Byla to další krásná horská etapa, která nevyšla dlouhému úniku, ale tým UAE Emirates je v tom tentokrát víceméně nevinně. Nejvíce práce totiž odvedl tým Soudal Quick-Step a velký podíl na tom měl český vrchař Jan Hirt. Belgická sestava stáhla většinu ztráty na dlouhý únik a Tadej Pogačar se pouze vezl.

Evenepoel se po páteční etapě cítil hodně sebevědomě a dokonce na Vingegaarda dvakrát v cílovém stoupání zaútočil. Jenže obhájce celkového vítězství byl silný a odpověděl na druhý nástup protiútokem a okamžitě se Evenepoela zbavil. To vše Pogačar pouze sledoval. Samozřejmě si nenechal Vingegaarda ujet, ale ani mu nestřídal, pouze čekal na posledních 200 metrů.

20240720TDF0136-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Vingegaard jel v těžkém výjezdu skvěle, dojel poslední dva uprchlíky Richarda Carapaze (EF Education-EasyPost) a Enrica Mase (Movistar) a brzo se jich zbavil. Jenže na Pogačarův útok 200 metrů před cílem už reagovat nemohl. Slovinci stačilo párkrát otočit pedály a bez větší snahy projel cílem na prvním místě s náskokem 7 sekund. 

"Tento den jsem si opravdu užil," řekl Pogačar po dojezdu. "I když to nešlo podle plánu. Hodně mě překvapilo, že závod se rozjel na Col de Braus, což je jeden z mých nejoblíbenějších tréninkových kopců v tomto regionu. Ale naši kluci odvedli skvělou práci. Všichni jsme se sjeli a pak se do úniku dostal Soler. To pro nás bylo dobré."

"Pak jsme se snažili jet pomalu, abychom dojeli do finále s velkou skupinou. Ale Soudal Quick-Step se chtěl pokusit získat nějaký čas na Jonase, myslím. Nebo vyhrát etapu. To mi hrálo do karet," uznal Pogačar. "Je to perfektní Tour. Kdybyste mi řekli předem, že vyhraju pět etap, nevěřil bych tomu. Je to jako z jiného světa. Jsem strašně šťastný. Doufám, že dnes a zítra budu moci toto vítězství oslavit se svými týmovými kolegy."

20240720TDF0143-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Vingegaard byl také spokojený, etapa mu sice nevyšla, ale Evenepoelovi dal jasně najevo, že s ním o druhé místo závodit nehodlá. Belgičan projel cílem se ztrátou 53 sekund na Pogačara a celkem na Vingegaarda i s bonifikacemi ztratil 52 sekund.

Pogačar složil svému největšímu soupeři poklonu: "Měl za sebou několik těžkých dní, ale dnes ukázal, že ho není snadné zlomit. Je to skutečný bojovník. Dnes do toho dal všechno, jel dobře a byl velmi silný."

O konečném pódiu je tedy vlastně jasno už před nedělní 33,7 km dlouhou časovkou z Monaka do Nice. Pogačar do ní vstoupí s náskokem 5:14 před Vingegaardem, který má náskok 2:50 před Evenepoelem. Čtvrtý Joao Almeida (UAE Emirates) ztrácí už 16:45 a konečné pódium tedy nijak neohrožuje.

Pogačar je opět favoritem, šestým vítězstvím by vyrovnal počet triumfů z letošního Giro d'Italia. "Pět etap je víc než dost. Stačila by i jedna, nebo jen žlutý trikot. Ale je to tak, že v cyklistice se brzdy nemačkají. Jestli chci zítra ještě vyhrát? Uvidíme, jestli budu mít opravdu dobré nohy... Ale hlavně potřebuji bezpečně dojet do Nice. Je to dost nebezpečná časovka. Snad si diváky ještě trochu užiju."

Carapaz vybojoval titul nejlepšího vrchaře

Jasno je už ve všech soutěžích. Richard Carapaz si kvůli svému puntíkatého dresu opět vyrazil do dlouhého úniku, ale úplně zadarmo to neměl. Musel totiž sjíždět první únik, který se vytvořil v úvodním stoupání Col de Braus. Z pelotonu ujeli Wilco Kelderman (Visma-Lease a Bike), Bruno Armirail (Decathlon AG2R La Mondiale) a Enric Mas a Carapz si je dojel společně s Janem Tratnikem (Visma-Lease a Bike), Marcem Solerem (UAE Emirates) a Romainem Bardetem (DSM Firmenich PostNL) v následujícím stoupání Col du Turini.

20240720TDF0121-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Zde si Carapaz už dojel pro 20 bodů do vrchařské soutěže a měl puntíkatý dres už skoro jistý, k úplné jistotě mu chyběly jen dva body. V Turini si dopředu dojeli také Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Kevin Geniets (Groupaam-FDJ), Tobias Johannessen (Uno-X Mobility) a rozšířily první skupina na celkem deset jezdců, kteří drželi náskok náskok okolo 4:40.

Soudal Quick-Step zlikvidoval naděje uprchlíků 

Jenže 59 kilometrů před cílem se do čela hlavní skupiny posunuli jezdci týmu Soudal Quick-Step a postupně odstup umazávali. Evenepoel chtěl jet vysoké tempo, ze kterého by mohl v závěru etapy nastoupit. Na vrcholu dalšího stoupání Colmiane byl náskok uprchlíků už jen 3 minuty. Carapaz si zde zajistil konečné vítězství ve vrchařské soutěži, ale také mu šlo o etapu a věděl, že bude muset v posledním výjezdu Couillole hodně spěchat.

20240720TDF0123-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Na začátku Couillole byl rozestup stále 3 minuty, ale před uprchlíky stálo 16 kilometrů dlouhé stoupání s průměrem 7,3 %. brzo se vyjasnilo, že Carapaz a Mas jsou nejlepšími vrchaři v čelní skupině, bohužel pro ně jim ani to nestačilo, protože ve skupině favoritů se začalo nastupovat. Evenepoel jednou otestoval Vingegaarda, ale jen krátce. Almeida si poté najel na čelo a jel stabilní vysoké tempo, ze kterého Evenepoel nastoupil podruhé více než 4,5 kilometru před cílem. To už se Vingegaardovi nelíbilo a odpověděl vlastním mnohem ostřejším útokem. 

Evenepoel nedokázal reagovat a Vingegaard dojel zbylé dva uprchlíky a připravil pozici k závěrečnému útoku pro Tadeje Pogačara. Belgičan přímý souboj o druhé místo prohrál, je však už téměř jistým vítězem soutěže do 25 let a v neděli se v Nice postaví na pódium vé první Tour.