Tadej Pogačar rozhodně není neporazitelný a možná ani není největším favoritem letošní Tour de France. Jonas Vingegaard byl totiž v závěru nesmírně těžké 11. etapy s mnoha kratšími stoupáními silnější, a i když Pogačarovi neujel, dokázal ho porazit ve sprintu, což se přímém souboji stalo poprvé.  

Naopak pro Pogačara je výsledek etapy velkým zásahem do sebevědomí, protože jeho tým UAE Emirates udělal vše pro to, aby byla etapa co nejtěžší, udrželi uprchlíky blízko, zlikvidovali všechny snahy o vítězství v etapě z úniku a rozjeli ostré tempo v závěrečných stoupáních. Ve výjezdu Puy Mary, nejtěžším v etapě, očesal Adam Yates skoro celou hlavní skupinu a Pogačar zaútočil 500 metrů před vrcholem. 

20240710TDF0071-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Nikdo nezareagoval, ani Vingegaard, který se jen ohlédl a zapadl do háku za Primože Rogliče. Remco Evenepoel a další závodníci ztráceli ještě víc. Na vrchol dojel Pogačar s malým náskokem před Vingegaardem, který mezitím utrhl Rogliče. Dán se snažil v úplném závěru kopce doskočit k Pogačarovi, ale marně. Ve sjezdu byl Slovinec rychlejší, Vingegaardovi trochu pomohl Roglič a před dalším výjezdem si k nim dojela další skupina s Evenepoelem, Joao Almeidou, Adamem Yatesem, Carlosem Rodríguezem a Giuliem Cicconem.

Před výjezdem na Col de Pertus ztráceli 32 sekund na Pogačara, který ve sjezdu hodně riskoval a zdálo se, že má nějaký technický problém s převody. Ve stoupání nasadil Vingegaard vlastní vysoké tempo a utrhl postupně všechny soupeře, včetně Rogliče. Naopak Pogačar začal tuhnout, po neutrální pomoci žádal občerstvení a rozhodně mu rychle docházela energie, protože odmítl bidon s vodou, chtěl něco energetického, což nedostal. 

Vingegaard smazal více než půlminutový odstup ještě před vrcholem Col de Pertus a vyzval Pogačara ke spurtu o bonusové sekundy. Tady byl Pogačar ještě rychlejší, ovšem rozhodně nebyl sám sebou. Připsal si 8 sekund, Vingegaard 5 sekund a s odstupem více než 40 sekund jeli Evenepoel a Roglič.

20240710TDF0081-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Pro obě dvojice bylo výhodné spolupracovat, Pogačar se snažil také trochu šetřit síly na další kopec a cílový spurt, takže rozdíl mezi dvojicemi klesl až k 30 sekundám. Vingegaard se neodvážil na Pogačara zaútočit, takže v krátkém závěrečném sjezdu a posledním kilometru do mírného stoupání se muž ve žlutém držel na druhé pozici a čekal na spurt. Jenže už neměl dost sil, musel si ve spurtu sednout a Vingegaard zvítězil. 

Byl tak překvapený a dojatý, až se při vyjíždění na trenažéru rozplakal. "Je to pro mě velmi emotivní," řekl do televizní kamery. "To, že jsem se dokázal vrátit po pádu na Kolem Baskicka, pro mě hodně znamená. Připomíná to všechno, čím jsem si v posledních měsících prošel."

"Nikdy bych to nedokázal bez své rodiny. Jsem moc rád, že tu mohu být," pokračoval. "Zpočátku jsem na Pogačar nestačil, jeho útok byl opravdu silný. Musel jsem bojovat, abych se dostal zpátky, a nemyslel jsem si, že to vyjde, ale vyšlo to. Vlastně jsem taky překvapený, že jsem ho dokázal porazit ve sprintu."

20240710TDF0089-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Také Evenepoel a Roglič se udrželi pohromadě, ačkoliv měl Roglič několikrát problém s Belgičanem zůstat. Až do cílového sjezdu, kde Slovinci uklouzlo v pomalé zatáčce přední kolo, spadl a ještě do jeho kola najela televizní motorka. Evenepoel dojel se ztrátou 25 sekund a Roglič zaostal o 55 sekund. Naštěstí pro něj platilo pravidlo 3 kilometrů, takže mu rozhodčí udělili stejný čas jako Evenepoelovi. 

Další skupina už měla mnohem větší ztrátu, Ciccone dojel s odstupem 1:47. Almeida, Adam Yates a Mikel Landa ztratili 1:49 a Rodríguez 1:55.

Pogačar si v celkovém pořadí polepšil, ale radost z toho nemá

Lídr závodu nebyl po nepovedené ofenzivě v dobré náladě, ale nakonec to pro něj nijak katastroficky nedopadlo, protože před druhým Evenepoelem navýšil náskok z 33 sekund na 1:06 a na Vingegaarda ztratil jednu sekundu. Lídr Visma-Lease a Bike ztrácí po jedenácti etapách 1:14.  

Roglič také ještě nevypadl z boje o konečné pódium, má odstup 2:15 na Pogačara, zatímco další muži z první desítky jsou mnohem dál, pátý Almeida ztrácí 4:20 a Rodríguez 4:40. 

Pogačar se dostal do vedení vrchařské soutěže, před Jonasem Abrahamsenem (Uno-X Mobility) má náskok třech bodů. Evenepoel si polepšil v soutěži do 25 let, nad Rodriguezem vede o 3:34