Pětici uprchlíků, kterou tvořili Benjamin Thomas (Cofidis), Roberto Carlos González (Corratec Vini Fantini), Ander Ganzabal (Euskaltel Euskadi), Alessio Martinelli (VF Group Bardiani) a José Ramón Muñiz (Petrolike) sjel především tým Lidl-Trek, který celkem překvapivě nasadil vysoké tempo ještě před nájezdem na cílové okruhy se stoupáním San Luca.  

1188119572.jpg

Cyklisté měli v posledních 40 kilometrech vyjet stoupání San Luca hned pětkrát, ale v předchozích letech se vlastně skoro vždy rozhodovalo až v závěrečném okruhu. Ne letos, protože favorité deštivého závodu zrychlili na čele pelotonu už v prvním výjezdu. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) nasadil ostré tempo, Pogačar se za něj schoval a počkal si na svou šanci k útoku. Ta přišla o něco málo později, když v prudké pasáži utrhl všechny soupeře. Nebyl to nijak agresivní útok, lídr týmu UAE Emirates jel v sedle vlastní tempo, kterému však nikdo další nestačil. Matteo Jorgenson (Visma-Lease a Bike) byl nejblíž, ale na vrcholu stoupání, 37 kilometrů před cílem, už ztrácel 20 sekund a všem bylo jasno, že je rozhodnuto. 

Jakoby to za Pogačarem všichni vzdali. Nikdo se nesnažil ho stíhat, všem bylo jasné, že to nejde. Evenepoel vzdal doslova, na vrcholu druhého výjezdu San Luca odstoupil. 

Rozdíl mezi Pogačarem a zbytkem světa rychle narůstal. V druhém výjezdu San Lucy ze skupiny pronásledovatelů zaútočil Florian Lipowitz (Red Bull-Bora-Hansgrohe) a dokázal soupeřům ujet. Pogačarovi ovšem nestačil ani náhodou, na vrcholu předposledního stoupání ztrácel 1:40. 

1188312687.jpg

Pogačar nemusel v technických sjezdech nijak riskovat, přesto svůj náskok navyšoval a do cíle se dostal s náskokem téměř dvou minut. Lipowitz svou druhou příčku nakonec neudržel, v posledním okruhu ho předjeli útočící soupeři. Ve výjezdu byl silný zejména Davide Piganzoli (Polti-Kometa), v závěrečných stovkách metrů byl nejlepší Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) a dojel na druhém místě. Piganzoli ve spurtu porazil Michaela Woodse (Israel-Premier Tech) a Simona Yatese (Jayco AlUla) a skončil třetí.

„Přijel jsem sem, dostal jsem nové oblečení a cítil jsem nějaký tlak. Byl to můj první závod v duhovém dresu. Musel jsem tedy znovu dokázat, že jsem nejlepší. Takže ten tlak na výkon jsem opravdu cítil, ale nakonec to byl krásný den,“ řekl po dojezdu světový šampión.