Pogačar zaútočil ze skupiny favoritů, když vedoucímu Jorgensonovi do cíle zbývalo ještě skoro 9 kilometrů. Američanovi nestačil ani náskok 2:45, muž ve žlutém trikotu ho dojel už 2 kilometry před cílem a okamžitě Jorgensona utrhl.

Pogačarova dominance byla ohromná, do cíle dojel s náskokem 1:42 před Remcem Evenepoelem a Jonasem Vingegaardem. Druhý muž celkového pořadí uznal svou porážku a v etapě už si pouze hlídal Evenepoela. V cíli přiznal, že se necítil nejlépe a tým musel změnit taktiku. 

Visma-Lease a Bike chtěl z předposlední etapy s hromadným startem získat co nejvíc, takže vyslal do dlouhého úniku dva své závodníky, vrchaře Mattea Jorgensona a Wilca Keldermana. Jejich původním cílem bylo pomoci Vingegaardovi v případě jeho velkého útoku v průběhu etapy, ale lídr Vismy se necítil dost dobře a Jorgenson s Keldermanem dostali volnost jet o etapové vítězství.

Přidali se také Simon Yates (Jayco AlUla), Nicolas Prodhomme (Decathlon AG2R La Mondiale), Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step), Jai Hindley (Red Bull-Bora-Hansgrohe), Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), Cristián Rodríguez (Arkéa-B&B Hotels) a Oscar Onley (DSM-Firmenich-PostNL). 

20240719TDF1070-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Ve velmi náročné etapě se třemi dlouhými výjezdy šlo také o vrchařské body, na které myslel Carapaz. Vyhrál první prémii mimořádné kategorie Col de Vars a připsal si dvacet bodů. Ve virtuálním pořadí se posunul na třetí místo a ještě mnohem větší příležitost na něj čekala na další vrchařské prémii Cime de la Bonette. Na nejvyšším bodě celé Tour de France byl dvojnásobek bodů, takže Carapaz získal dalších čtyřicet bodů a posunul se do čela s náskokem 20 bodů před Pogačarem. 

Vedoucí skupina se v dlouhém stoupání zmenšila, odpadli Onley, Prodhomme a Van Wilder. Za nimi se trhala také hlavní skupina, jezdců v dresech UAE Emirates tu však bylo stále dost. Ve skupině s osmnácti závodníky byl Pogačar a čtyři jeho týmoví kolegové, zatímco Vingegaard zůstal osamocen. Naopak Evenepoel měl stále k ruce Mikela Landu, Jana Hirta a Van Wildera.

Nestačily ani čtyři minuty

První skupina začínala 16 kilometrů dlouhé cílové stoupání Isola 2000 s náskokem čtyř minut před hlavní skupinou. Zdálo se, že tohle by výborným vrchařům v úniku mohlo stačit, jenže ambice Pogačara a týmu UAE Emirates byly příliš velké. Kelderman dřel na čele vedoucí skupiny pro Jorgensona, který zavelel k sólovému úniku už 13,5 kilometrů před cílem.

20240719TDF1086-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Na to zareagoval tým UAE Emirates zdrcujícím tempem pod taktovkou Adama Yatese. Britský vrchař utrhl většinu soupeřů, viseli za ním pouze Joao Almeida, Pogačar, Evenepoel a Vingegaard. Landa už měl problémy a ostatní odpadli. 9 kilometrů před cílem měl Jorgenson náskok třech minut a pokračoval v skvělém tempu. 

Jenže ani to mu nestačilo, Pogačar se totiž zvedl ze sedla daleko před cílem a zahájil svou sólovou stíhačku. Vingegaard tentokrát neodpovídal, naopak Evenepoel chtěl jet, jenže brzo zjistil, že Pogačarovi stačit nemůže a začal taktizovat. Snahu bojovat s lídrem závodu oba jeho nejbližší soupeři vzdali a soustředili se na souboj o druhé místo. 

20240719TDF1081-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Pogačar jel ostře, Jorgensona dostihl dva kilometry před cílem a dojel si sám pro své už čtvrté letošní vítězství, desáté na Grand Tours (šest vítězství na Giru a čtyři na Tour) a patnácté etapové vítězství na Tour de France v životě. Ve svém věku už vyhrál více etap na Tour než legendární Eddy Merckx.

"Po vítězství v této etapě mohu potvrdit, že Bonnette je děsivé stoupání," usmíval se Pogačar v Isole 2000, kde strávil většinu přípravy před Tour. "Když ho člověk používá v tréninku, může poslední kilometr vynechat, ale v závodě to dnes bylo velmi těžké. Mezi Girem a Tour jsem měl náročné tréninkové období a dnešní poslední stoupání jsem znal velmi dobře. S týmem jsme to dobře naplánovali a udělali jsme přesně to, co jsme si řekli. Náš závod byl naprosto perfektní," pochválil své kolegy.

"Mým dnešním cílem bylo vyhrát etapu, ale když jsem se blížil k posledním dvěma kilometrům, cítil jsem se trochu vyčerpaný. Přesto jsem dojel Richarda Carapaze a Simona Yatese a zvládl jsem dohnat Mattea Jorgensona. Když nastal čas ho předjet, vzal jsem za to, jak to jen šlo, abych ho předjel co nejvyšší rychlostí. Byl dnes velmi silný, stejně jako všichni kluci v úniku. Klobouk dolů před nimi." 

Pogačar dojel s náskokem 1:42 před Evenepoelem a Vingegaardem a díky deseti bonusovým sekundám najel celkem 1:52. Belgičan se pokusil utrhnout Vingegaarda, ovšem marně. Před posledními dvěma etapami vede Pogačar před druhým Dánem o 5:03  a před třetím Evenepoelem o 7:01. "Jsem velmi spokojený. Dosáhnout skóre patnácti etapových vítězství na Tour je docela impozantní. Teď mám dobrý náskok. Zítra mohu únik nechat dojet až do konce. Poslední dva dny Tour pojedu na silnicích, na kterých jsem trénoval celou svou profesionální kariéru," věří si Pogačar do závěru Tour. 

Carapaz je novým lídrem vrchařské soutěže 

Zatímco v celkovém pořadí je o pódiových umístěních už celkem jasno, v soutěži do 25 let je naprosto rozhodnuto (Evenepoel vede před Carlosem Rodriguezem o více než deset minut) a bodovací soutěž se už nemění, vrchařská soutěž je dramatičtější. Carapaz nyní vede se 101 body a má náskok 14 bodů před Pogačarem. 

20240719TDF1096-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

"Naším hlavním cílem dnes bylo získat horský dres," vysvětlil Carapaz. "Můj tým odvedl skvělou práci, aby mi umožnil dostat se do úniku, a když už jsem tam byl, bojoval jsem o co nejvíce bodů. Ve stoupání do Isoly 2000 jsem se snažil bojovat o etapové vítězství, věděl jsem, že stoupání je velmi náročné, a snažil jsem se držet co nejblíže Jorgensonovi. To se mi nepodařilo... a zezadu se přiřítil Tadej, aby mě připravil o jakoukoli šanci na vítězství. Každopádně jsem s průběhem dne velmi spokojený. Vrchařský dres je prestižní. Všichni jezdci v mé zemi o něm sní, protože v Ekvádoru je spousta hor. Být králem hor pro mě hodně znamená. Budu se snažit udržet tento dres až do konce. Je to můj velký osobní cíl a tým mě také hodně podporuje, abych ho dosáhl."

V sobotní etapě je v nabídce celkem 35 bodů a v neděli 5 bodů, takže ekvádorského vrchaře může ohrozit už jen Pogačar a v plánu to podle všeho nemá.