„Dnes to pro mě byl opravdu dobrý den,“ řekl Vingegaard po dojezdu. „Měl to byl jeden ze dnů, kdy jsem očekával, že na Pogačara ztratím nějaký čas, takže to, že jsem za ním dokázal dojet, považuji za vítězství.“ Vingegaard se snaží stylizovat do role outsidera, ale to už teď není možné, zcela jasně totiž ukázal, že je ve skvělé formě. 

„Od začátku stoupání jsme jeli vysoké tempo a UAE Emirates převzalo otěže závodu. Když Pogačar zaútočil, byl jsem naštěstí schopen ho následovat. Na vrcholu jsem se rozhodl s ním střídat,“ vrátil se k etapě dvojnásobný vítěz Tour.

Bez problému stačil Pogačarovi také v technickém sjezdu do cíle. „Nemůžu říct, že bych měl ve sjezdech strach,“ řekl s klidem. Po svém představení v těžké etapě může být ještě klidnější. „Je těžké začít závod, když nevíte, jak na tom jste. Trénoval jsem měsíc a půl, takže bylo velmi těžké říct, jak na tom budu.“

„Taky jsem o sobě pochyboval, to není lež,“ pokračoval. „Ale teď už můžu říct, že jsem zpátky, a doufám, že tu budeme mít tři dobré týdny,“ dodal Vingegaard.

Jonas mě nepřekvapil, říká žlutý Pogačar 

Dojezd druhé etapy byl zvláštní zejména kvůli snaze Pogačara ztratit něco málo, aby nemusel převzít žlutý dres. Takto brzo v závodě ho nechtěli ani on, ani Vingegaard. Kdyby Slovinec něco ztratil, do žlutého by šel Remco Evenepoel, ale nakonec pro něj musel jít Pogačar. „Dobrý den? No, tak nějak. Když odjel únik, věděli jsme, že mají velkou šanci dostat se až do cíle. V závěrečném okruhu jsem se cítil strašně dobře a tempo bylo hodně vysoké už při prvním výjezdu na San Lucu, protože to Visma rozjela. Podruhé jsme se pak rozhodli, že to zkusíme, abych se trochu otestoval,“ vysvětlil.  

1170778383.jpg

Pogačar snadno ujel všem soupeřům s výjimkou Vingegaarda. Zatímco Dán chvíli váhal, jestli má smysl pokračovat v úniku, Pogačar chtěl něco na ostatní získat a jel tvrdě až d cíle. „Jonas byl opravdu rychle za mnou. Jeho forma mě nepřekvapila. Dobře jsme spolu spolupracovali, ale Remco a Richard (Carapaz, pozn. red.) to zvládli také a vrátili se k nám až v samotném závěr.“

Vítěz Giro d'Italia se vrátil do Itálie a opět se mu zde líbilo. „Celý okruh v Bologni byl přeplněný diváky a stoupání bylo šílené! Opravdu neuvěřitelné. Je to cyklistika, kterou bychom měli všichni milovat.“

Co se stane v dalších dnech? Evenepoel, Vingegaard a Carapaz mají stejný čas jako Pogačar, takže by neměl být problém o dres přijít. „Udržím si žlutý dres dlouho? No, raději to budu brát den po dni a držet se původního plánu,“ dodává Pogačar.

V bílém se cítím jak Tadej, směje se Evenepoel

Nejvážnějším kandidátem na držitele žlutého dres je debutant Evenepoel. Ten si musel sám sjíždět dvojici soupeřů a v cíli si stěžoval, že mu Carapaz nepomohl. Žlutý trikot mu sice unikl, ale už se oblékl do bílého dresu. „Myslím, že ty první dva dny proběhly pro mě i pro můj tým docela dobře. Dokázali jsme, že formu máme. Potřebuji trochu více síly v nohách, pokud chci reagovat na útok jaký předvedl Tadej, ale to přijde, až budeme mít za sebou více závodních dnů. Nohy jsme vlastně měl - jen jsem byl ve spodní části stoupání příliš vzadu a musel jsem v polovině stoupání zalepovat díru mezi skupinami, takže jsem tam spálil nějakou energii, která mi později chyběla,“ vysvětluje Belgičan.

20240630TDF0136-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

„Přesto jsem moc rád, že jsem se později dokázal vrátit k Tadejovi a Jonasovi. Byla to velmi těžká stíhačka, ale já jsem stále tlačil do pedálů, protože jsem viděl, že se přibližuji. Pro mé sebevědomí je velmi dobré, že jsem si je doskočil. Na druhou stranu jsme všichni věděli, že je to velmi specifická etapa a že Tadej je v těchto typech závodu nejlepší. Byl to dobrý den pro moje celkové pořadí a teď se cítím trochu jako Tadej, protože mám na sobě stejný bílý dres, jaký dlouho nosil on. Je mi ctí vést tuto klasifikaci.“

„A dojeli jsme 20 sekund před velkou skupinou, takže je z toho dobrý výsledek,“ dodal Evenepoel a připomněl, že Primož Roglič a další lídři na celkové pořadí už něco ztratili.