Plán týmu Visma-Lease a Bike byl zcela jasný. V horkém dni v Pyrenejích se snažil udržovat co nejvyšší tempo po celých 198 kilometrů mezi Loudenvielle a Plateau de Beille a doufal, že to na Pogačara bude v cílovém výjezdu příliš. Jenže nebylo. Pogačar je jednoduše nejlepším závodníkem letošní Tour de France a Visma mu naservírovala už třetí etapový triumf. 

Marná snaha uprchlíků 

Královská etapa konaná na francouzský státní svátek Den dobytí Bastily mohla skončit úspěchem dlouhého úniku, pokud by tým Visma-Lease a Bike zvolil jinou taktiku a neudržoval tempo na vysoké úrovni po celý den. Přesto se do úniku vydala spousta cyklistů, šlo také o vrchařské body. 

20240714TDF1063-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Francouzi byli aktivní hlavně na začátku etapy, David Gaudu (Groupama-FDJ) vyhrál první vrchařskou prémii Peyresourde, ale později tahali za delší konec pravdu jiní uprchlíci. Z původního úniku patnácti jezdců se v předposledním dlouhém výjezdu Agnes utrhli Enric Mas (Movistar), Jai Hindley (Red Bull-Bora-Hansgrohe) a Laurens De Plus (Ineos Grenadiers), ke kterým si později dojeli také Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) a Tobias Johannessen (Uno-X Mobility).

Jenže to všechno bylo tak trochu jedno, protože pod cílovým stoupáním Plateau de Beille měla pětice náskok jen 2:20 před pelotonem, kde největší množství práce odvedl skvělý Wilco Kelderman (Visma-Lease a BIke). Na začátku výjezdu si vystoupil a nechal to na Matteovi Jorgensonovi, který rozjel takové tempo, že téměř okamžitě stáhl minutu z odstupu na uprchlíky.

20240714TDF1075-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Vingegaardovo tempo na Pogačara nefungovalo

Bylo jasné, že Jorgenson připravuje půdu pro útok svého lídra a ten přišel deset kilometrů před cílem. Nebyl to žádný drtivý nástup, přesto s ním vydržel jen Pogačar. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) a všichni ostatní lídři už museli jet svoje tempo. Vingegaard se neotáčel, věděl, že musí jet na svém limitu a doufat, že v nejtěžších pasážích okolo 11 % Pogačara unaví a zlomí.

Stal se pravý opak, 5,3 kilometru před vrcholem vycítil lídr závodu u Vingegaarda první známky únavy a okamžitě nastoupil. Dán nezareagoval, zrychlit se sice pokusil, ale postupně slábl, zatímco Pogačar v mírnějším stoupání okolo 7 % řádil. Nejdříve byl rozdíl jen osm sekund, jenže každým šlápnutím se navyšoval. Vingegaard jel z posledních sil, v závěrečném kilometru už měl problém udržet přímý směr a cílovou pásku projel se ztrátou 1:08 a svěšenou hlavou.

20240714TDF1083-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Pogačar věděl, o co se Visma snaží a byl na to připraven. "Závod kontrolovali a ve stoupáních určovali vysoké tempo. Neměl jsem z toho velké obavy. Musel jsem se hlavně hlídat a soustředit se na hydrataci, jídlo a ochlazování. Na úpatí posledního stoupání jsem byl na limitu, když se mě Jonas snažil setřást," přiznal v cíli etapy.

"Takový výsledek jsem po začátku druhého týdne nečekal. Jsem spokojený se svou formou. Bylo také velké horko. S horkem jsem ve své kariéře vždy bojoval, ale tým mi pomohl se ochlazovat. Zvládli jsme to dobře a můžeme na Pyreneje vzpomínat v dobrém. Pyreneje miluji a ony milují mě," usmíval se po svém už devátém etapovém vítězství na Grand Tours jen v letošní sezóně. 

"Pak jsem ale viděl, že i on začal vadnout. Když to zkusil znovu, všiml jsem si, že nemá nohy na to, aby to udržel až na vrchol. Pak jsem prostě jel sám," dodal.

20240714TDF1079-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Rozdíly mezi nejlepšími byly hodny královské etapy. Třetí Evenepoel ztratil 2:51, přesto udělal výrazný krok směrem k pódiovému umístění, protože svého týmového kolegu Mikela Landu porazil o 1:03 a především byl o 1:52 lepší než Joao Almeida (UAE Emirates). Svého největšího soupeře v soutěži do 25 let, Španěla Carlose Rodrígueze (Ineos Grenadiers), porazil o 2:17.

Pogačar má náskok přes tři minuty

Rozdíl mezi prvním a druhým mužem celkového pořadí se poprvé na letošní Tour dostal nad tři minuty, Vingegaard ztrácí 3:09. Evenepoel ztrácí 5:19 a čtvrtý Almeida dokonce 10:54. Rozdíly v první desítce průběžného pořadí jsou už obrovské, desátý Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) ztrácí 16:32. "Mám pohodlný náskok, ale musím si udržet koncentraci a stejnou mentalitu pro závěrečný týden. Těším se také na den odpočinku. Doufám, že si s klukama užijeme projížďku, zastavíme se na kávu a resetujeme se. Pak už to bude v závěrečném týdnu na plný plyn," upozornil Pogačar na to, že Tour ještě nekončí.

Vévodí také vrchařské soutěži, první tři příčky drží lídři na celkové pořadí. Pogačar má 77 bodů, Vingegaard 58 bodů a Evenepoel 42 bodů. Ale uprchlíci ještě budou mít šanci zvrátit vývoj na svou stranu. 

Girmay bodoval na prémii 

Skoro jasno je v soutěži o zelený trikot, protože Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) bodoval na rychlostní prémii, původně ji projel na první místě, ale při svém sprintu ohrozil Michaela Matthewse (Jayco AlUla) a byl relegován na třetí místo, takže si připsal 15 bodů a má už 363 bodů a 86 bodů náskoku před Jasperem Philipsenem (Alpecin-Deceuninck).