Pogačar získal během dvou sezón dvě vítězství na Tour de France a vyhrál obě vrchařské monumentální klasiky. Při prvním účasti vyhrál Okolo Lombardie, což se naposledy podařilo Damianu Cunegovi. Vyhrál Tour a Lombardii jako teprve čtvrtý člověk v historii, po třech nejlepších cyklistech všech dob, Faustu Coppimu, Eddymu Merckxovi a Bernardu Hinaultovi. Takto dokonale kombinovat velké etapáky a klasiky neuměli ani legendy posledního desetiletí, například Chris Froome a Alberto Contador. Pogačar se během dvou let rychle přiblížil Vincenzovi Nibalimu a to vše ve velmi nízkém věku. 

Pogačar zaútočil už na Passo di Ganda, 36,5 kilometru před cílem. V posledním dlouhém kopci se útoky čekaly, ale překvapivě to zkusil jen Vincenzo Nibali a Tadej Pogačar. Nibaliho útok nebyl dost silný, zato Pogačar rychle zmizel a pokračoval sám. „Myslel jsem, že někdo přijede, ale byl to strašně těžký závod, takže jsem jel sólo," řekl v cíli.

Ve sjezdu ho dojel Fausto Masnada a zkomplikoval Pogačarovi život a taktické možnosti. Rodák z Bergama měl obrovskou motivaci a mohl šetřit síly, protože s Pogačarem nestřídal. Slovinec musel udržovat tempo, přesto byl v dojezdu do Bergama nesmírně silný: Věděl jsem, že Masnada dobře zná zdejší silnice, takže mě nepřekvapilo, když mě v technickém sjezdu dojel. Přece jenom jsem tu jel poprvé. Naštěstí mi zbylo dost energie na spurt.“

„Každé vítězství je důležité, ale o vítězství v Lombardii jsem snil už dlouho," dodal Pogačar. Možná snil o vítězství dlouho, ale poprvé závod vyzkoušel až letos a stačilo mu to. Navíc se v posledních týdnech nezdál tak silný jako v létě. Na Milano - Torino prohrál s Rogličem, Yatesem a Almeidou. Sám si nebyl jistý, zda mu sobotní závod sedne, nebo ne, protože formu měl poměrně nevyrovnanou: Po Tour jsem byl jeden den velmi dobrý, další zase vůbec ne."

Je až šokující, jak dobrý Tadej Pogačar ve 23 letech je a že je schopný vyhrát monumentální klasiku i když není ve zcela dokonalé kondici. I tak je ve stoupáních lepší než soupeři. A to v těžké konkurenci. „Pogačar byl dnes nejsilnější," tvrdí Primož Roglič. Já jsem měl lepší nohy už ve středu. Přijeli jsme sem vyhrát, ale nakonec jsem nebyl dost dobrý. Ale je příjemné, že jsem i tak dosáhl na dobrý výsledek," dodal čtvrtý Roglič.

A špatnou chvíli měl i další favorit, Belgičan Remco Evenepoel. Závodník týmu Deceuninck - Quick-Step odpadl jen malu chvíli před nástupem Tadeje Pogačara. „Měl jsem špatné nohy asi 5 minut. Zvolil jsem si vlastní tempo, protože se jelo příliš rychle. Pokud na to v takovou chvíli nemáš, musíš to přijmout."

„Na konci toho stoupání jsem se dokonce trochu vrátil a v Bergamu jsem se cítil opět velmi dobře. Možná mi po tom dlouhém sjezdu směrem k Passo di Ganda trochu moc zchladly nohy. Ale to je život. Musíte být stoprocentní celý den a já pár minut nebyl," řekl Evenepoel, který dokončil na 19. místě.