Letos se třiadvacetiletému Slovinci závodní sezóna vydařila téměř dokonale. Získal třináct vítězství, včetně triumfů na Tour de France, Lutych - Bastogne - Lutych a Okolo Lombardie. Jen málo cyklistů v dějinách mělo tak úspěšnou sezónu. A Pogačar chce třítýdenní a kratší etapové závody kombinovat s jednorázovkami i nadále. Pro slovinskou veřejnoprávní televizi oznámil své velké plány.

Pogačar byl vyhlášen nejlepším sportovcem Slovinska, ale slavnostního večera se nezúčastnil. Tým UAE Emirates si to před prvním soustředěním v Madonna di Campiglio nepřál. V Itálii se také upřesní závodní program nejlepšího cyklisty současnosti. Pogačar ale už prozradil, že se chystá na Milán - Sanremo, Kolem Flander, Lutych - Bastogne - Lutych a Okolo Lombardie. "Program ještě není hotový. Začátek sezóny bude podobný jako letos, začnu na UAE Tour, což je pro tým velmi důležitý závod. Odstartuji na čtyřech monumentech, tedy na všech s výjimkou Paříž - Roubaix, pojedu dvě Grand Tours a pravděpodobně i mistrovství světa, kde je trať docela těžká a nebude sprinterská. Sezóna bude náročná, v plánu mám i Okolo Slovinska."

Pogačar jel ve své kariéře pět monumentálních klasik a vždy dojel v první dvacítce. Lutych jel už třikrát, jednou vyhrál (2021) a jednou byl třetí (2020). Letos vyhrál při debutu na Okolo Lombardie a loni byl 12. na Milán - Sanremo. Flandry pojede poprvé, s dlážděnými klasikami moc zkušeností nemá. Mezi profesionály zatím žádnou nejel. V kategorii U23 byl 15. na Kolem Flander v roce 2018 a jel také třiadvacítkovou a juniorskou verzi Gent - Wevelgem a dvakrát startoval na juniorském Paříž - Roubaix (nejlépe 13.). 

Světový šampionát ve Wollongongu nejspíš bude hodně náročný. Podle pořadatelů se pojede 275 kilometrů dlouhý závod s převýšením přes 4600 metrů. I zde může Pogačar uspět, protože kromě vrchařských kvalit nejvyšší úrovně ho zdobí i velmi rychlý spurt.  

Pogačar zatím nikdy nejel dva třítýdenní závody v jedné sezóně. Před letošní to měl v plánu, tým UAE Emirates zvažoval poslat svého lídra na Tour a Vueltu. Ale po druhém triumfu na Tour odjel na Olympijské hry do Japonska, kde získal bronzovou medaili a radši odpočíval před podzimními klasikami. Pokud pojede Vueltu v příštím roce, nepochybně bude usilovat o celkové vítězství na obou Grand Tours, čímž by napodobil úspěch Chrise Frooma z roku 2017. "Chci dosáhnout stejných, nebo lepší výsledků než loni, ale neočekávám to. Jeden pád může způsobit dlouhou pauzu. Ale bude to těžká vyčerpávající sezóna."