Pogačar byl před startem Dwars door Vlaanderen nervózní, protože mezi profesionály ještě žádnou dlážděnou klasiku nejel. Udělal jednu chybu, která ho stála šanci bojovat o vítězství. Před hellingem Berg Ten Houte se zdržel za pádem několika závodníků. "V klíčovém okamžiku došlo k pádu a já jsem se tam zastavil. Kvůli tomu mi ujela vedoucí skupina," vysvětlil. "Snažil jsem se vrátit, ale vpředu byli příliš silní a jeli příliš rychle. Zkoušeli jsme to ještě několikrát... Ale nakonec to byl dobrý závod."

Pogačar v cíli působil zklamaně, protože jediná chybička vše zkazila. V jedné pravotočivé zatáčce se k zemi zřítil Rakušan Michael Gogl z Alpecin - Fenix a způsobil karambol několika dalších jezdců. Pogačar byl jen kousek za ním, pádu se vyhnul, ale než objel ležící soupeře, čelo pelotonu mu ujelo a před stoupáním se nedokázal dostat dopředu. Slovinec byl už před Goglovým pádem příliš daleko od čela. A pády jsou před důležitými hellingy, když se vpředu zrychluje, zcela běžné. "Pogačar ještě neví, jaká jsou klíčová místa dlážděných klasik," okomentoval to Tom Pidcock, třetí muž v cíli.  

"Takové už je závodění," podal Pogačar své vysvětlení a s Pidcockem se shodl: "Nemohl jsem se projet kolem toho pádu a ztratil jsem kvůli tomu několik míst. Měl jsem být vepředu. V dalším stoupání (Kanarieberg, pozn. red.) jsem jel na plný plyn, ale nevyšlo to." Ovšem právě na Kanariebergu a v dalším průběhu závodu předvedl svůj obrovský potenciál. Na Kanariebergu snadno dojel útočího Zdeňka Štybara a když se rozhodl zaútočit přes vrchol, snadno všem zbylým specialistům ujel. Pogačar je jednoduše zcela mimořádně fyzicky nadaný a silný. Ztrátu stáhl na deset sekund, ale blíž už se nedostal. Ve stíhání odevzdal spoustu sil, přesto byl schopný reagovat na další útoky.

A ve stíhací skupině udělal na rovinatém úseku po kostkách další selekci. Krátký úsek projel s takovou lehkostí a tak rychle, že se udrželi jen Tratnik a Madouas. Stejně jako další nejlepší klasikáři světa je schopný opakovaně útočit a nastupovat. A to se mu bude na Flandrech hodit. 

Poučení před Kolem Flander

Vítěz dvou kopcovitých monumentů Lutych - Bastogne - Lutych a Kolem Lombardie a letošní vítěz Strade Bianche patří ke špičkovým klasikářům, ale je mu teprve 23 let a se severskými klasikami se teprve seznamuje. "Rozhodně jsem se toho hodně naučil. V první hodině se spousta lidí snažila dostat do dlouhého úniku a bylo to hektické. Už jsem měl pocit, že to bude chaos až do konce. A byl. A neděle bude určitě ještě horší. Nevím, jestli budu na Ronde vpředu. Teď jsem nebyl vpředu, takže si netroufám říct, jestli tam budu v neděli."

Fyzicky na to nepochybně má, kostky mu nedělají problém, ačkoliv typické strmé a dlážděné výjezdy na Dwars door Vlaanderen chyběly a na Flandrech si musí dávat ještě větší pozor. A závod bude také o téměř 90 kilometrů delší. Ale to by mu nemělo dělat problémy. Největšími favority Kolem Flander zůstávají Wout van Aert a Mathieu van der Poel. Ale Pogačar nebude do počtu. Když bude pozorný a bude mít štěstí, měl by být hodně nebezpečný.