Slovinský cyklista byl v úterní klasice Tre Valli Varesine hodně aktivní. Útočil už 119 kilometrů před cílem deštivého závodu, dojel si do vedoucí skupiny, kde byl jeho týmový kolega Davide Formolo a měl závod pod kontrolou. Bylo zřejmé, že na Tre Valli Varesine především trénuje na sobotní monument Okolo Lombardie, ale vítězství v tradiční italské klasice bylo také lákavé.

"Chtěl jsem se co nejvíc předvést a taky se trochu pobavit. A vyzkoušet si nohy. Takových útoků vídáme víc a víc a myslím, že je to dobrý vývoj a díky tomu je cyklistika atraktivnější a pro fanoušky zajímavější. Navíc hodně pršelo a na trati se spoustou zatáček je lepší je někdy lepší být v úniku," vysvětlil své počínání na tiskové konferenci v cíli závodu.      

Pogačar se po skončení Tour de France rozhodl vynechat plánovanou Vueltu a radši zvolil pohodovější závodní program složený z jednorázovek a časovek. Vzhledem k povinnostem, které vítězové Tour de France obvykle mají, nebyl jeho trénink zcela ideální a zatím si nepřipsal žádné další vítězství. Přesto byl nominován na Mistrovství Evropy a Mistrovství světa. Vrcholem podzimní sezóny je pro něj však Okolo Lombardie, monumentální klasika, která mu svým profilem vyhovuje mnohem víc, než ostatní podzimní jednorázovky.

Klasiku Giro dell´Emilia minulou sobotu nedokončil a mnozí měli pochybnosti, zda Pogačara řadit mezi favority Lombardie, ale na Tre Valli Varesine s eopět předvedl ve výborné kondici. Bohužel z vedoucí skupiny kvůli defektu odpadl a vrátil se do pelotonu. Zde změnil strategii a reagoval na útoky soupeřů a pomáhal tím Formolovi, který vpředu bojoval o vítězství. Formolo nakonec ve spurtu prohrál s Alessandrem De Marchim a skončil druhý. Marc Hirschi rozjel Pogačarovi spurt ve skupině pronásledovatelů a Slovinec si dojel aspoň pro třetí místo. 

"Věděli jsme, že to bude těžký závod a od začátku jsme chtěli být aktivní a ve všech únicích. Zaútočil jsem brzo a s Davidem jsme spolupracovali dobře. Po tom nešťastném defektu jsem se udržel ve druhé skupině, kde jsme už jen chránili Formola. Nakonec je z toho druhé a třetí místo, takže můžeme být spokojení," řekl Pogačar po dojezdu Tre Valli Varesine.

Na start se postaví i ve středu, čeká ho jeden z nejstarších jednorázových závodů světa, klasika Milano - Torino, letos naposledy na podzim, od příštího roku se Mi-To vrací do svého tradičního jarního termínu, ještě před Milán - Sanremo. A Pogačar patří k favoritům, protože závod letos končí na vrcholu stoupání Superga nad Turínem. Loňský ročník se dojížděl na rovině a vyhrál sprinter Arnaud Démare, na Superze mají šanci jen vrchaři. Zde se ukáže, jak na tom Pogačar je v porovnání s Julianem Alaphilippem, Primožem Rogličem, Michaelem Woodsem, Vincenzem Nibalim a dalšími favority Lombardie. Závod dnes od 15:20 vysílá Eurosport. 

Pogačara poté čekají dva volné dny a sezónu zakončí v sobotu v Bergamu, kde letošní ročník Okolo Lombardie končí. Už teď je jisté, že sezónu ukončí jako světová jednička žebříčku UCI. Ve vedení má 4663 body, druhý Wout van Aert má 4532 body, ale ten už sezónu ukončil. Třetí Primož Roglič je sice největším favoritem Okolo Lombardie, ale má velkou ztrátu 1194 bodů a za vítězství na monumentu je 500 bodů, takže svého krajana před koncem letošní sezóny dohnat nemůže.