Tadej Pogačar (UAE Emirates) měl ve velmi útočné etapě naprostou volnost, protože jeho týmový kolega Fabio Aru odpadl z hlavní skupiny už 47 kilometrů před cílem. V dlouhém úniku sice byla spousta silných vrchařů, ale vše se rozhodlo až v dlouhém cílovém stoupání s vrcholy Alto de Engolasters a Cortals d'Encamp. 

Už 17 kilometrů před cílem zaútočil Miguel Angel Lopez (Astana), sice byl dostižen svými třemi hlavními soupeři Alejandrem Valverdem (Movistar), Nairem Quintanou (Movistar) a Primožem Rogličem (Jumbo - Visma). Ale zkusil to ještě jednou a dokázal si vypracovat menší náskok. 

Lopezovi pomáhali týmoví kolegové, kteří couvali ze skupiny uprchlíků, nejdříve Gorka Izagirre a posléze Jakob Fuglsang. Jenže Lopez o svůj náskok přišel po pádu na šotolinovém úseku. Na závodníky se před nezpevněným úsekem okolo jezera Engolasters spustil prudký déšť a kroupy a vývoj etapy to značně promíchalo. 

Problémy měl také Roglič, který spadl po kontaktu s motorkou a ztratil kontakt s hlavními soupeři. V úniku vydržel už jen Marc Soler (Movistar), kterého pronásledovali Quintana a Pogačar. Za nimi jeli Valverde s Lopezem a dalšími uprchlíky a ztrátu musel sám dotahovat Roglič. 

Vedení Movistaru nařídilo Solerovi počkat a pomoci Quintanovi, ale ten se zachoval velmi neprofesionálně, nejdříve odmítl zpomalit a poté se rozčiloval a předvedl jaká morálka vládne v týmu Movistar. Na Quintanu nakonec počkal a v tom okamžiku, skoro dva kilometry před cílem, sám zaútočil Pogačar a vzdálil se Quintanovi. 

Dvacetiletý Slovinec si při svém debut na Grand Tour dojel pro etapové vítězství a ukzal proč je společně s Remcem Evenepoelem a Eganem Bernalem jedním ze třech největších talentů světové cyklistiky. A z triumfu byl samozřejmě nadšený: "Je to prostě neuvěřitelné. Čekal jsem na svou příležitost. Když jsem se včera díval na předpověď počasí a viděl jsem, že by mohlo pršet, tak jsem byl rád. Zkusil jsem následovat útoky, potom jsem zaútočil nadoraz na šotolině a v závěru to vyšlo prostě perfektně. Byla to složitá etapa a je neuvěřitelné porazit takové šampiony."  

Mezitím v souboji o dres lídra Roglič dostihl Valverdeho a Lopeze. Mistr světa se ale chtěl Slovince zbavit a opakovaně útočil. Stejně se mu to nepodařilo, ale odpadl Lopez. Roglič tak zažehnal největší problémy a dojel třetí s nevelkou ztrátou a je před úterní časovkou velkým favoritem.

A myslí si to i Quintana: "Jsem spokojený. byl to skvělý den pro mě a celý tým Movistar. Získali jsme zpět nějaký čas v celkovém pořadí. Teď uvidíme, jak dopadne časovka, pravděpodobně přijdu do dres v souboji s lepšími časovkáři jako jsou Primož Roglič a Alejandro Valverde. Přesto jsem si jistý, že předvedu dobrý výkon, protože být lídrem je motivující. Od Mas de la Costa se zlepšuji a určitě se budu zlepšovat dál."  

Do průběžného vedení se posunul Nairo Quintana, ale Roglič ztrácí pouze 6 sekund, což je pro něj po takto náročné a komplikované etapě vítězství a je téměř jisté, že se po časovce oblékne do červeného dresu. Lopez ztrácí jen 17 sekund a Valverde 20 sekund. Na pátém místo se posunul Pogačar, který ztrácí 1:42. Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal) nečekaně drží šestou příčku, na sedmé místo se propadl Nicolas Edet (Cofidis), dnešní držitel červeného trikotu.

Quintana si polepšil i v bodovací soutěži, zelený dres však poveze druhý Roglič. Lopez je nejlepším jezdcem do 25 let, ale Pogačar neztrácí mnoho, jen 1:25 a ještě by mohl být nebezpečný. Angel Madrazo (Burgos - BH) udržel dres nejlepšího vrchaře s 29 body, ale po dnešním úniku se mu přiblížil Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale) s 21 body.