Urška Žigart je mistryní Slovinska v časovce i v silničním závodě a rozhodně nejznámější slovinská cyklistka současnosti, ale trenér slovinského národního týmu žen vybral pro Hry v Paříži osmatřicetiletou Uršku Pintar a pětatřicetiletou Eugenii Bujak. Po tomto rozhodnutí se zvedla vlna nevole na sociálních sítích a v dalších médiích a mluvilo se o střetu zájmu a neférovém výběru. 

To však nic nezměnilo na tom, že Urška Žigart do Paříže nejede, a nepojede tam ani její snoubenec Tadej Pogačar. Zda je to hlavně ze solidarity ke své přítelkyni nevíme, každopádně dává smysl, že Pogačar olympijský závod vynechá, protože po náročném závodním a tréninkovém programu je třeba si odpočinout. Navíc na převážně rovinaté trati v Paříži nepatří k největším favoritům a v pelotonu s pouhými 90 závodníky, kdy nejsilnější sestavy mají pouze čtyři členy, bude pro favority těžké udržet kontrolu nad závodem. Na Olympijských hrách často vítězí outsideři. Za těchto podmínek nemá velký význam se snažit udržet formu. 

20240721TDF0221-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Pogačar udržel špičkovou kondici od března do července, vyhrál 21 závodů a celkové pořadí na Giro d'Italia a Tour de France. Už po skončení poslední etapy Tour se nechtěl o Olympiádě bavit a několikrát zmínil, že jeho dalším velkým cílem je světový šampionát. Ve švýcarském Curychu se totiž pojede na vrchařské trati a Pogačar patří k favoritům.

K závodům se vrátí 13. a 15 září na kanadských jednorázovkách GP Quebec a GP Montreal, které budou jediný přípravnými závody před světovým šampionátem. Tím však jeho závodní program nekončí, v říjnu má v plánu italské podzimní klasiky Giro dell'Emilia, Tre Valli Varesine a monument Okolo Lombardie. 

Slovinsko se v Paříži musí obejít bez svých dvou největších hvězd, protože nominován není ani zraněný Primož Roglič. Ve čtyřčlenné sestavě jsou Matej Mohorič, Jan Tratnik, Luka Mezgec a Domen Novak. 

Ani v jedné silniční disciplíně nebudou poslední vítězové obhajovat své zlaté medaile, Roglič nepojede časovku a Ekvádorec Richard Carapaz nebyl nominován k silničnímu závodu.