Vše podstatné se ve 221 kilometrů dlouhém závodě událo až v posledním okruhu. Jezdci z dlouhého úniku byli dostiženi daleko před cílem, nejodolnější Andreas Leknessund (DSM), se do hlavního pole vrátil 24 kilometrů před cílem. velkou zásluhu na dostižení všech uprchlíků měl nejdříve tým UAE Emirates pracující pro Tadeje Pogačara a poté Jumbo - Visma favorita Wouta van Aerta.

Zatímco Pogačar chtěl co nejtěžší závod, tým Jumbo - Visma držel vysoké tempo, aby zabránil útokům soupeřů. A to se dařilo, dokud Van Aertovi nedošli domestici. V předposledním okruhu už měl k dispozici pouze Tobiase Fosse, ale nejvážnější soupeři stále vyčkávali. A tak se 21 kilometrů před cílem zvedl Simone Velasco (Astana Qazaqstan) a k němu se přidal Frederik Wandahl (Bora - Hansgrohe). Ital se Dánem si vytvořili dobrý náskok, protože Fossovi dlouho nechtěl nikdo pomoci. 

Pogačar zaútočil až v posledním okruhu 

V nejdelším stoupání na začátku posledního okruhu, 12 kilometrů před cílem, z pelotonu zaútočil Dani Martinez (Ineos Grenadiers). O několik stovek metrů dále přišel zásadní útok Tadeje Pogačara. Van Aert se držel hned za ním a visel také Andrea Bagioli (Quick-Step Alpha Vinyl). Tito tři si snadno dojeli Martineze i Wandahla s Velascem a hned se jich zbavili. K první trojici si doskočili také Adam Yates (Ineos Grenadiers) a David Gaudu (Groupama - FDJ).

Yates rozjel před vrcholem stoupání velmi ostré tempo, všichni soupeři měli problém se ho udržet, Van Aert dokonce na chvíli odpadl, ale za vrcholem se pětice sjela a pokračovala společně k cíli. Spolupráce ve skupině nebyla zrovna příkladná, ale ani mezi pronásledovateli se nestřídalo. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) se pokusil o stíhání, bohužel pro něj ho hlídali týmoví kolegové závodníků ve vedoucí skupině, především Mauro Schmid (Quick-Step Alpha Vinyl). 

Rozhodlo se v dlouhém spurtu

Yates opět zaútočil 3,2 kilometru před cílem. Skupina byla opět natažená, přesto ještě zrychlil Gaudu. Van Aert zareagoval okamžitě, Pogačar se musel dotahovat, ale ani on s tím neměl velký problém. Poté už všichni čekali na závěrečný spurt do mírného stoupání. Van Aert byl před spoeldní vracečkou na první pozici, ale protáhl ji zeširoka a schoval se za Pogačara na třetí pozici. Hned za zatáčkou nastoupil Gaudu a Pogačar musel začít spurtovat. Měl však rozhodně nejvíce sil a nejvyšší rychlost a dojel si pro čtrnácté letošní vítězství. Těsný souboj mezi Van Aertem a Bagiolim vyhrál Belgičan. Čtvrtý skončil Yates a pátý Gaudu. 

"Tohle nebyl obyčejný spurt," uznal Pogačar v cíli. "Závod byl velmi těžký. Tým pracoval skvěle a pro mě bylo vše perfektní. Wout je jedním z nejlepších sprinterů na světě, ale tohle je těžký finiš. Do spurtu jsem dal všechno a vyšlo to. Je to neuvěřitelné. 

Pogačar byl v Kanadě poprvé a hned si odváží vítězství: "Trať závodu mi vyhovovala. Opravdu jsem si to užil a měl jsem dobrý den. Byl to jeden z nejtěžších závodů roku. Po Tour de France jsem nebyl v dobré formě, protože jsem hodně odpočíval a pak se začaal připravovat na konec sezóny. 

Na světovém šampionátu ve Wollongongu bude lídrem Slovinska. jedním z největších favoirtů: "Dnes jsem měl dobrý den a dodává mi to sebevědomí před mistrovstvím světa. Závody s národními týmy jsou vždy jiné, ale já si věřím a mám dobrou formu. Bude to těžký závod a už se nemůžu dočkat." 

Van Aert byl zklamaný porážkou, ale sportovně uznal kvality protivníka: "Na konci jsem byl na sračky. Tým jel výborně, pomohli mi, ale porazila mě jedna z cyklistických superhvězd cyklistiky. Dojet druhý není ostuda. Bylo by hezké vyhrát, ale chybělo málo. Ničeho nelituji. Byl to skvělý víkend a bylo moc hezké poznat Kanadu. Do Austrálie pojedu s dobrými vzpomínkami."

Z Kanady odletí rovnou na mistrovství světa. Tam se 25. září zúčastní pouze silničního závodu s hromadným startem. "Potřebuji několik následujících týdnů, abych si odpočinul a aklimatizoval se v Austrálii. Doufám, že se mi podaří dobře potrénovat a snad se mi to vyplatí. Máme strašně silný tým. Společně s Remcem Evenepoelem jsme lídři. Jsme různí typy závodníků a to se k sobě hodí. Můžeme z toho udělat skvělý závod."

Pavel Bittner (DSM) a Josef Černý (Quick-Step Alpha Vinyl) závod nedokončili.