Nejdelší etapa Tour de France na 220 kilometrů, se startem v belgickém Binche a cílem ve francouzském Longwy byla extrémně rychlá a těžká. Boj o dlouhý únik byl nesmírně dlouhý, dostat se do něj chtěli téměř všichni, ale žádný pokus dlouho nevydržel. Peloton se na zvlněných belgických silnicích trhal a někteří jezdci brzo odpadli. Problémy udržet se měl také Mathieu van der Poel (Alpecin - Deceuninck) a hned několik jezdců UAE Emirates. Především kvůli Woutu van Aertovi (Jumbo - Visma), který sám útočil a když v první skupině chyběl, únik zlikvidoval a opět útočil. To se opakovalo několikrát, dokud se 148 kilometrů před cílem neutrhla skupina, ze které vznikla trojice uprchlíků.

Wout van Aert, Quinn Simmons (Trek - Segafredo) a Jakob Fuglsang (Israel - Premier Tech) konečně dostali prostor, ale brzo se za nimi vytvořila koalice několika týmů, kromě UAE Emirates pracovaly také Alpecin - Deceuninck, BORA hansgrohe, EF Education - EasyPost a další týmy. Náskok vedoucí trojice se dostal až na 4 minuty, ale poté začal klesat. Van Aert vyhrál rychlostní prémii a připsal si 20 bodů. 65 kilometrů před cílem si z první skupiny vystoupil Fuglsang. Už nechtěl utrácet síly v dlouhém úniku, protože náskok klesl pod 2 minuty. 

Van Aert a Simmons se vzdát nechtěli a pokračovali v rychlém tempu. Američan odpadl v malém stoupání 31 kilometrů před cílem a nechal na čele osamoceného Belgičana. Následně nejvíc práce v pelotonu odváděl tým EF Education - EasyPost, který chtěl dostat Neilsona Powlesse do žlutého dresu. Američan před etapou ztrácel pouze 13 sekund. Van Aert byl dostižen 11 kilometrů před cílem a tři krátká stoupání před koncem. Okamžitě propadl pelotonem a musel se rozloučit se žlutým dresem. 

Následovalo 10 hektických kilometrů. 8,5 kilometru před cílem spadl Aleksandr Vlasov (BORA hansgrohe) a musel stahovat. Jen těsně se pádu vyhnul Tadej Pogačar (UAE Emirates). V spoeldních 7 kilometrech etapy měli cyklistév cestě dvě strmá stoupání. Ve výjezdu Côte de Pulventeux (0,8 km à 10.9%) zaútočil Alexis Vuillermoz (TotalEnergies) a získal malý náskok před skupinou favoritů. Pogačar na vrcholu na krátkou chvíli zrychlil, aby si vytvořil dobrou pozici do posledního sjezdu.

V závěru měl vynikající podporu od Rafala Majky a Brandona McNultyho. Vuillermoz byl dostižen 1300 metrů před cílem a Majka držel rychlé tempo, které po něm převzal McNulty. Pogačar se držel na třetí pozici, za sebou měl výbušné klasikáře Toma Pidcocka (INEOS Grenadiers) a Michaela Matthewse (BikeExchange - Jayco). Byl to však Primož Roglič (Jumbo - Visma), kdo zaútočil jako první v závěru cílového stoupání. Pogačar okamžitě zareagoval a zapadl do háku svého krajana. 

Roglič rozjel Pogačarovi dokonalý spurt, dvopjnásobný vítěz Tour začal sprintovat 200 metrů před cílem a hned získal náskok několik délek kola. Před páskou měl spoustu času slavit víětzství. Druhý skončil zklamaný Matthews a třetí David Gaudu (Groupama - FDJ). Pidcock dojel čtvrtý a Nairo Quintana (Arkéa Samsic) pátý. Stejný čas jako Pogačar měli také jeho největší soupeři Jonas Vingegaard (7.) a Primož Roglič (9.). A také Neilson Powless (14.). Přesto si Pogačar v celkovém pořadí polepšil o 10 bonusových sekund a je novým lídrem Tour de France. Někteří lídři na celkové pořadí nabrali ztrátu 5 sekund, konkrétně například Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) a Aleksandr Vlasov.  

"Pokaždé, když vyhraju, je to ještě lepší než předtím," přiznal vítěz etapy o svém sedmém triumfu na Tour během třech let. "Od začátku to bylo strašně těžké. První dvě hodiny byly šílené. Nejsilnější závodník byl v úniku, ale hodně týmů v pelotonu jelo dobré tempo, včetně toho našeho. Nakonec byl peloton silnější, ale neměli jsme jistotu, že ho dostihneme," říká o odvážném pokusu Wouta van Aerta. "Cítil jsem se dobře. Můj tým odvedl neuvěřitelně dobrou práci, aby mě dostal do perfektní pozice. V cíli to nebyl normální sprint, poslední dvě stoupání jsme jeli nad prahem a já jsem měl dobré nohy, abych za to dokázal v cíli vzít. Jsem rád, že jsem získal žlutý dres, ale halvně jsem chtěl vyhrát etapu. Všechno ostatní je bonus."

Van Aertovi se únik nevydařil podle plánu, ale zklamaný nebyl: "Žlutý dres je určitě hezčí než zelený, ale užil jsem si ho a užiju si i ten zelený. Dnes ráno jsme si mysleli, že v tak dlouhé etapě nám nikdo moc nepomůže kontrolovat závod, takže cílem byla dostat se do úniku. A to bylo hodně těžké. Nakonec jsme byli vpředu jen tři, takže jsem věděl, že udržet se tam až do cíle bude těžké. Ale chtěl jsem vzdát čest žlutému dresu a podělit se o tento okamžik s diváky. Věděl jsem, že mi to zabrání bojovat o etapové vítězství. Teď budu mít jinou roli. Budu dál bojovat o zelený trikot a pomáhat týmovým kolegům, jak jen to půjde. Zítra budu pracovat v první části etapy a v kopci zvolním, abych si trochu odpočinul."

Pogačar před první horskou etapou s cílem na La Super Planche des Belles Filles vede o 4 sekundy před Powlessem a o 31 sekund před Vingegaardem. Za Dánem jsou seřazeni tři jezdci INEOS Grenadiers. Pogačar vede samozřejmě i soutěž do 25 let, ale bílý trikot v 7. etapě poveze průběžně druhý Pidcock. Van Aert si vylepšil pozici v bodovací soutěži. Má 198 bodů a náskok 61 bodů před Fabiem Jakobsenem (Quick-Step Alpha Vinyl). Dres nejlepšího vrchaře stále patří Magnusi Cortovi (EF Education - EasyPost).