Naopak Nicola Conci (Alpecin - Fenix) se rozhodl riskovat a na konci posledního sjezdu, 7 kilometrů před cílem, si Pogačara a Majku dojel. Dvojnásobný vítěz Tour de France odváděl mnohem víc práce než Majka a Conci, přesto měl i do závěru více sil. 1200 metrů před cílem, na začátku cílového stoupání, nastoupil. Conci se snažil uviset, ale po 200 metrech extrémního úsilí za zrychlujícím Pogačarem to vzdal.

Obhájce celkového vítězství dorazil do cíle sám s náskokem 11 sekund před Majkou, který dojel a předjel Conciho. Ital zaostal o 14 sekund. Se ztrátou 36 sekund dojela další skupina  i s Mohoričem. Řepa projel cílem dvanáctý s odstupem 46 sekund a Novak ztratil 47 sekund. Celkové pořadí se díky tomu výrazně změnilo. Pogačar nyní vede s náskokem 7 sekund před Majkou, třetí Novak ztrácí 55 sekund a na čtvrté místo se posunul Conci. Pětadvacetiletý cyklista přišel kvůli ruské agresi na Ukrajině o místo v celku Gazprom - RusVelo a nedávno získal nové angažmá v kontinentální sestavě Alpecin - Fenix Development a v prvním závodě v novém dresu se mu daří.

"Jeli jsme opravdu perfektně," řekl Pogačar po svém osmém letošním vítězství. "Ve stoupání na Svetinu jsme se s Rafou rozhodli jet společně a nahoře jsme měli náskok. Ve sjezdu to opravdu klouzalo a nechtěli jsme riskovat. Před etapou jsem říkal, že je lepší jet na plný plyn ve stoupání než na plný plyn ve sjezdu, takže se to vyrovná. Poslední stoupání znám z dřívějška a bylo těžké se udržet pod kontrolou. Conci nás dole dojel a my jsme věděli, že ho musíme v závěrečném stoupání přelstít. Byl to docela těžký finiš, jsem opravdu rád, že jsme to zvládli tak, jak jsme to zvládli."

Vojtěch Řepa v bílém dresu nejlepšího mladého závodníka. 

Řepa se propadl ze 4. místa na 10., ale stále drží vedení v soutěži mladých závodníků a v nejtěžší etapě s dojezdem na Velkou planinu poveze bílý trikot. Před druhým Alexem Toliem (Bardiani - CSF Faizané) má náskok 2:32. Majka drží vedení v bodovací soutěži i ve vrchařské soutěži.