Tým UAE Emirates se nenechal zviklat nepovedenou středeční etapou a opět předvedl skvělý kolektivní výkon v první pyrenejské etapě Tour de France. Tadej Pogačar chtěl vyhrát etapu a tak se jeho tým musel hodně snažit, aby dokázal kontrolovat dlouhý únik. Ten byl opět hodně silný, zase si do něj naskočil mistr světa Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), ale po výjezdech na Tourmalet a Hourquette d'Ancizan se vpředu udrželi jen nejlepší vrchaři David Gaudu (Groupama-FDJ), Ben Healy (EF Education-EasyPost), Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), Oier Lazkano (Movistar) a Louis Meintjes (Intermarché-Wanty).

20240713TDF0046-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Za uprchlíky odvedl fantastickou práci především Nils Politt, který pro UAE Emirates odtáhl s Timem Wellensem rovinu, Tourmalet a na Hourquette d'Ancizan už převzal tempo Marc Soler. Jezdci UAE Emirates byli na začátku cílového stoupání Pla d'Adet jen 1:15 za vedoucí pěticí. Uprchlíci proto museli jet na plný plyn od začátku desetikilometrového stoupání a brzo zbyl na čele sám Ir Healy. 

Adam Yates zaútočil, aby pomohl svému lídrovi

A vedl si skvěle, stále držel minutový náskok ačkoliv za ním tvrdě šlapali Pavel Sivakov a Joao Almeida. Za Almeidou pracoval pro Remca Evenepoela Jan Hirt a vydržel vpředu až do mety 7,2 kilometru před cílem. V tu chvíli totiž nastoupil na Pogačarův pokyn Adam Yates. Britský cyklista okamžitě získal dobrý náskok, protože týmy Visma-Lease a Bike a Soudal Quick-Step nevyděsil. Na čelo hlavní skupiny se posunul Matteo Jorgenson (Visma-Lease a Bike), ale Yatese nestahoval, právě naopak. 

Stále se však očekával útok Pogačara, protože Yates se za sebe neustále otáčel, jako kdyby něco čekal. Nástup muže ve žlutém dresu přišel 4,5 kilometru před cílem. Na jeho dynamický útok nedokázal nikdo reagovat, ani Vingegaard. Dánský vrchař se rozhodl držet vlastní tempo a doufal, že se postupně k Pogačarovi vrátí. Za ním visel Evenepoel a hlídal si druhé místo celkově. 

Pogačar udržel dobrý výkon až do cíle, Vingegaard ztuhnul

Pogačar si brzo dojel Yatese i Healyho a Angličan svému lídrovi chvíli potáhl, ale už od 4 kilometrů před cílem musel jet Pogačar sám, aby udržel Vingegaarda za sebou. Ten držel odstup okolo 8 sekund a podařilo se mu urvat Evenepoela. Jenže nedokázal vydržet Pogačarovo tempo až do cíle. Ztratil v rovinatých a klesavých částech stoupání a ještě víc v následujícím prudkém výjezdu. 2 kilometry před cílem měl odstup už 19 sekund, kilometr před cílovou páskou 24 sekund a poslední stovky metrů mu vůbec nesedly a cílem projel s odstupem 39 sekund. 

20240713TDF1066-A.S.O._Charly_Lopez-2.jpg

Kromě toho získal Pogačar o 4 bonusové sekundy víc, takže po 14. etapě už je rozdíl mezi vítězi posledních čtyř Tour de France 1:57. Po dojezdu překvapil tím, že takový útok vlastně ani neměl v plánu. "Nebylo to plánované. Bylo to spíš instinktivní. V plánu byl jen sprint na vrcholu, možná na konci získat nějaké vteřiny a vyhrát etapu. Ale tohle je mnohem lepší."

"Adam zaútočil, což způsobilo, že Visma-Lease a Bike musel kontrolovat ten odstup. Kdybych dokázal dojet Adama, mohl mi pomoci udělat další důležitý náskok. Vyšlo to. Tohle vítězství je pro moje týmové kolegy," pokračoval.

Situace v celkovém pořadí je rázem mnohem příznivější, ačkoliv rozhodnuto ještě zdaleka není. "To, co se dnes stalo, je velmi dobrá zpráva. Mám z toho velkou radost. Chtěl bych si udržet toto tempo, dobrou energii a také dobré nohy. A hlavně tento náskok a pozici v celkovém pořadí."

Evenepoel potvrdil roli třetího nejsilnějšího muže závodu, do cíle se dostal s odstupem 1:10 a Carlose Rodrígueze (Ineos Grenadiers) porazil o 9 sekund. S odstupem 1:23 dokončili Giulio Ciccone (Lidl-Trek), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) a Adam Yates. 

Vingegaard poveze Pogačarův puntíkatý trikot

Lídr celkového pořadí má sedm etap před koncem Tour náskok 1:57 na Vingegaarda, 2:22 na Evenepoela a už 6:01 na týmového kolegu Almeidu. Také si polepšil ve vrchařské soutěži, díky vítězství na Pla d'Adet má 56 bodů a druhý Vingegaard 43 body a v náročné 15. etapě oblékne bílý trikot s červenými puntíky. 

Evenepoel navýšil náskok v soutěži o bílý dres na 3:47 před Rodríguezem. Bodovací soutěž nadále suverénně vede BIniam Girmay (Intermarché-Wanty).