Před startem Tour de France se za největší Pogačarovu slabinu považoval jeho tým a domestici. A je pravda, že v úvodních rovinatých etapách byl často osamocen a UAE Emirates se nedokázal poskládat a chránit svého lídra. Jenže Pogačar si bez problému poradil a neztratil jedinou sekundu. Po zisku žlutého dresu převzali jezdci UAE Emirates kontrolu nad závodem a ačkoliv jsou oslabeni o Vegarda Stakeho Laengena, který měl pozitivní test na covid, tým ze Spojených arabských emirátů nepůsobí slabě. Stále však nepřišly největší a nejtěžší hory.

"Ukázali, že jsou každý den o něco silnější. Dnešek a vůbec poslední dny jsou důkazem, že závod můžeme ovládat i v sedmi lidech," řekl Pogačar v cíli 9. etapy. "Bude to hodně těžké, zejména pro Mikkela Bjerga, ale on je dobrý. Ostatní také, takže jsem spokojený a hrdý," dodal. Přesto kondice některých jezdců nemile překvapuje. Především Marc Hirschi a George Bennett zrovna nezáří. Oba by měli být silní v kopcích, jenže nejsou. Marc Soler odvádí hodně práce na rovinách, ale v kopcích je to zatím především na Rafalu Majkovi a solidní je i Brandon McNulty. Není však pravděpodobné, že Pogačarův tým dokáže v horách konkurovat sestavě Jumbo - Visma. 

"Jeli dobře, byli silní," říká Frans Maassen, sportovní ředitel Jumbo - Visma o výkonu UAE Emirates v 9. etapě. "Mysleli jsme, že se budou chtít vzdát dresu a nechají únik jet. Nenechali. Ale proč, to nevím. Je to pro nás dobře. Pogačar zůstává ve žluťáku a kvůli tomu musí chodit na kontroly, na pódium a trochu méně odpočívá. Ale je také momentálně nejlepší, takže uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál."

Zaútočí Vingegaard v nejdelších stoupáních? 

Ano, Pogačar je nejlepší závodník Tour de France i celého profesionálního pelotonu. A je největším favoritem na vítězství. Ale vrchařské a klasikářské etapy na začátku Tour mu měly vyhovovat víc, než dlouhé alpské průsmyky, kam jezdci míří nyní. La Planche des Belles Filles, kde Pogačar vyhrál 7. etapu, je jeho oblíbeným stoupáním. Netrvá ani 20 minut a podle mnohých expertů je Slovinec nejlepší v kopcích do 25 minut. V delších se začíná jeho převaha snižovat. A na Planche des Belles Filles musel bojovat do posledních metrů s Vingegaardem. Bude to mít v hodinových stoupáních těžší?   

Vingegaardovi naopak nejdelší výjezdy vyhovují. Loni dokázal na Mont Ventoux Pogačara utrhnout a během chvíle najel několik desítek vteřin. Ve sjezdu o svůj náskok přišel, ale něco to naznačilo. Pogačar není neporazitelný. Problém s dlouhým stoupáním Col de la Loze měl už o rok dříve, na Tour de France 2020. V 19 kilometrů dlouhém kopci s vrcholem ve 2302 metrech nad mořem ztratil 30 sekund na Miguela Angela Lopeze a 15 sekund na Primože Rogliče. Už tehdy projevil svou obdivuhodnou vůli a bojovnost a nakonec Tour ovládl. Ale nejlepším vrchařem v nejdelších kopcích nebyl.

Protože Roglič je po pádu v 5. etapě lehce zraněný a ztrácí už 2:52 na mladšího krajana, Jumbo - Visma spoléhá na Vingegaarda. Dán ztrácí pouze 39 sekund, zvládne Pogačara ohrozit? "Těžko říct. Záleží, jak na tom budou moje nohy," řekl po 9. etapě. Loni skončil druhý celkově, jenže už brzy nabral velkou ztrátu a Pogačar se ho obávat nemusel. Letos je to o dost jiné: "To je pravda. Teď mám 40 sekund, což není moc. Dalo by se říct, že je to rozdíl jednoho špatného dne. Ale Tadej nemá špatné dny. Je velmi silný, takže se musíme snažit."

Jumbo - Visma může využít taktické výhody dvou lídrů. Roglič musí riskovat, pokud stále chce vyhrát. Může útočit daleko před cílem a dostat Pogačara pod tlak. Vingegaardovi stačí pohlídat si muže ve žlutém a případně zaútočit v závěru. Jumbo - Visma prostě musí zkusit něco odvážného. A nejspíš něco takového přijde, pokud se Tour nebude vyvíjet podle jjeich představ.

"O celkové vítězství bojuje ještě mnoho dalších jezdců," nezapomněl Vingegaard ani na závodníky INEOS Grenadiers a další. "Stále je tu dost konkurentů, kteří mohou zaútočit. Musíme tedy počkat, jak se vše vyvine v následujících týdnech." Už v úterý se jede další horská etapa, ale důležitější nejspíš bude středeční dojezd na Col du Granon (11,4 km, 9,1 %, 2404 m n. m.) a čtvrteční královská etapa s přejezdy Galibieru, Croix de Fer a dojezdem na Alpe d'Huez. Druhý týden Tour by mohl rozhodnout o celkovém pořadí. 

Covid stále děsí

V dalších dnech se ve Francii očekávají vysoké teploty, i v horách by mělo být vedro. Což Pogačar nevyhledává. Lépe se cítí v dešti a chladu, naopak Vingegaard má radši vysoké teploty. Ovšem pouze teplo Pogačara, nejlepšího cyklistu od dob Bernarda Hinaulta, nezastaví. Co by mohlo, je jeden pozitivní test na covid. Všichni závodníci prošli před druhým volným dnem testováním. A UAE Emirates už jeden pozitivní případ má. Pogačara testování děsí, může mu vše pokazit. "Naštěstí jsme v týmu všichni negativní, i když Laengen odjel domů. Každý máme svůj vlastní pokoj, staráme se o všechno, o hygienu a tak dále. Doufám, že pozitivních případů nebude mnoho. Držme si palce, aby celý peloton zůstal pohromadě." 

Vingegaard také doufá v klidný průběh volného dne: "Některé týmy už mají pozitivní případy, ale my zatím ne. Cítíme se dobře. Koronu můžete samozřejmě chytit, ta šance tu je. Tak doufám, že koronu nemám a můžu v úterý odstartovat. Uvidíme v pondělí."