Dojezdy na kopec a časovky jsou etapy rozhodující o pořadí v celkové klasifikaci. Stačí si spočítat watty na kilo, aerodynamický odpor a tak dále a dokážete odhadnout, jak v závodě asi dopadnete. Moderní cyklistika už dává jen minimum šancí náhodě, nepozornosti, zaváhání a na druhé straně taktickému překvapení, závodnickému umu.

Ale Tadej Pogačar v sobotu závodil, ukázal, že to umí a vyšlo mu to. Nemohl sázet na tempo, na vysoké tempo, kterým soupeře udolá. Je schopen tempem udolat všechny soupeře mimo jednoho. V taktickém souboji proti Vingegaardovi musí uplatňovat závodění, to znamená nastupovat. Udělat rozhodující náskok, zbavit se soupeře, který ho stínuje jízdou v háku. A letos se mu to povedlo třikrát. Na Galibieru nastoupil před vrcholem, Jonase se zbavil a do cíle na něho najel 35 vteřin. Zbavil se soupeře i v jedenácté etapě, ale Vingegaard se vrátil a vnesl do vzájemného souboje otázku vyrovnaných sil.

1174722998.jpg

A v sobotu Tadej zaútočil potřetí a v cíli si připsal dalších 39 vteřin. Pogačarovy nástupy jsou vražedné, ale i sebevražedné, není to legrace se z nich rychle zotavit a dál pokračovat v tempu, které mu zaručí udržení, nebo navýšení náskoku. Vingegaard v nástupech nestačí, nebo se jich ani nesnaží zúčastnit a sází na své vysoké tempo. Nechce se dostávat do absolutního zahlcení. Na Galibieru se pokusil udržet Tadeje přes vrchol, ale nepovedlo se mu to a Pogačar navýšil náskok ve sjezdu. V jedenácté etapě se jej také snažil eliminovat na vrcholu, ale jen tempem a podařilo se mu to až v následujícím stoupání.

Ve čtrnácté etapě si Pogačar upevnil vedení, ale i sebevědomí

Jonas ve stoupání Pla d'Adet nestačil, nebo nechtěl reagovat v nástupu, ale potom nestačil ani v tempu a před cílem. Pogačar svůj náskok navyšoval až do posledních metrů. A to byla nová situace ve vývoji etapy, nové poznání sil obou protagonistů. Jenže reakce Vingegaarda i sportovních ředitelů okolo něho jsou stále sebevědomé. Vědí, nebo si myslí, že vědí něco víc? Zdá se, že analyzují situaci stále s optimismem.

20240713TDF0077-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Pogačar si spravil náladu po porážce v jedenácté etapě a potvrdil si, že dělá věci správně. "Všichni mi neustále říkají, ať neplýtvám energií, ale hádám, že se nikdy nezměním. Budu útočit, když se na to cítím. Tentokrát to fungovalo, jindy ne, ale prostě to rád zkouším," řekl po svém sobotním triumfu.  

Opravdu není rozhodnuto?

Útoky Pogačara dávají fanouškům cyklistiky argument, že je Tadej neporazitelný, tak jako na Giru. Ale úplně pravda to není. Čekají nás ještě čtyři "exaktní" etapy, které budou přinášet ve vývoji celkového pořadí těm nejlepším vteřiny a možná i minuty. Navíc ještě zbývá celý jeden týden do konce Tour a poslední tři etapy budou mimořádně tvrdé.  Rozhodnuto zatím není, Tour bude zajímavá i v dalších etapách a nebude se opakovat vývoj Gira.