"Nebyl to tak špatný den," řekl Slovinec v cíli 16. etapy. V náročné a extrémně horské etapě se třikrát pokusil zaútočit v předpoledním stoupání, ale v těžším závěrečném výjezdu si už netroufl. "V každém případě bylo těžké v této etapě udělat nějaký rozdíl. Ve sjezdu jsem se snažil útočit, ale nefungovalo to. Nepodařilo se mi na Jonase zaútočit. Měl dobrou podporu týmu."

Ve strmé závěrečné pasáži stoupání Mur de Péguère rozjel Rafal Majka Pogačarovi tempo, ale když přetrhl řetěz, vítěz posledních dvou ročníků Tour byl rád, že se udrží Seppa Kusse a Jonase Vingegaarda. "Vše se změnilo, když Rafal přetrhl řetěz, protože držel vysoké tempo. Poté jsem se ocitl mezi jezdci Jumbo - Visma, kterým z čelní skupiny pomohl Van Aert. V nadcházejících dvou dnech budou stoupání delší. Bude více příležitostí k útočení."

Na Pogačarovi si vybírá daň ukrutné vedro, které sužuje celou západní Evropu. Dříve byl v podobně dlouhých a strmých stoupáních schopný držet vyšší tempo a watty, ale letošní Tour je velmi těžká a opakované neefektivní útoky na Vingegaarda únavné. Pogačar se v cílovém Foix ani nepustil do svého typického spurtu, pouze se držel soupeřů. Znamená to, že ztrácí naději na celkové vítězství? 

Naopak Vingegaard byl po etapě hodně spokojený. "Jsem o den blíž Paříži. Čekal jsem, že na mě dnes Tadej zaútočí. Udělal to už v předposledním stoupání a já dokázal zareagovat na jeho zrychlení, nebylo snadné ho doskočit, takže to pro mě dopadlo dobře. Budu se snažit, aby to tak bylo každý den. Naším cílem je vyhrát Tour de France a myslím, že každý útok mě posouvá blíž k jeho splnění."

Celému týmu Jumbo - Visma dnes vyšla taktika. Nathan Van Hooydonck a Wout van Aert se vydali do dlouhého úniku a oba splnili své úlohy. Van Hoodonck pomohl Vingegaardovi po prvním stoupání a Van Aert po druhém. "Dnešní plán byl poslat někoho do úniku, protože mít vpředu satelitního jezdce se vždycky hodí a může to být velmi důležité v etapě, ve které jsme očekávali útoky daleko před cílem. Vyšlo to perfektně." Dán se nemusí strachovat ani z důsledků nedělního pádu. Dnes se cítil stoprocentně. "No, už včera jsem se na kole cítil super. V neděli mě to trochu bolelo, ale špatné pocity už jsou pryč. Hlavně na kole to vůbec nebolí."

Pogačar několikrát zmínil kolektivní sílu týmu Jumbo - Visma. I bez dvou horských domestiků Primože Rogliče a Stevena Kruijswijka se jim dařilo kontrolovat závod. Důležitým závodníkem byl opět Van Aert, který si v posledním týdnu Tour bude plnit povinnosti domestika, bodovací soutěž už má prakticky vyhranou a prioritou je žlutý trikot. "Vždy máme plán a dnes jsme ho dodrželi. Chtěli jsme mít někoho vpředu. Původně jsme uvažovali spíše o Christophu Laportovi, ale šel jsem do toho, protože tam byli McNulty a Dani Martínez a skupina se vytvořila rychle."

Pro Van Aerta nebylo těžké držet se ve skupině, ve stoupání Mur de Péguère si vystoupil, odpočinul si a počkal na Vingegaarda na vrcholu. "Nakonec to pro nás byla dobrá situace. Obávali jsme se, že Jonas bude ve stoupání Mur de Péguère izolovaný, proto jsem ho tam doprovázel ve sjezdu, aby nedošlo k nějakému překvapení. Každý den, kdy si udržíme náskok, jsme o den blíž Paříži."